Речник

Линолова Киселина

Обновена: 28-03-2018

Какво е линолова киселина?
Има една незаменима мастна киселина, която е необходима за оптимално здраве, но не може да се произвежда от организма, а именно – Омега–6. Линоловата киселина е полиненаситена омега–6 мастна киселина. Омега–6 мастните киселини, както и Омега–3, са от така наречените незаменими мастни киселини, които могат да бъдат набавени единствено и само чрез приемана храна или добавки. За разлика от Омега–9, Омега–6 не се произвеждат в тялото, но са много важни за мозъка и правилния растеж и развитие. Тя също така стимулира растежа на кожата и косата, осигурява и поддържа добро здраве на костите, помага за регулиране на метаболизма и спомага за поддържане на репродуктивната система оптимално здрава.

линолова киселина Какви са предимствата на Омега–6?

1. Помага за намаляване на нервните болки: Проучванията показват, че линоловата киселина, приемана период от 6 месеца или повече може да намали значително симптомите на болки при хора с диабетна невропатия.

2. Помощник срещу възпаленията: Ние знаем, че всяко възпаление засяга отрицателно нашето здраве и може да изостри и дори да причини сериозни заболявания. В действителност, повечето хронични заболявания като рак, диабет, сърдечно–съдови заболявания, артрит и болестта на Алцхаймер, са силно възпалителни. Поради това, връзката между начина, по който се храним и болестта, е от решаващо значение. Храненето със здравословни мазнини обикновено имат положителен ефект върху здравето. Тези мазнини, намерени в Омега–3 и Омега–6 мастни киселини могат да играят значителна роля в поддържането на доброто здраве и в превенция срещу определени болести.

3. Третира ревматоиден артрит: Масло от вечерна иглика съдържа от 7 до 10% линолова киселина на 100 гр. Предварителните данни сочат, че игликата може да намали болката, подуването и сутрешната скованост. Въпреки че вероятно отнема от един до шест месеца, за да забележите желаният ефект, тя не може да отиде толкова далеч, че да се спре прогресията на заболяването, а само да го терапевтира.

4. Линоловата киселина може да помогне за намаляване на симптомите на дефицит на внимание и хиперактивност: Едно проучване от Швеция се фокусира върху оценката на Омега–3 и Омега–6 мастни киселини при пациенти с дефицит на вниманието и хиперактивност. Проучването включва общо шест месеца проучвания на 75 деца и юноши на възраст от 8 до 18 години. След шест месеца, 47% показват подобрение на симптомите.

5. Намаляване на високото кръвно налягане: Линоловата киселина самостоятелно или в съчетание с Омега–3 рибено масло спомага за намаляване на симптомите на високо кръвно налягане. За оптимален ефект се препоръчва прием на добавки за около 6 месеца.

6. Понижава риска от сърдечни заболявания: Линоловата киселина може да намали риска от коронарна болест на сърцето. Чрез включване на Омега 6 в хранителния режим, можете да профилактирате сериозни проблеми със сърцето. Бъдете внимателни и избягвайте ГМО масла. Орехите са чудесен източник на Омега–6, осигурявайки около 11 грама линолова киселина.

7. Поддържа здравето на костите: Проучванията показват, че и мъжете и жените показват значително подобрение в костите на бедрата и гръбначния стълб, когато се приема Омега–6 и Омега–3 мазнини.

Кои са най–добрите източници на линолова киселина?
Както вече отбелязахме – линоловата киселина или Омега–6 мастни киселини са клас на полиненаситените мазнини. Някои проучвания описват, че твърде много Омега 6 мазнини може да доведе до повишен риск от сърдечно–съдови заболявания, рак, възпалителни и автоимунни заболявания. Това изследване не е убедително, но за повечето хора, размерът на омега 6 мазнини трябва да бъде балансиран с размера на омега 3 мазнини. Храните с високо ниво на линолова киселина включват някои растителни масла, салатни дресинги, майонеза, ядки и семена, закуски, бисквити и торти, преработени свински продукти, пилешко, млечни продукти и яйца и говеждо месо. От всички тези източници ядките, семената, крехкото свинско месо, пилешкото, говеждото месо, маслото и яйцата могат да се считат за здравословни в умерени количества. Останалите трябва да се избягват, тъй като тяхната редовна консумация може да доведе до сериозни здравословни проблеми от различно естество.

За пример – съдържание на линолова киселина в някои растителни масла на 100 гр продукт:
– масло от гроздови семки (9744mg)
– слънчогледово олио (9198mg)
– царевично олио (7452mg)
– масло от пшеничен зародиш (7672mg)
– соево масло (7059mg)

Също и в някои ядки и семена на 100 гр:
– слънчогледови семки (9558mg)
– орехи (10666mg)
– сусам (7064mg)
– кедрови ядки (6967mg)
– бразилски орехи (6686mg)
– тиквени семки (5791mg)
– фъстъци (4055mg) и
– бадеми (3785mg).
– В лененото семе и чията също се съдържа голямо количество линолова киселина.

Ако не искате да се обременявате със следене на количествата дневен прием на линолова киселина в менюто ви – си купете добавки. В аптечната мрежа има богат избор на такива конкурентни продукти, така че попитайте вашия доктор или фармацевт за препоръка, дозировка и начин на приемане на линолова киселина.

Бременност след Аборт

Предишна публикация

Ръст и Тегло на Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник