Здраве

Фолиева Киселина Напълняване

Обновена: 22-11-2016

Много хора се питат „Може ли да се напълнее от фолиева киселина?“, „Приема на фолиева киселина води ли до напълняване?“ и т.н. В статията отговаряме на вашите въпроси относно така наречения витамин в9 – фолиева киселина. Ако имате и други интересни въпроси може да ни ги изпратите веднага на нашата електронна поща (виж секция Контакти).

Фолиева киселина – Напълняване!?!
Не са намерени медицински доказателства, че когато един човек приема фолиева киселина (витамин В9), то това води след себе си до напълняване! Може да се заяви, че фолиевата киселина не е свързана по никакъв начин с метаболизма или с обема на мазнините в тялото на човек. От друга страна даже фолиевата кисилина се препоръчва от лекарите на хора, които са изложени на по – високи нива на стрес. В този ред на мисли тя дори може да му помогне за уравновесяването на човек и за подобряване на качеството му на живот.

фолиева киселина напълняване За да се обосновем в твърдението, че фолиевата киселина няма връзка с напълняването, по долу ще разгледаме най – накратко за какво се препоръчва тя, до какво води нейният дефицит и от къде можете да се я набавите. Ако сте бременна и се опасявате, че ще напълнеете от приема на фолиева киселина – притеснявате се неоснователно! Както казахме няма доказателства, че фолиевата киселина води до напълняване, затова напълняването може да дойде от редица други фактори като задържане на вода, неконтролируемо увеличаване на хранителния дневен прием, поемане на някакви други добавки, застояване, но не и прием на фолиева киселина (витамин В9)!

Фолиевата киселина, или позната още като витамин B9, има основополагаща роля за протичането на процесите в клетката – за нейния растеж и делене и именно заради това фолиевата киселина е изключително необходима за правилното развитие на плода по време на цялата бременността. Вече е доказано, че жена, която планува бременност е добре да започне да приема фолиева киселина поне 4 месеца преди да забременее.

Приемът на достатъчно дневно количество на фолиева киселина (около 400мг) съществено може да редуцира риска от поява на вродени малформации на бебето до около 70%. Също така фолиевата киселина до някъде гарантира едно правилно развиване на гръбнака, мозъка, клетъчното делене и адекватното генериране на ДНК. Както се описвали в други статии за фолиевата киселина в Bremennost.bg недостикът и в организма може да доведе до редица нарушения при деленето на клетките. Недостигът на витамин В9 заедно с дефицит на витамин В12 водят до нарушения във формирането на червените кръвни клетки в гръбначния мозък и до мегалобластна анемия.

Също така дефицитът на фолиева киселина или витамин В9 може да доведе до проблеми на периферната нервна система и дегенеративни промени в гръбначния мозък.

Недостигът на този витамин е изключително опасен в първия триместър на бременността, понеже това увеличава значително опасността от увреждания в развитието на нервната тръба на плода и вродени дефекти като спина бифида, ранно отлепване на плацентата и повишена опасност от аборт. Дневните потребностите от фолиева киселина при бременните жени са двойна завишени. Необходимото количество при всички бременни жени е 400 мкг дневно. Организма не произвежда фолиевата киселина затова тя трябва да се набавя чрез храната или под друга форма, например т.н хранителни лекарствени добавки. Най–богатият източник на витамин В9 е черният дроб. Открива с и в тъмнозелените листни зеленчуци – Лапад, маруля, спанак, и други, житните кълнове, дрождите, яйчния жълтък, пълнозърнестия хляб и цвеклото.

Бързо и ясно ви отговорихме на въпроса „Приема на фолиева киселина води ли до напълняване?“. Затова скъпи жени, било то бременни или все още не, няма как да напълнеете от пиенето на фолиева киселина, но тя е изключително необходима на вашия организъм ако желаете да заченете и за бебето ако вече сте бременна! За всяко притеснение, се консултирайте с вашия гинеколог, той може да отговори на всичките ви въпроси!

Изчисляване на Термина

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве