Лутеинизиращ Хормон

Какво е Лутеинизиращ хормон?
Лутеинизиращият хормон (LH) се произвежда от хипофизната жлеза. При жените лутеинизиращият хормон помага за регулиране на менструацията и производството на яйцеклетки. Колко голямо е количеството на лутеинизиращият хормон в женското тяло зависи от фазата на менструалния цикъл. Този хормон се покачва бързо, точно преди овулацията и се случва около средата на цикъла (ден 14 от 28-дневен цикъл). При мъжете лутеинизиращият хормон стимулира производството на хормона тестостерон, който пък от своя страна играе важна роля в произвеждането на сперматозоидите.

Изследване за нивото на лутеинизиращия хормон в кръвта на човек може да се направи, за да се:
– разберете защо не можете да забременее
– разбере какъв е вашия яйчников резерв
– види броят на сперматозоидите на мъжа
– Провери естеството на някои менструални проблеми, като нередовен цикъл или дори липса на менструация (аменорея)
– Разбере дали детето преживява ранен пубертет
– Разбере защо сексуалните функции или органи не се развиват правилно
– Разбере, когато една жена е в овулация

Кажете на лекаря си кога е бил първия ден от последния ви менструален период. Ако вашият цикъл обикновено започва с много леко зацапване, първият ден е денят на най-тежкото кървене. Говорете с вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно необходимостта от изследването или ако се тревожите за някакви рискове.

лутеинизиращ хормон

Как се прави изследването на лутеинизиращ хормон?
Хормонът се изследва чрез кръвна проба. Изследването се прави по стандартен начин. Другото изследване за нивото на лутеинизиращия хормон в организма е посредством изследване на урината така наречения тест за овулация. Уринният тест се прави вкъщи със специален комплект от аптеката. Както при някои тестове за бременност  – имате малко легенче, в което поставяте съвсем малко урина и потапяте една лентичка до указаното ниво. Изчаквате пет минути и ако има една черта нивото на хормона е ниско и не сте в овулация, при две черти – сте в период на овулация.

Какви са рискове от изследването на лутеинизиращия хормон?
Има минимален шанс за възникна на проблем от кръвната проба, взета от вената. Можете да получите малък дискомфорт тип натъртване на мястото на убождането. Можете да намалите шанса на синини чрез силен натиск на мястото за няколко минути – 3-4 минути обикновено са достатъчни. В много редки случаи при вземане на кръвна проба вената може да се подуе. Това подуване се нарича флебит. Можете да използвате топъл компрес няколко пъти на ден за лечение. Кървенето може да бъде проблем за хора, които имат нарушения на кръвта или вземат лекарства като аспирин или варфарин. Ако имате проблеми с кръвосъсирването или ако приемате лекарства за кръвта, кажете на вашия лекар преди да ви вземат кръвната проба. Урината проба не причинява никакви проблеми.

Какви могат да бъдат резултатите от изследването на лутеинизиращ хормон?
Изследването на лутеинизиращия хормон измерва количеството на лутеинизиращия хормон в пробата кръв или урина. Колко лутеинизиращ хормон има човек – зависи от неговата възраст и етап на сексуалното развитие. При една жена това също зависи от фазата на менструалния цикъл. В урината може да се види дали жената е в ден на овулация.

  • Нормални стойности

Диапазонът за „нормален“ резултат варира в зависимост от лабораторията, в която се прави. Също така лекарят ще прецени вашите резултатите на основата на вашето здравословно състояние и други съпътстващи фактори.

Лутеинизиращ хормон в кръвта при жените
– Фоликуларна фаза: 1.68 – 15 IU/L
– Пиков период: 21,9-56.6 IU/L
– Лутеалната фаза: 0,61-16.3 IU/L
– Жените минали през менопаузата: 14.2 – 52.3 IU/L

Лутеинизиращ хормон в кръвта при мъжете: 1.24 – 7.8 IU/L

  • Високи стойности

Високите нива на лутеинизиращ хормон при една жена може да означават, че:
– Яйчниците липсват или са били отстранени
– Яйчниците не функционират правилно. Това може да е причинено от менопауза, поликистоза на яйчниците или увреждане от химиотерапия.
– Ранен пубертет при млади момичета

Високите стойности на лутеинизиращ хормон при един мъж може да означават, че:
– Тестисите липсват или са били отстранени
– Тестисите не работят, както трябва. Това може да е заради операция или увреждане от заушка, рентгеново облъчване, химиотерапия, рак или нараняване
– Синдром на Клайнфелтер

  • Ниски стойности

Ниските стойности на лутеинизиращ хормон при един мъж или жена може да означават, че:
– Страдате от анорексия нервоза
– Имате недостатъчност на хипофизната жлеза
– Имате увреда на хипоталамуса
Стрес
– Ниско телесно тегло

Какво може да повлияе на теста?
Резултатите от теста на лутеинизиращия хормон могат да бъдат засегнати от:
– Използването на някои хормони, като тези, които съдържат естроген и прогестерон. Това включва противозачатъчни хапчета
– Използването на лекарства, като Кломифен и Спиронолакто
– Затлъстяване
Базедова болест
– Чернодробно заболяване

Ако вземате лекарство, което съдържа тестостерон, естроген и прогестерон (например противозачатъчни хапчета), говорете с вашия лекар. Той може да поиска да го спрете за няколко дни преди теста. Можете да си купите домашни овулационни комплекти от аптеката, които да ви помогнат в намирането на най-плодородните ви дни за забременяване. Другите тестове за овулация включват измерване на базалната температура на тялото, тестване на нивото на прогестерона след овулация и такива, които отбелязват промените във вашата цервикална слуз. Както разбирате лутеинизиращия хормон е от изключително важно значение на успешното забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии