Речник

Менструален цикъл

Обновена: 25-11-2018

Ден по ден обяснение за това какво е менструален цикъл.
Може би вече знаете доста за менструалния си цикъл – като колко често получавате периоди и колко тежки са те. В тази статия ние ще направим по-задълбочен преглед на женския менструален цикъл, овулацията и менструалните периоди. Естествено – ние не можем да заместим един подробен разговор с  медицински специалист, но това, което можем да направим, е да ви обобщим как се случва всичко това.

менструален цикълЖенският менструален цикъл!
Цикълът при всяка жена варира по продължителност и най-общо дължината му е някъде между 21 и 35 дни. За повечето жени продължителността на времето между овулацията, когато яйцеклетката се освобождава от яйчниците и появата на месечното кървене е между 12 до 16 дни.

Менструален цикъл: ден 1
Първият ден на вашия менструален цикъл е реално първият ден от вашия период (ден 1). Кървенето обикновено след това продължава от 3 до 8 дни. Вероятно ще забележите, че ако имате болки, те ще бъдат най-тежки в първите  няколко  дни  от  вашата менструация. Това е така, защото хормоните в тялото ви карат вашата матка активно да изхвърля лигавицата, която е изградена в предишния ви менструален цикъл.

Започване на подготовка за овулация
В началото на всеки менструален цикъл фоликул-стимулиращ хормон (FSH) се произвежда от хипофизната жлеза в мозъка. Това е основният хормон, участващ в стимулирането на яйчниците да произвеждат зрели яйца. Фоликулите са пълни с течност кухини в яйчниците. Всеки фоликул съдържа едно неузряло яйце. Като тези фолукили се наричат фоликули на яйчниците. FSH стимулира редица фоликули да се развият и да започнат да произвеждат хормона естроген. Вашето ниво на естроген е най-малко през първия ден от менструацията. От този момент нататък – то започва да се увеличава, тъй като фоликулите нарастват. Докато редица фоликули първоначално започват да се развиват наведнъж, обикновено само един фоликул става „господстващ“ и  яйцето му отлежава и нараства в него. В същото време, увеличаването на количеството естроген в тялото ви гарантира, че лигавицата на вашата матка се уплътнява и запасява с хранителни вещества и кръв. Това е така, защото ако забременеете, оплодената яйцеклетка ще има всички нужни й хранителни вещества, за да расте и да се развива правилно. Високите нива на естроген също са свързани с появата на „приятелска“ за сперматозоидите слуз, известна още като цервикална слуз. Можете да забележите тънко и лигаво течение, което може да бъде и облачно бяло на цвят. Сперматозоидите могат да плуват по-лесно чрез тази слуз и може да оцелеят в нея в продължение на няколко дни.

Менструален цикъл: ден 5
Вашето тяло произвежда хормони, които контролират менструалния цикъл. В началото на цикъла един важен хормон е фоликуло-стимулиращ хормон [FSH]. Повишаването на FSH стимулира фоликулите в яйчниците си да се развиват и да започнат да произвежда друг хормон, наречен естроген. Нивото на естроген в тялото ви все още се увеличава и в крайна сметка води до бързото нарастване на лутеинизиращия хормон LH. LH кара господстващия фоликул да се спука и да освободи зряло яйце от яйчниците, от където то влиза в маточните тръби. Този процес е известен като овулация. Много жени мислят, че овулацията е на ден 14, но това реално е усреднено число и повечето жени всъщност ще овулират на друг ден от менструалния цикъл. Вашият ден на овулация може да варира от цикъл на цикъл. Някои жени твърдят, че чувстват болка, когато са в овулация, но много не изпитват усещане или друг знак, че са в овулация. Един точен начин за идентифициране на вашите плодовити дни е да се открият промените в тези ключови хормони с помощта на овулаторен домашен тест. Други често използвани методи за оценка на най-плодовитите ви дни са например календарните методи, следене на базалната ви телесна температура и т.н.

След овулацията
След като яйцеклетката е била освободена, тя се движи по фалопиевите тръби към матката. Яйцето може да живее до 24 часа. Сперматозоидите оцеляват обикновено около 3-5 дни, така че секса около овулацията би довел до бременност. Веднага след като сте в овулация, фоликулът започва да произвежда друг важен хормон – прогестерон. Прогестеронът причинява допълнително натрупване на лигавица в матката ви в подготовка за оплодената яйцеклетка. Междувременно празният фоликул в рамките на яйчниците започва да се свие. Може да получите симптоми на предварително менструално напрежение като болезненост на гърдите, подуване на корема, летаргия, депресия и раздразнителност на този етап.

Подготовка за следващия менструален период
Празният фоликул започва да се свива, ако яйцеклетката не е оплодена, а нивата на хормоните естроген и прогестерон намаляват. Без високи нива на тези хормони, за да я поддържат, удебелената лигавица на матката започва да се излющва. Това е началото на  вашия период и началото на следващия менструален цикъл т.е Ден 1.

Ако яйцеклетката е оплодена и имплантирана в утробата, празният фоликул се поддържа от нарастващото ниво на хормона на бременността – човешки хорионгонадотропин. Той продължава да произвежда естроген и прогестерон за много по-дълго, докато плацентата е достатъчно зряла да подкрепи сама развиващия се ембрион. Ако яйцеклетката е оплодена, тя може успешно да се имплантира в лигавицата на матката. Това обикновено се извършва за около една седмица след оплождането.

Това е пълния цикъл на един менструален цикъл. Очаквайте и други интересни статии от Bremennost.bg.

Многократни пелени

Предишна публикация

Болка в зърното на гърдата

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник