Алергия

Какво е Алергия?
Алергията е непоносимост на организма към различни вещества. Алергиите се проявяват, когато имунната система на човек реагира на различни чужди вещества – като например при цъфтенето на растенията през пролетта – цветен прашец, пчелна отрова, домашни любимци, някои прани като ядките които обикновено не предизвикат реакция в повечето хора. Имунната ви система произвежда вещества, известни като антитела. Някои антитела ви предпазват от нежелани нашественици, които може да ви разболеят или да причинят инфекция. Когато в организма проникнат алергии, вашата имунна система прави антитела, които идентифицират определена алергени като вредни. Когато настъпи контакт между вас и алергена, вашата имунна система реагира, като това може да се проследи чрез кожни реакции чрез възпаление на кожата, синусите, дихателните пътища или храносмилателната система.

При различните хора различните алергии варира, като може да варират от незначително дразнене до анафилаксия, която представлява потенциално опасно за живота усложнение на дадена алергия. Докато повечето алергии могат да бъдат излекувани, има и редица такива, за състоянието на които единствено може да направи терапия за облекчаване на неприятните симптоми.

алергия

Какви са най–честите симптоми при алергия?
Симптомите на алергия зависят от конкретното вещество–алерген и може да включват проблеми с дихателните пътища, синусите и носните пътища, кожата и храносмилателната система. Алергията може да бъде лека или тежка в зависимост от реакцията на организма

. В някои тежки случаи – алергиите могат да предизвикат животозастрашаваща реакция, известна като анафилаксия.

Видове алергии и техните най–чести симптоми:
1. Сенната хрема, наричана още алергичен ринит, може да причини:
– Кихане
– Сърбеж на носа, очите и вътрешната част на устната кухина и по цялото тяло
– Хрема, запушен нос
– Сълзене, зачервяване или подуване на  очите

2. Хранителна алергия, която може да доведе до:
– Изтръпване на устата
– Подуване на устните, езика, лицето или гърлото
– Загуба на съзнание
– Ускорено сърцебиене
– Анафилаксия

3. Алергичната уязвимост към насекоми може да доведе до:
– Голяма площ на подуване (оток) на мястото на ужилване
– Сърбеж или уртикария по цялото тяло
– Кашлица, стягане в гърдите, хрипове или задух
– Световъртеж
– Анафилаксия

4. Лекарствените алергии могат да доведе до:
– Кошери
– Сърбеж по кожата
– Обрив
– Подуване на лицето
– Хрипове
– Анафилаксия

5. Атопичен дерматит, вследствие на алергична кожа, също така наричан екзема, може да причини по кожата:
– Сърбеж
– Зачервяване
– Образуване на люспи или корички по кожата. Може да прочетете повече в статията Атопичен дерматит в сайта Bremennost.bg

Опасна ли е Алергията?
Отговорът е да! Ако взимането на адекватни мерки се забави, алергията може да прерасне в анафилактичен шок, които да причини тежки последици и смърт. Състоянието се нарича Анафилаксия. Някои видове алергии, включително алергиите към храни и ужилвания от насекоми, имат най–голям потенциал да предизвикат тежката реакция, известна като анафилаксия. Ето и кои са признаците и различните симптоми на анафилаксия:
– Загуба на съзнание
– Рязко Спадане на кръвното налягане
– Тежък недостиг на въздух
– Кожен обрив
– Замаяност
– Слаб пулс
– Гадене и повръщане

Кога трябва да потърсим лекарска помощ при наличието на алергична реакция?
Можете да потърсите лекар, ако имате симптоми, за които мислите, че са причинени от някаква алергия, особено ако забележите нещо, което изглежда да е задействало вече открита ваша алергия. Ако имате симптоми след започване на приема на ново лекарство, незабавно се обадете на лекаря, който ви го е предписал.

При тежки алергични реакции повикайте веднага Бърза помощ. Ако знаете за алергията си и си носите инжекция с епинефрин или урбазон – си я  поставете незабавно. Дори ако симптомите се подобрят след инжекцията епинефрин или урбазон, посещението на спешното отделение е необходимо, за да се уверете, че симптомите няма да се върнат, когато действието на инжекцията отмине.

Как се откриват алергиите?
Лекарите обикновено използват кожни и кръвни тестове за диагностициране на алергиите. Важно е да отбележим, че се избягва тестване на деца под 7 години, тъй като резултатите могат да не бъдат коректни, заради все още развиващия се организъм преди навършване на тази възраст. Кръвните тестове за алергии може да помогнат в намирането на алергии към полени, плесени, прах, акари, животински пърхот, ужилвания от насекоми, храни и някои лекарства.

Лечение на Алергия – Как се лекува алергията?
Най–важното за лечението е да си изберете добър алерголог. Той адекватно ще направи терапия с медикаменти, инжекции, стимулиране на имунната система и съвети за подобряване начина на живот на болния. Обикновено алергиите не се лекуват напълно, за това е необходимо адекватна терапия за запазване на доброто качество на живот. Оценката на състоянието, диагностиката и дългосрочното лечение и контрол на анафилаксията са сложни, така че вероятно ще трябва да изберете един лекар, който специализира в алергологията и имунологията и да посещавате само него.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация