Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво трябва да знаем за така опасното пушене при бременност!
Ако вашето здраве не е достатъчен претекст, за да се откажете завинаги от пушенето, тогава здравето на вашето бебе трябва да бъде достатъчен стимул за да направите това. Пушене при бременност са две несъвместими неща според здравните организации, защото пушенето засяга здравето ви и това на вашето бебе още преди зачеването му, по време на бременността и след раждането по време на кърменето. Никотинът, който е пристрастяващото вещество в цигарите, въглеродният окис и много други отрови, които вдишвате от цигарата, се транспортират чрез кръвта и отиват директно във вашето бебе. Пушенето при бременност още:
– Намалява количеството на кислород, нужно за нормалното развитие и растеж на бебето.
– Повишава вашата сърдечната честота и тази на бебето ви.
– Повишава шансовете за спонтанен аборт и мъртво раждане.
– Повишава риска бебето ви да се роди преждевременно и/или родено с ниско тегло при раждане.
– Повишава риска от развитие на проблеми с дишането и белите дробове на бебето ви.
– Повишава риска от вродени дефекти.
– Повишава риска от синдром на внезапната детска смърт.

Колкото повече цигари пушите на ден, толкова по–големи са шансовете на вашето бебе за развитие на тези и други здравословни проблеми. Няма “безопасно” ниво на тютюнопушене, докато сте бременна.

пушене при бременност

Как влияе пушенето при бременност?
Цигареният дим прави хората, които го вдишват, а не пушат реално – пасивни пушачи. Димът, който се излъчва в околната среда в края на изгарянето на една цигара или пура действително съдържа много повече вредни вещества като катран, въглероден окис, никотин и други, отколкото вдишва пушача директно от цигарата. Ако редовно сте изложени на цигарен дим, докато сте бременна, ще имате повишен шанс от спонтанен аборт, мъртво раждане, извънматочна бременност, ниско тегло на бебето и други усложнения на бременността. Бебета и деца, които са изложени на цигарен дим, може да се развият астма, алергии, по–чести белодробни и ушни инфекции и са с повишен риск от синдром на внезапната детска смърт.

Как да се откажа от пушенето при бременност?
Има много програми за отказ от пушенето, които да ви помогнат да се откажете от цигарите. Попитайте вашия лекар за повече информация по темата. Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да се откажете от пушенето при бременност:
– Скрийте всякакви кибрити, запалки и пепелници.
– Определете във вашия дом ясно регламентирана зона за непушачи.
– Помолете хората, които пушат да не да пушат около вас.
– Пийте по–малко напитки с кофеин – Кофеинът може да стимулира вашето желание за пушене. Също така избягвайте алкохол, тъй като това може да увеличи желанието за пушене и също така е вреден за бебето.
– Променете навиците си, свързани с пушенето. Ако сте пушили по време на шофиране или когато усещате стрес, опитайте други дейности, с които да замените цигарите.
– Поддържайте нивата си на физическа активност, за да не мислите за пушене при бременност и да облекчите напрежението: Разхождайте се, упражнявайте се, четете книга или опитайте ново хоби.
– Потърсете помощ от другите. Присъединете се към група за подкрепа или отказване от тютюнопушенето.
– Не ходят на места, където има много хора, които пушат като барове или клубове.

Може ли да използвам никотинови заместители при бременност?
Въпреки че продукти като никотинови дъвки и лепенки могат да намалят симптомите на абстиненция и да редуцират апетита ви за пушене, безопасността им не е била адекватно оценена при бременни жени.

Как ще се чувствате, когато се откажете от пушенето при бременност?
Ползите от спирането на пушенето при бременност започват в рамките на дни след отказа. След като спрете да пушите, пулсът ви и този на вашето бебе ще се върне към нормалното положение и ще е по–малко вероятно детето  да развие някакъв проблем с дишането. Може да имате симптоми на абстиненция, защото тялото ви се нуждае от никотин, пристрастяващото вещество в цигарите. Можете да жадувате за цигари и да сте раздразнителни, да се чувствате много гладни, да кашляте често, да имате главоболие или дори затруднена концентрация. Симптомите на абстиненция са временни. Те ще изчезват в рамките на 10–14 дни. Помислете за вашата основна причина за отказ от пушенето при бременност – а именно здравето на бебето. Не забравяйте, че всички неудобства ще изчезнат много по–безболезненото, отколкото основните и тежки болести, които пушенето може да причини. Ако претърпите рецидив, не губете надежда. При хората, които се откажат – около 75 % търпят рецидив. Повечето пушачи опитват около три пъти, преди да успеят да спрат да пушат. Просто не се отказвайте! Планирайте предварително всичко и мислете за това, което ще направите следващия път, когато у вас възникне желание за пушене при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Лутеинизиращ Хормон

Previous article

Окосмяване по Лицето при Жените

Next article