Здраве

Фолиева Киселина Странични Ефекти

Прегледана и обновена на 10-08-2016

Обикновено фолиевата киселина се приема като добавка към здравословното хранене за едно по–добро здраве на човешкият организъм. Много хора си мислят, че фолиевата киселина е абсолютно безвредна и няма странични ефекти, но дали е така при предозиране и дали наистина няма странично действие и някакви последващи реакции за организма ни.

Както знаете фолиевата киселина помага за различни заболявания като анемия по време на бременността, спина бифида, аненцефалия. Фолиевата киселина или витамин В е препоръчително да се приема преди бременност и по време на цялата бременност, за да се предпази бебето от евентуални тежки генетични заболявания.

фолиева киселина - странични ефекти при предозиране

В повечето случай се среща дефицит на фолиева киселина, което налага допълнителен прием. Обикновено тя се съдържа в някои храни, като спанак, боб, зърнени изделия и др. Когато има недостиг, лекарите препоръчват допълнителен прием на витамин В като хранителна добавка.

Но, за съжаление приемът на фолиева киселина може да има и сериозни странични ефекти, които се явяват при предозиране. Дневния прием не трябва да е по–висок от 800 милиграма на ден.

Най–известните странични ефекти при  прием на фолиева киселина са:

 • Спазми на корема
 • Обриви
 • Лека и тежка диария
 • Повръщане и болки в стомаха
 • Раздразнение
 • Неспокоен сън
 • Гадене
 • Поява на газове
 • Припадъци
 • Дразнимост  на кожата
 • Осезателни промени в поведението
 • Възбудимост
 • Повишен риск от инфаркт,  при хора страдащи от  сърдечни проблеми
 • Повишен риск от ракови образувания – панкреас и простата

Фолиевата киселина присъства в голямо изобилие в спанак, бобови растения и зърнените култури. Но, ако сте подложили организмът си на диета или здравословното ви състояние не позволява употребата например на изделия от пшеница, ръж и т.н.,  най–вероятно ще трябва да си осигурите допълнителен прием. Рядко може да се наблюдава предозиране, но все пак се консултирайте с лекаря си за приема на фолиева киселина и възможните странични ефекти от прекомерна употреба.

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 960 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Гестационна седмица

Следваща публикация

Още в Здраве