Алергия при бременност

Полезна информация за алергия при бременност и как да се предпазим!
Ако страдате от кихане, имате подсмърчащ нос и червени сърбящи очи, а сте бременна – може дори да се чудите дали това са симптоми на бременността, но може би това са типичните симптоми на алергия. Ако сте наясно, че имате някаква алергия отпреди забременяването, може би пък се чудите по какъв начин дали бременността ще засегне състоянието ви. Също е много важно да знаете какви лекарства са безопасни да се вземат, докато сте бременна. На всички тези въпроси ще се опитаме да ви дадем отговори, които обаче не са диагноза и е необходимо да се допитате до специалист за вашата безопасност и тази на бебето ви.

алергия при бременност
жена с алергия при бременност на поляна с цветя

Може ли да отключите някакви алергии при бременност?
За съжаление отговорът е – Да. Можете да получите алергии, докато сте бременна, понякога за първи път и със сигурност, ако имате история на предишни алергични прояви в миналото ви. Алергиите са много често срещани при бременност. Около 25 на 100 от всички бъдещи майки се сблъскват с тях.

Как алергии при бременност могат да се отразят на мен и бебето?
Ако имате алергии, определено може да имате една напълно безопасна и здравословна бременност и бебето ви вероятно няма да има никакви последствия, дори ако състоянието ви ви кара да се чувствате некомфортно и даже отвратително. Кажете на вашия лекар за симптомите си и винаги проверявайте преди да започнете да използвате някакви лекарства, дори тези, които редовно сте приемали преди зачеването, дали са безопасни. Правете това, защото въпреки, че сте ги приемали преди бременността, може вече да влизат в графа ,,опасни при бременност”.

Какви може да бъдат симптомите на алергия при бременност?
Ако имате алергия като сенна хрема и ринит преди зачеването, вероятно през бременността ще се сблъскате със утежнени симптоми включително хрема, кихане, главоболие и сърбеж в очите, кожата и/или устата. Сенната хрема често пламва в началото на пролетта и по-късно през лятото или рано есента, но тя не винаги следва предсказуема график, тъй като зависи от специфични екологични алергени, които причиняват чувствителността. Други алергии като такива към плесени, прах и домашни любимци – може да предизвикат алергични реакции по всяко време на годината.

Какви са разликите между алергия и запушен нос като симптом през бременността?
Бременните жени често се оплакват, че техните носове са запушени. Запушването обикновено започва някъде през втория триместър, тъй като високите нива на естроген и прогестерон увеличават притока на кръв през тялото ви — включително в носа — причинявайки сериозно набъбване и омекотяване на лигавицата. Това може да ви причини кашлица или дори задушаване през нощта. Така че как може да различите алергичната проява от запушването на носа като естествено стечение на бременността? Най-прости – ако страдате от алергия най-вероятно ще срещнете допълнителни симптоми плюс запушения нос, споменати по-горе като кихане, сърбеж в очите и т.н., както и задух и кашлица. Ако не сте сигурни във симптоматиката си, се консултирайте с вашия доктор.

Безопасно лечение на алергия при бременност
Консултирайте се с вашия доктор, за да видите какви лекарства може безопасно да предприемате по време на бременност. Това ако вече редовно сте употребявали определени медикаменти с рецепта или някакви хомеопатични лекарства, не продължавайте да ги използвате, докато не получите зелена светлина от практикуващия си лекар, който трябва да има първата и последна дума за всяка терапия която можете да използвате за вашата алергична реакция.
Има някои общи упътвания за лекарствата за алергия по време на бременност:

Антихистамини – може или не може да бъдат безопасно използвани по време на бременност зависи от количеството, което се предписва. Препоръчва се най-често Benadryl (дифенхидрамин). Обикновена Claritin (лоратадин) обикновено се счита за безопасен, но се консултирайте задължително с вашия доктор – някои специалисти са против употребата му особено в първия триместър.
Редовни деконгестанти, съдържащи съставки псевдоефедрин или фенилефрин са табу за бременните жени, особено по време на първия триместър. Някои лекари позволяват ограничена употреба, тъй като използването на деконгестанти по-често могат да ограничат притока на кръв към плацентата. Не се притеснявайте, ако вече сте ги взели — просто уведомете вашия лека, преди да направи това отново.
Назални спрейове, съдържащи стероиди обикновено се считат безопасни за бременните жени, но се консултирате с вашия доктор за марката и дозировката. Физиологичен разтвор под форма на спрейове са винаги безопасни за употреба.

Има ли някакъв начин да се възпрепятства възникването на алергия през бременността?
Чудите се какво можете да предприемете за алергиите по време на бременност освен вземането на медикаменти? Опитайте тези съвети за предотвратяване или облекчаване на симптомите на алергия, докато очаквате бебе:

Стойте далеч от хората, които са пушачи: Димът може да влоши алергиите и като цяло той  не е добър за никого.
Ако сте алергични към цветен прашец: Опитайте се да останете вкъщи, когато полените и прашецът са най-концентрирани във въздуха. Ако трябва да излизате извън, опитайте се да носите слънчеви очила и марля на устата, за да запазите поне очите и носа си от прашеца. Докато сте вътре, сваляйте обувките си, измийте ръцете и лицето си и сменявайте дрехи, така че прашецът да не остане около вас и вътре.
Ако сте алергични към прах: сега е вашето извинение да помолите някой друг да направи почистване на дома вместо вас! Ако употребявате прахосмукачка с HEPA филтър и опция за мокро почистване – това значително може да подобри симптомите ви. Кърпата от микрофибър за почистване на праха от мебелите е по-добра от традиционните пръчки с пера. Също така се опитвайте да стоите настрана от тавански помещения, мазета и други места, където има плесен и мухъл. Купете си пречиствател за въздуха.
Ако сте алергични към домашни любимци: не посещавайте домове, където живеят животни, както и не пускайте у дома си хора, които могат да внесат косми и пърхот от животни.

Хранителни алергии по време на бременност:
Много жени се тревожат дали могат да консумират ядки и фъстъци по време на бременността. Битува мнение, че фъстъците могат да навредят на плода в утробата и да предизвикат алергии, когато детето се роди. Добрата новина е, че най-новите изследвания показват, че яденето на фъстъци, докато сте бременна не само не се задейства фъстъчена или други алергии в бебето, но това всъщност може да предпази от развитието на такива. Така че, ако вие лично не сте алергична към фъстъци, няма причина да ги пропуснете сега, когато сте в очакване на бебето си. Същото важи и за млечните продукти и другите силно алергизиращи храни като яйца, телешко, риба, глутен, соя и т.н.

Ако вие самите някога сте страдали или страдате от хранителни алергии обаче говорете с вашия доктор и някой алерголог, за да ви насочат дали трябва да мислите за ограничаване на вашата диета по някакъв начин, докато сте бременна и кърмите. Запомнете, че за всичко, което ви тревожи и съмнява, е наложително да се консултирате с медицинско лице, за да протече бременността ви по най-добрия начин.

Източник – Американски колеж по алергия, астма и имунология:

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация