Прегледана и обновена на 27-11-2016

Какво трябва да знам ако имам запушен нос при бременност и как да се справя с проблема?
Защо бременните чувстват тежест и запушване в носа си почти през цялото време? Вярвате или не – това е доста често срещано състояние.  Да имате хрема или запушен нос при бременността е обичайно състояние. До 30 процента от бременните жени имат такъв дискомфорт – без да имат алергии или вирусна инфекция като настинка. Това условие има дори собствено име: ринит на бременността. То може да започне най–рано през втория месец и има тенденция да се влоши по–късно през бременността. Запушването на носа трябва да отшуми скоро след като жената роди и да изчезне напълно до две седмици след раждането. По–високите количества на естроген по време на бременността може да предизвикат подуване на лигавицата на носа и дори да доведе до производството на повече слуз от обичайното. Количеството на кръвта в тялото ви се увеличава доста по време на бременността, което може да доведе след себе си подуване на лигавицата на носа и задръствания на околните тъкани. Други хормони също могат да играят роля и да обострят вашия запушен нос при бременността.

запушен нос при бременност

Как да разбера дали моят запушен нос е поради бременността или имам някакъв друг здравословен проблем?
Ако нямате други симптоми, освен така неприятния запушен нос при бременност, то най – вероятно това е хрема на бременността. Ако запушеният нос е придружен от кихане, кашлица, възпалено гърло, леки болки или евентуално подути лимфни възли или температура, вероятно имате настинка или някаква друга инфекция. Впрочем инфекциите на синусите са доста чести при бременност. Ако имате симптоми на синузит като повишена температура, главоболие, зелена или жълта слуз, болки в лицето, болки в горната челюст или намаляване на чувството за мирис, веднага се свържете с вашия лекар. От друга страна, ако имате запушен нос при бременност или течащ нос с водниста слуз, заедно с кихане и сърбеж в очите, носа, гърлото и ушите, тогава вероятно виновник е някаква алергична проява. Алергиите по време на бременност са непредсказуеми: те могат внезапно да се влошат или да се подобрят без обяснима причина на пръв поглед. Може също така да откриете, че сте чувствителни към алергени и други дразнители, които никога преди не са ви  притеснявали. Разбира се никога няма да можете да каже какво причинява запушения ви нос на сто процента, и е възможно да има повече от една причина. Например бихте могли да страдате от алергии, както и хрема на бременността.

Лечение на Запушен нос при бременност
Какво трябва да направя ако имам запушен нос при бременност? Първото важно правило е да пиете много течности и да дръжте главата си на по–високо през нощта. Следващите изброени препоръки за лечение на запушен нос при бременност също могат да бъдат полезни:
– Парата временно може да облекчи запушения нос и често е много успокояващо да вземете топъл душ.
– Опитайте промивки с физиологичен разтвор в носа или капки и физиологичен спрей за нос, които можете да намерите във всяка аптека.
– Използвайте овлажнител или изпарител, за да формирате повече влага във въздуха и ги дръжте близо до главата си през нощта. Не забравяйте да следвате инструкциите за почистване, които вървят с вашия овлажнител. Сменяйте водата ежедневно, тъй като в противен случай тя може да стане опасна и да се превърне в развъдник и източник на бактерии. Ще трябва да сменяте регулярно филтъра.
– Използвайте допълнителни възглавници, за да повдигнете главата си, когато сте