Забременяване

Фертилни Дни

Обновена: 02-04-2018

В статията ще ви разясним какво означават фертилните дни за една жена и как да изчислим кога са те? Надяваме се, чрез поясненията да помогнем на хората да уцелят най – плодовитите фертилни дни и да достигнат до така желаното забременяване.

Какво е фертилни дни?
Фертилни дни са онези дни от живота на жената, през които нейният шанс за забременяване е висок. Няма единодушно мнение на медицинските експерти кога точно настъпват фертилните дни за всяка една отделна жена. В повечето случаи се възприема, че фертилни са дните през целия месец без дните на фактическата менструация.

фертилни дни Най – силните фертилни дни според менструалния цикъл
Според другото разпространено мнение на експертите фертилните дни настъпват седем дни след края на менструацията. Всъщност дори фертилните дни да са много на брой, най–силните за една жена са едва няколко дни на месец, по време на които шансът за забременяване е най–голям. Може би се досещате, че именно това е периодът на овулацията.

Най – силните фертилни дни според възрастта на жената
Според възрастта най–силни за една жена са фертилните дни между нейната 20 и 25–та годишнина. С напредването на възрастта фертилните дни постепенно намаляват като брой и сила, което съответно означава, че забременяването с годините става все по трудно, а в един момент е и невъзможно, защото жената навлиза в менопауза.

Дори обаче жената да е в цветущият си период на фертилност т.е  точно в овулация и в правилната възраст като години, това не е гарант, че забременяването ще се осъществи от първия път.

Как се определя кога са фертилните дни за жената?
За определянето на фертилните дни има много фактори, които задължително трябва да се вземат предвид – стресът, фертилното състояние на партньора, възрастта на двамата. Жените на възраст от 35 години вече имат наполовина по–малко фертилни дни, отколкото жените на 25 години. Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки – яйчников резерв, който намалява с всеки изминал менструален цикъл. Фертилните дни стават все по–малко с времето. Фертилността спира с настъпването на менопаузата на жената. Тогава се осъществяват редица хормонални и други промени, които определят намалената фертилност. Освен женската фертилност, и мъжете имат такава – при тях фертилните дни са постоянни, но и тяхната сила намалява по сила с възрастта и поради много фактори като стрес, общо здравословно състояние и т.н.

Ако искате да знаете фактически кога са фертилните ви дни може да използвате различни методи като: Измерване на базалната температура, цервикална слуз, тестове за овулация и т.н Но за да сте сигурни, че правите нещата както трябва на 100% то най–добре се насочете към специалист, които да ви насочи как да го разберете. В тази връзка имате голям шанс, ако си направите график на фертилността. За да направите това, е добре да наблюдавате себе си поне в рамките на 2 – 3 менструации. Признаците, че сте в период на силни фертилни дни обикновено са повишена базална температура, за която вече сме говорили как се определя, и отделяне на повишено количество цервикална слуз, която се произвежда естествено от маточната шийка.

Има ли методи за повишаване силата на фертилните дни?
Спазването на здравословен режим на живот, избягването на ежедневния стрес, спортуването и приемането на достатъчно количество течности на ден и пълноценна храна, са правилните подходи към гарантиране на силни фертилни дни и увеличени шансове за забременяване. Ако сте решили да имате бебе, преосмислете ежедневието си, но и посетете вашия доверен лекар. В повечето случай той ще прецени дали трябва да насочи само жената или мъжът към подобряване на фертилните дни и ще изградите схема за действие за повишаване на силата на фертилитетът ви и за постигане на бърз резултат! Успех!

Фолиева Киселина Напълняване

Предишна публикация

Асистирана Репродукция

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.