Прегледана и обновена на 27-11-2016

Какво трябва да знам ако имам запушен нос при бременност и как да се справя с проблема?
Защо бременните чувстват тежест и запушване в носа си почти през цялото време? Вярвате или не – това е доста често срещано състояние.  Да имате хрема или запушен нос при бременността е обичайно състояние. До 30 процента от бременните жени имат такъв дискомфорт – без да имат алергии или вирусна инфекция като настинка. Това условие има дори собствено име: ринит на бременността. То може да започне най–рано през втория месец и има тенденция да се влоши по–късно през бременността. Запушването на носа трябва да отшуми скоро след като жената роди и да изчезне напълно до две седмици след раждането. По–високите количества на естроген по време на бременността може да предизвикат подуване на лигавицата на носа и дори да доведе до производството на повече слуз от обичайното. Количеството на кръвта в тялото ви се увеличава доста по време на бременността, което може да доведе след себе си подуване на лигавицата на носа и задръствания на околните тъкани. Други хормони също могат да играят роля и да обострят вашия запушен нос при бременността.

запушен нос при бременност

Как да разбера дали моят запушен нос е поради бременността или имам някакъв друг здравословен проблем?
Ако нямате други симптоми, освен така неприятния запушен нос при бременност, то най – вероятно това е хрема на бременността. Ако запушеният нос е придружен от кихане, кашлица, възпалено гърло, леки болки или евентуално подути лимфни възли или температура, вероятно имате настинка или някаква друга инфекция. Впрочем инфекциите на синусите са доста чести при бременност. Ако имате симптоми на синузит като повишена температура, главоболие, зелена или жълта слуз, болки в лицето, болки в горната челюст или намаляване на чувството за мирис, веднага се свържете с вашия лекар. От друга страна, ако имате запушен нос при бременност или течащ нос с водниста слуз, заедно с кихане и сърбеж в очите, носа, гърлото и ушите, тогава вероятно виновник е някаква алергична проява. Алергиите по време на бременност са непредсказуеми: те могат внезапно да се влошат или да се подобрят без обяснима причина на пръв поглед. Може също така да откриете, че сте чувствителни към алергени и други дразнители, които никога преди не са ви  притеснявали. Разбира се никога няма да можете да каже какво причинява запушения ви нос на сто процента, и е възможно да има повече от една причина. Например бихте могли да страдате от алергии, както и хрема на бременността.

Лечение на Запушен нос при бременност
Какво трябва да направя ако имам запушен нос при бременност? Първото важно правило е да пиете много течности и да дръжте главата си на по–високо през нощта. Следващите изброени препоръки за лечение на запушен нос при бременност също могат да бъдат полезни:
– Парата временно може да облекчи запушения нос и често е много успокояващо да вземете топъл душ.
– Опитайте промивки с физиологичен разтвор в носа или капки и физиологичен спрей за нос, които можете да намерите във всяка аптека.
– Използвайте овлажнител или изпарител, за да формирате повече влага във въздуха и ги дръжте близо до главата си през нощта. Не забравяйте да следвате инструкциите за почистване, които вървят с вашия овлажнител. Сменяйте водата ежедневно, тъй като в противен случай тя може да стане опасна и да се превърне в развъдник и източник на бактерии. Ще трябва да сменяте регулярно филтъра.
– Използвайте допълнителни възглавници, за да повдигнете главата си, когато сте в легнало положение на почивка или сън. Това освен, че помага при запушен нос при бременност може да помогне и за облекчаването на киселини в стомаха.
– Упражненията понякога помагат да се улесни запушеният нос. Избягвайте упражняване на открито в дните, когато има много замърсяването на въздуха, което може да раздразни носните ви проходи и да влоши вашето положение.
– Избягвайте потенциални дразнители като цигарен дим, алкохол, боя и химически изпарения, както и всичко, което предизвиква симптомите.

Какви лекарства мога да приема ако имам запушен нос при бременност?
Ако запушването на носа ви продължава да ви прави разконцентрирани и да ви нарушава ежедневните дейности, кажете на вашия лекар за вашите симптоми и попитайте кои лекарства за запушен нос при бременност са безопасни за вас и бебето ви. Той със сигурност знае какво да ви изпише и препоръча за да облекчите положението си. Обикновено най–добре да се избягва вземането на лекарства по време на първия си триместър от бременността, когато органите на вашето бебе все още не са напълно оформени, освен ако не е наистина необходимо (например, за да контролирате астма) и те са изрично предписани от вашия лекар.

Както разбрахте може би първо трябва да разберете дали имате настинка, алергия или това е просто обичайния и пореден запушен нос по време на бременност. Следвайте нашите препоръки за справяне с проблема и при необходимост се свържете с вашия практикуваш лекар за да се справите напълно с така неприятния запушен нос при бременност. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Крипторхизъм

Previous article

Раждане преди Термина

Next article