Ревматоиден Артрит

Какво е ревматоиден артрит?
Ревматоиден артрит се определя като хронично възпалително заболяване, което може да засегне по голямата част от вашите стави. При някои хора заболяването също може да увреди почти всички системи в тялото включително кожата, очите, белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове. Ревматоидният артрит се появява, когато имунната система погрешно атакува своите собствени тъкани, затова това заболяване се определя като автоимунно заболяване. За разлика от износване на ставите при остеоартрита, ревматоидният артрит засяга лигавицата на ставите, което води до болезнено подуване, което в крайна сметка може да доведе до ерозия на костите и различни деформации. Възпалението, свързано с ревматоиден артрит е това, което може да увреди и други части на тялото ви.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на ревматоиден артрит?
Симптомите на ревматоидния артрит могат да включват:
– Топли и подути стави
– Скованост, която обикновено е по–лоша сутрин и след по–продължително обездвижване
– Умора, треска и загуба на тегло

ревматоиден артрит

В ранните етапи – ревматоидният артрит повлиява първо на вашите по–малки стави — особено на тези, които са по пръстите на ръцете си и на краката. Тъй като болестта прогресира, симптомите често се разпространяват към китките, коленете, глезените, лактите, бедрата и раменете. В повечето случаи симптомите се появят заедно в ставите и от двете страни на тялото. Ревматоидният артрит може да засегне много структури в тялото включително: кожата, очите, белите дробове, сърцето, бъбреците, слюнчените жлези, нервните тъкани, костния мозък и кръвоносните съдове. Симптомите могат да варират по тежест и може да се редуват моменти на обостряне и затишие. Ревматоидният артрит може да доведе до тежки деформации на ставите.

Какви са видовете причини за ревматоиден артрит?
Ревматоидният артрит се случва тогава, когато имунната система атакува синовията — лигавицата на мембраните, които обграждат ставите. В резултат на това се унищожават хрущялите на костите. Сухожилията и ставните връзки, които сплотяват ставата отслабват и постепенно губят своята форма и обем. Лекарите не знаят как точно започва този процес, въпреки че генетичният компонент изглежда, че е водещ.

Какви са рисковите фактори при ревматоидния артрит?
Факторите които увеличават риска от ревматоиден артрит включват:
Вашия пол. Жените са по–склонни от мъжете да развият ревматоиден артрит.
Възраст. Ревматоидният артрит най–често започва между 40 и 60.
Семейната история. Ако член на вашето семейство има ревматоиден артрит, при вас има повишен риск.
Тютюнопушенето. Тютюнопушенето увеличава значително риска от развитие на ревматоиден артрит, особено ако имате генетично предразположение за развитие на болестта.
Експозиции в околната среда. Въпреки че няма категорични доказателства се смята, че някои излагания на вещества като азбест или силициев двуокис може да увеличат риска от развитието на ревматоиден артрит.
Затлъстяване. Хората, които са с наднормено тегло имат повишен риск от развитие на ревматоиден артрит.

Какви могат да бъдат усложненията от ревматоиден артрит?
Ревматоидният артрит увеличава риска от развитие на:
Остеопороза. Ревматоидният артрит, както и някои лекарства, използвани за лечението му – може да увеличат риска от остеопороза – състояние, което отслабва костите и ги прави по–податливи на фрактури.
Ревматоидни възли. Това са твърди подутини от тъкани, които най–често се образуват около лактите.
Сухота в очите и устата. Хората, които имат ревматоиден артрит са много по–застрашени от синдром на Сьогрен, заболяване, което намалява количеството на влагата в очите и устата.
Инфекции. Много от лекарствата, използвани за борба с ревматоидния артрит може да увредят имунната система, което води до повишен риск от инфекции.
Необичаен телесен състав. Делът на мазнините, в сравнение с мускулна маса често е по–висок при хората, които имат ревматоиден артрит, дори при хората, които имат нормален индекс на телесна маса.
Проблеми със сърцето. Ревматоидният артрит може да увеличи риска от втвърдени и запушени артерии, както и възпаление на сака, който обгражда сърцето.
Белодробни заболявания. Хората с ревматоиден артрит имат повишен риск от възпаление и на белия дроб, което може да доведе до прогресивен задух.
Лимфом. Ревматоидният артрит увеличава риска от лимфом – кръвен рак, които се развива в лимфната система.

Как се диагностицира ревматоидния артрит?
Ревматоидният артрит може да бъде труден за диагностициране в ранния стадии, защото ранните  симптоми наподобяват тези на много други заболявания. Няма единен кръвен тест или физически константи за потвърждаване на диагнозата. По време на физическия преглед – лекарят ще провери ставите ви за атипично подуване или зачервяване. Той също така може да провери рефлексите и мускулната ви сила. Хората с ревматоиден артрит често иамт повишени еритроцити или C – реактивен протеин, които може да са признак за наличието на възпалителен процес в тялото.  Вашият лекар може да препоръча рентгенови изследвания за проследяване прогресията на ревматоидния артрит в ставите с течение на времето.

Какво е лечението за ревматоидния артрит?
Няма лечение на ревматоидния артрит. Последните открития показват, че ремисията на симптомите е по–вероятна, когато лечението започва рано със силни лекарства, известни като модифициращи антиревматични лекарства. Видовете лекарства, които ще препоръча вашия лекар, ще зависят от тежестта на симптомите ви и от това колко дълго сте имали ревматоиден артрит. Вашият лекар може да ви изпрати и на физиотерапевт, който да ви научи на упражнения за поддържане на гъвкавостта на ставите ви. Ако лекарства не успеят да предотвратят или забавят ставното увреждане, вие и  лекарят ви може да обмислите операция за възстановяване на повредените стави.

Има и някои общи допълнителни и алтернативни лечения, които включват:
Прием на рибено масло. Някои проучвания са установили, че добавките с рибено масло може да намалят болката и сковаността при ревматоидния артрит. Страничните ефекти обаче може да включват гадене, оригване и рибешки вкус в устата. Рибеното масло може да се окаже, че не е съвместимо с някои видове лекарства, така че първо го обсъдете със специалист.
Растителни масла. Семената от вечерна иглика, пореча и касиса съдържат вид мастни киселини, които могат да помогнат с болката и сутрешната скованост. Страничните ефекти може да включват гадене, диария и газове. Някои растителни масла може да предизвикат увреждане на черния дроб или да не са съвместими с някои лекарства.
Тай Чи. Тази терапия включва нежни упражнения в съчетание с дълбоко дишане. Много хора използват Тай Чи за облекчаване на стреса в живота си. Някои проучвания са установили, че Тай Чи може да намали болката при ревматоиден артрит. Когато е водено от опитен инструктор, Тай Чи е безопасно, но не с движения, които причиняват болка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии