Линолова Киселина

Какво е линолова киселина?
Има една незаменима мастна киселина, която е необходима за оптимално здраве, но не може да се произвежда от организма, а именно – Омега–6. Линоловата киселина е полиненаситена омега–6 мастна киселина. Омега–6 мастните киселини, както и Омега–3, са от така наречените незаменими мастни киселини, които могат да бъдат набавени единствено и само чрез приемана храна или добавки. За разлика от Омега–9, Омега–6 не се произвеждат в тялото, но са много важни за мозъка и правилния растеж и развитие. Тя също така стимулира растежа на кожата и косата, осигурява и поддържа добро здраве на костите, помага за регулиране на метаболизма и спомага за поддържане на репродуктивната система оптимално здрава.

линолова киселина

Какви са предимствата на Омега–6?

1. Помага за намаляване на нервните болки: Проучванията показват, че линоловата киселина, приемана период от 6 месеца или повече може да намали значително симптомите на болки при хора с диабетна невропатия.

2. Помощник срещу възпаленията: Ние знаем, че всяко възпаление засяга отрицателно нашето здраве и може да изостри и дори да причини сериозни заболявания. В действителност, повечето хронични заболявания като рак, диабет, сърдечно–съдови заболявания, артрит и болестта на Алцхаймер, са силно възпалителни. Поради това, връзката между начина, по който се храним и болестта, е от решаващо значение. Храненето със здравословни мазнини обикновено имат положителен ефект върху здравето. Тези мазнини, намерени в Омега–3 и Омега–6 мастни киселини могат да играят значителна роля в поддържането на доброто здраве и в превенция срещу определени болести.

3. Третира ревматоиден артрит: Масло от вечерна иглика съдържа от 7 до 10% линолова киселина на 100 гр. Предварителните данни сочат, че игликата може да намали болката, подуването и сутрешната скованост. Въпреки че вероятно отнема от един до шест месеца, за да забележите желаният ефект, тя не може да отиде толкова далеч, че да се спре прогресията на заболяването, а само да го терапевтира.

4. Линоловата киселина може да помогне за намаляване на симптомите на дефицит на внимание и хиперактивност: Едно проучване от Швеция се фокусира върху оценката на Омега–3 и Омега–6 мастни киселини при пациенти с дефицит на вниманието и хиперактивност. Проучването включва общо шест месеца проучвания на 75 деца и юноши на възраст от 8 до 18 години. След шест месеца, 47% показват подобрение на симптомите.

5. Намаляване на високото кръвно налягане: Линоловата киселина самостоятелно или в съчетание с Омега–3 рибено масло спомага за намаляване на симптомите на високо кръвно налягане. За оптимален ефект се препоръчва прием на добавки за около 6 месеца.

6. Понижава риска от сърдечни заболявания: Линоловата киселина може да намали риска от коронарна болест на сърцето. Чрез включване на Омега 6 в хранителния режим, можете да профилактирате сериозни проблеми със сърцето. Бъдете внимателни и избягвайте ГМО масла. Орехите са чудесен източник на Омега–6, осигурявайки около 11 грама линолова киселина.

7. Поддържа здравето на костите: Проучванията показват, че и мъжете и жените показват значително подобрение в костите на бедрата и гръбначния стълб, когато се приема Омега–6 и Омега–3 мазнини.

Кои са най–добрите източници на линолова киселина?
Както вече отбелязахме – линоловата киселина или Омега–6 мастни киселини са клас на полиненаситените мазнини. Някои проучвания описват, че твърде много Омега 6 мазнини може да доведе до повишен риск от сърдечно–съдови заболявания, рак, възпалителни и автоимунни заболявания. Това изследване не е убедително, но за повечето хора, размерът на омега 6 мазнини трябва да бъде балансиран с размера на омега 3 мазнини. Храните с високо ниво на линолова киселина включват някои растителни масла, салатни дресинги, майонеза, ядки и семена, закуски, бисквити и торти, преработени свински продукти, пилешко, млечни продукти и яйца и говеждо месо. От всички тези източници ядките, семената, крехкото свинско месо, пилешкото, говеждото месо, маслото и яйцата могат да се считат за здравословни в умерени количества. Останалите трябва да се избягват, тъй като тяхната редовна консумация може да доведе до сериозни здравословни проблеми от различно естество.

За пример – съдържание на линолова киселина в някои растителни масла на 100 гр продукт:
– масло от гроздови семки (9744mg)
– слънчогледово олио (9198mg)
– царевично олио (7452mg)
– масло от пшеничен зародиш (7672mg)
– соево масло (7059mg)

Също и в някои ядки и семена на 100 гр:
– слънчогледови семки (9558mg)
– орехи (10666mg)
– сусам (7064mg)
– кедрови ядки (6967mg)
– бразилски орехи (6686mg)
– тиквени семки (5791mg)
– фъстъци (4055mg) и
– бадеми (3785mg).
– В лененото семе и чията също се съдържа голямо количество линолова киселина.

Ако не искате да се обременявате със следене на количествата дневен прием на линолова киселина в менюто ви – си купете добавки. В аптечната мрежа има богат избор на такива конкурентни продукти, така че попитайте вашия доктор или фармацевт за препоръка, дозировка и начин на приемане на линолова киселина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).