Фолиева Киселина за Забременяване

Какво представлява витамина фолиева киселина за забременяване?
Отдаван е известно, че фолиевата киселина предотвратява гръбначните дефекти на плода още по време на бременност. Фолиевата киселина е изключително важен витамин, който освен това може да бъде приеман и за насърчаването на вашата плодовитост и тази на вашия партньор или така казано приема на фолиева киселина помага за забременяване.

Фолиевата киселина наистина ли може да помогне за забременяване?
Фолиевата киселина най–често се приема под синтетична форма. Открива се натурално в цитрусовите плодове, зеленолистните зеленчуци, пълнозърнестите храни и доматите. Отдавна е известно, че фолиевата киселина е от жизненоважно значение за подпомагането на развитието на мозъка, още докато е в утробата. Тя е важна добавка, която всички бременни жени трябва да приемат. Но може ли тя да повлияе на плодовитостта и способността за по–бързо забременяване?
фолиева киселина за забременяване

Ефектите на фолиевата киселина върху мъжката и женската плодовитост
Съществуват проучвания, които показват, че жените, които са имали проблеми със забременяването поради проблеми с овулацията, успяват да преодолеят проблема с взимането на допълнително количество фолиева киселина. Има и изследвания, които показват връзката между фолиевата киселина и мъжката плодовитост. Изследванията действително установяват, че мъжете, които консумират високи нива на фолиева киселина ежедневно – над 700 мгр – са показали намален риск от аномалии на сперматозоидите с около 20 до 30 %. Защо това е добре? Защото колкото по–високо е  качеството на сперматозоидите на един мъж, толкова по–ниски са шансовете за хромозомни аномалии, които може да доведат до вродени дефекти като синдром на Даун при бебета. Така че дами, ако се опитвате да заченете, задължително е да прибегнете към вземането на фолиева киселина, заедно с партньора ви.

Как да приемате нужното количество фолиева киселина на ден?
Настоящите насоки препоръчват на всички жени в детеродна възраст – дори тези, които неактивно се опитват да достигнат до забременяване, да приемат най–малко 400мгр фолиева киселина дневно. Ако очаквате да забременеете или вече сте бременна, вашият гинеколог вероятно ще препоръча да го пиете ежедневно по формата на пренатални витамини, в които дозата на фолиевата киселина е между 600 и 1000мкг – дори повече от препоръчителната по принцип. Ако получавате достатъчно фолиева киселина в диетата си преди забременяването и по време на ранната бременност, е установено, че ще намалите значително риска от дефекти на невралната тръба като например спина бифида при плода. Лекарите смятат, че трябва да получите по–голямата част на дневния си прием на фолиева киселина чрез вашата диета, и едва, когато се установи че това ви е недостатъчно трябва да започнете да приемате добавка. Убедете се, че вашият хранителен режим ви осигурява нужното количество на витамини. Отлични източници на фолиева киселина са: спанак, грах, боб, леша, говежди черен дроб, аспержи, ряпа, броколи, зеле, карфиол, маруля, цитрусови плодове, авокадо, семена и ядки, царевица, моркови, целина и  цвекло.

Фолиева киселина и бременност
Фолиевата киселина е един от многото важни витамини, които трябва да бъдат взети още преди забременяването, защото тя ще ви помогне да имате една здравословна бременност. Имате нужда да приемате фолиева киселина още преди забременяването, тъй като тя е един от градивните елементи за износване на здраво бебе. Препоръчително е да започнете да приемате фолиева киселина до 3 месеца преди забременяването. Трябва да се уверите, че получавате най–малко 400 микрограма на ден. Ако имате фамилна история с вродени дефекти, вашият лекар може да иска да вземете около 4000 микрограма на ден. Фолиевата киселина не остава във вашия организъм за много дълъг период от време – така че трябва да сте сигурни, че приемате витамина в храната или като добавка всеки ден.

Както можете да видите, фолиевата киселина е съществено важен витамин и ви помага за успешно забременяване, а също и ви помага да си осигурите една здрава и спокойно протичаща бременност. Уверете се, че получавате достатъчно количество ежедневно! Ако не сте сигурни, говорете с вашия гинеколог, за да предприемете стъпки за регулиране на дозата на фолиева киселина!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).