1-2-3-4 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :)!!! Тази статия се отнася за 1-4 гестационна седмица от бременността с близнаци, ако желаете да научите повече за едноплодна бременност през същия период прочетете статиите 1, 2 и 3 Гестационна Седмица и 4 Гестационна Седмица.

Бременността може да бъде невероятно вълнуващо време за всяка двойка заради трепетното очакване от появата на новия живот. Бременността само по себе си е изключително сложна тема и не трябва да се приема лекомислено. Още по-сложна е концепцията при многоплодна бременност. Тя много се различава от тази с един плод по време на прогресията и по развитието на плода. От решаващо значение е двойките да се запознаят с тези различия, така че да могат да се подготвят емоционално и физически и в крайна сметка да знаят какво да очакват. В следващите статии ще предложим специализирана информация за всяка една гестационна седмица от бременността с близнаци.

1-2-3-4 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е характерно за първите 3 гестационни седмици на бременността с близнаци?
Може би най-лесните за разбиране, когато анализираме различните седмици на бременността с близнаци, със сигурност са тези през първия месец. Това се дължи на факта, че в рамките на първите четири седмици на бременността с близнаци тялото не претърпява забележително количество промени.

Това, което започва да се случва обаче е, че хормоните, които една жена обикновено произвежда по време на бременност, се освобождават с ускорена скорост поради факта, че две оплодени яйца започват да се развиват със своите изисквания към тялото. Реално няма как през първия месец да разберете дали чакате близнаци, тъй като ултразвукът още не може да покаже категорично това. Тук ще ви покажем първите 5 знаци, които може да сигнализират, че близнаците са на път. Признаците често могат да бъдат открити по-лесно от майки, които са имали предишна двуплодна бременност с едно бебе, тъй като те са в състояние да намерят разликата между предишната си бременност и сегашната.

1. Наддаване на тегло: Бързото наддаване на тегло е общ признак за бременност с близнаци и е напълно нормално за майка, която носи две бебета да е с по-голямо тегло, отколкото жена, носеща едно бебе.

2. Прекомерна умора: Докато е нормално да се чувствате уморени, когато сте бременна, жените, които носят близнаци са по-склонни да изпитат прекомерна умора или изтощение, тъй като тялото им трябва да се адаптира към повишени енергийни изисквания.

3. Силно гадене: Въпреки че не всички бременности с близнаци водят до повишаване на гаденето, много от майките, които очакват две бебета докладват за тежко гадене и повръщане.

4. Видими разширени вени: Носенето на близнаци изисква повече кръв, тъй като двете бебета изискват повече помощ и подкрепа, за да растат и да се развиват здравословно. В резултат на това през вените в кръвоносната система започва да тече повече кръв, което води до повишено налягане, което може да доведе до разширени вени.

5. Симптоми на желязо-дефицитна анемия – Анемията е по-често срещана по време на многоплодна бременност, отколкото при такава с един плод. Това се дължи на допълнителното налягане, което се оказва върху кръвоснабдяването. Симптомите могат да включват умора, недостиг на въздух, забележим сърдечен ритъм, замаяност, главоболие и бледа кожа, така че е важно да сте сигурни, че сте включили достатъчно желязо в диетата си!

Повече за 4 Гестационна седмица от бременността с близнаци
При откриването на новината за бременността – повечето жени са в около четвъртата седмица. Растежът на ембрионите в този момент е доста минимален, за да се направи точно заключение дали в матката ви има две бебета. Около 4 гестационна седмица – яйцата, които са били оплодени от сперматозоидите, достигат до матката и започват процеса на имплантиране. Ако има множество ембриони, те обикновено се появяват, когато повече от едно яйца се освобождават от яйчниците и се оплождат, което води до образуване на разнояйчни близнаци или тризнаци. Понякога едно яйце се разделя на няколко такива, което води до формирането на еднояйчни близнаци или тризнаци.

Към средата на четвъртата гестационна седмица от бременността с близнаци започват да се образуват невронните тръби на бебетата – те маркират началната фаза за нервите, гръбначния мозък, прешлените и мозъка. Артериите и сърцата също започват да се формират. Образува се пъпната връв и същевременно с това и нейното функциониране.

Какъв размерът са бебетата през 4-та гестационна седмица с близнаци?
Бебето, което е в матката, все още е в ембрионалния си стадий и следователно размерът е изключително малък – 01-0,2 мм.

Какви са промените в тялото на жената?
За много жени четвъртата гестационна седмица е времето, в което официално се потвърждава бременността. Има някои специфични промени в тялото, които възникват на този етап. Когато ембрионите се имплантират в матката, някои жени получават слабо кървене. След като яйцето е имплантирано, лигавицата на матката се сгъстява, за да запази бебето, което може да причини кървене и болка. По това време вашата цервикална слуз също започва да се увеличава и затваря матката под формата на тапа, която ще остане там, докато бебето е готово да бъде родено.

Това също може да е моментът, в който някои жени ще пропуснат своята менструация за първи път и ще бъдат напълно сигурни в наличието на бременността. Някои майки също получават значително потъмняване на ареолите на зърната, както и повишена чувствителност в гърдите. В сравнение с другите жени, тези, които са бременни с близнаци ще са склонни да имат по-силни признаци на бременността на доста ранен етап. Повечето от тези промени се дължат предимно двойно завишените нива на прогестерон, както и естрадиол в тялото.

Има няколко съвета, към които жените трябва да се придържат в този начален етап на бременността:
– Направете повторен тест за бременност, ако предишният ви е бил  отрицателен, но цикълът ви не идва.
– Грижете се за зъбите си и започнете да взимате доза пренатални витамини до раждането.
– Стойте далеч от алкохол или пушене при бременност
– Не бързайте с теста за бременност, за да не останете безпричинно разочаровани, ако от много време правите опити за забременяване.

За да изготвим статията – 1-2-3-4 гестационна седмица от бременността с Близнаци, използвахме следните източници:
http://www.bounty.com/pregnancy-and-birth/pregnancy/am-i-pregnant-with-twins
https://parenting.firstcry.com/articles/4-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
https://www.checkpregnancy.com/twin-pregnancy-symptoms-facts/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация