Прегледана и обновена на 18-02-2019

Какво е многоплодна бременност?
Многоплодна бременност е термин, които означава, че една жена е бременна с близнаци, тризнаци или повече бебета. Три бебета или повече се случват само на около 1 от 50 многоплодни бременности. Когато откриете, че очаквате 3 или повече бебета, е нормално да се чувствате шокирани. Ако сте бременна с тризнаци или повече – това означава, че вие и вашият гинеколог ще трябва да положите повече грижи, за да износите нормално бебета и да имате плавно раждане. Тъй като бебетата най-вероятно ще се родят по-рано преди датата на термина, за предпочитане е да се подготвите за появата им по на време.

многоплодна бременност

4 бебета от млогоплодна бременност – четиризнаци

Как възниква многоплодната бременност?
Този вид бременност може да възникне – или когато една оплодена яйцеклетка се раздели и прерасне в няколко ембриона, или когато бъдат оплодени няколко узрели наведнъж яйцеклетки. Жените на възраст 35 години или по-възрастни е по-вероятно да освободят повече от едно зряло яйце по време на своята овулация, така че при тях е се по-вероятно да има многоплодна бременност. Също е по-вероятно да имате такава бременност, ако имате история на близнаци във вашето семейство. Доста често и такъв тип бременност възниква вследствие на лечение поради проблеми със зачеването като например ин витро. Многоплодните бременности са по-често срещани именно заради нарастващия брой в световен мащаб на двойки с репродуктивни проблеми и прибягването до асистирана репродукция.

Как се диагностицира една многоплодна бременност?
Признаците, които може да се очаква да получите, когато носите няколко бебета, може да включват:
– Много бързо наддаване на тегло още в началото на бременността.
– Имате тежко сутрешно гадене
– Открива се повече от един сърдечен ритъм по време на пренаталните изследвания.
– Матката е по-голяма от очакваното.

Многоплодна бременност се потвърждава от ултразвуково изследване, обикновено в първия триместър – първите 12 гестационни седмици. Ултразвукът ще потвърди типа на многоплодната бременност, дали имате една плацента или две и колко амниотични сака имате.

Какви видове многоплодна бременност има?
1. Най-често срещаният тип многоплодна бременност са разнояйчните близнаци: Две отделни зрели яйцеклетки се оплождат и се имплантират в матката. Бебета са братя и сестри, които споделят една и съща матка – те могат да изглеждат еднакви или различни и може или да бъдат от един и същи пол, или от различни полове. Бременността с близнаци статистически носи най-малък риск от всички многоплодни бременности, тъй като всяко бебе има своя собствена плацентата и амниотичен сак. Повече за Разноячни близнаци.

2. Еднояйчните близнаци са другият тип близнаци. Те се образуват, когато една оплодена яйцеклетка се раздели наполовина. Всяка половина е генетично идентична, така че бебетата имат една и съща ДНК. Това означава, че бебетата ще споделят много характеристики. Въпреки това – тъй като външният им вид е повлиян от околната среда, както и от гените, понякога еднояйчните близнаци може да изглеждат доста различно. Те могат да споделят една и съща плацентата и амниотичен сак, или да имат свои собствени такива.

3. Останалите типове многоплодна бременност се срещат много рядко, при тях може да се родят тризнаци, четиризнаци, петзнаци и т.н. Една такава бременност има много специфики и рискове и трябва внимателно да бъде следена от специалист!

Какви грижи трябва да се положат при многоплодната бременност?
Ако имате многоплодна бременност – можете да очаквате същите симптоми, каквито се наблюдават и при бременност с един плод, но те вероятно ще започнат по-рано и ще бъдат по-тежки. Вие ще трябва да бъдете подложени на допълнителни медицински грижи по време на този така важен период от живота ви. Редовно ще ви се правят изследвания за глюкозен толеранс за проверка на гестационен диабет и чести ултразвукови тестове, за да се наблюдава как растат вашите бебета и дали има някакви проблеми с плацентата или пъпната връв.

Най-честото усложнение при налична многоплодна бременност е рискът от преждевременно раждане. Износването на няколко бебета ви излага на повишен риск от:
Преждевременно раждане
Анемия при бременност – при вас се наблюдава недостиг от червени кръвни клетки, което обикновено се причинява от недостиг на желязо.
Гестационен диабет
Високо кръвно налягане или прееклампсия – потенциално опасни форми на високо кръвно налягане в периода на бременност
– Тежък синдром на сутрешно гадене
– Полихидрамнион – твърде много амниотичната течност около бебето
Спонтанен аборт или мъртво раждане – понякога едно от бебета може да умре в утробата
Следродилна депресия – известно също като постнатална депресия и перинатална тревожност и депресия
– Следродилен кръвоизлив

Консултирайте се с наблюдаващия ви специалист, ако имате някакви притеснения, докато сте бременна.

Как ще ви се отрази една многоплодна бременност?
Ако носите близнаци или повече бебета, те ще растат по-големи и по-бързо, отколкото плода при нормалната бременност. Вие ще трябва да ядете повече, за да можете да отговорите на хранителните нужди на бебета. Може да се наложи да вземате добавки с желязо и фолиева киселина и да ви се предостави план за хранене. Много по-вероятно е да изпитате досадните признаци на бременността като киселинен отлив, хемороиди, разширени вени и тежък запек. Също може да се появят болки в гърба, така че правилната поза е много важна. Тъй като е вероятно бебетата да се родят по-рано, е добра идея да се приготвите навреме. В по-късните месеци на бременността може да имате проблеми със съня, но честата почивка и пиене на много вода ще ви помогне значително. Към края на бременността вие ще трябва да ограничите физическата си активност и пътуванията и може да се наложи да прекарате времето си до термина на легло.

Какво да очаквате, когато се родят няколко бебета?
Докато нормална бременност обикновено продължава 40 гестационни седмици, бебетата от многоплодна бременност се считат за напълно износени за 35 гестационни седмици, а повечето даже се раждат между 32 и 34 гестационна седмица. Като цяло, колкото по-дълго вашите бебета останат в матката, толкова по-добре. Но когато сте бременна с повече бебета, има опасност от развитие на неприятни усложнения и това означава, че е по-добре за майката и за бебетата, ако те се появят на бял свят по-рано. Повечето многоплодни бременности завършват чрез цезарово сечение. Вашият медицински екип ще реши кога да изроди бебетата въз основа на преценка на здравословното ви състояние и това на децата. Може да се наложи да останете в болница за известно време преди раждането.

Ако носите няколко бебета, трябва да посещавате вашия доктор по-често, отколкото жените, които очакват само едно бебе. Докато повечето бременности протичат гладко, все пак има по-голям шанс бебета да се родят преждевременно, с ниско тегло или да се появи някакво друго усложнение на бременността, но това са рисковете при многоплодна бременност.

Източници:
1. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/types-of-multiple-pregnancy
2. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/multiple-pregnancy

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Задавяне на бебе

Previous article

Ановулация

Next article