Речник

Менструален цикъл

Обновена: 25-11-2018

Ден по ден обяснение за това какво е менструален цикъл.
Може би вече знаете доста за менструалния си цикъл – като колко често получавате периоди и колко тежки са те. В тази статия ние ще направим по-задълбочен преглед на женския менструален цикъл, овулацията и менструалните периоди. Естествено – ние не можем да заместим един подробен разговор с  медицински специалист, но това, което можем да направим, е да ви обобщим как се случва всичко това.

менструален цикъл Женският менструален цикъл!
Цикълът при всяка жена варира по продължителност и най-общо дължината му е някъде между 21 и 35 дни. За повечето жени продължителността на времето между овулацията, когато яйцеклетката се освобождава от яйчниците и появата на месечното кървене е между 12 до 16 дни.

Менструален цикъл: ден 1
Първият ден на вашия менструален цикъл е реално първият ден от вашия период (ден 1). Кървенето обикновено след това продължава от 3 до 8 дни. Вероятно ще забележите, че ако имате болки, те ще бъдат най-тежки в първите  няколко  дни  от  вашата менструация. Това е така, защото хормоните в тялото ви карат вашата матка активно да изхвърля лигавицата, която е изградена в предишния ви менструален цикъл.

Започване на подготовка за овулация
В началото на всеки менструален цикъл фоликул-стимулиращ хормон (FSH) се произвежда от хипофизната жлеза в мозъка. Това е основният хормон, участващ в стимулирането на яйчниците да произвеждат зрели яйца. Фоликулите са пълни с течност кухини в яйчниците. Всеки фоликул съдържа едно неузряло яйце. Като тези фолукили се наричат фоликули на яйчниците. FSH стимулира редица фоликули да се развият и да започнат да произвеждат хормона естроген. Вашето ниво на естроген е най-малко през първия ден от менструацията. От този момент нататък – то започва да се увеличава, тъй като фоликулите нарастват. Докато редица фоликули първоначално започват да се развиват наведнъж, обикновено само един фоликул става „господстващ“ и  яйцето му отлежава и нараства в него. В същото време, увеличаването на количеството естроген в тялото ви гарантира, че лигавицата на вашата матка се уплътнява и запасява с хранителни вещества и кръв. Това е така, защото ако забременеете, оплодената яйцеклетка ще има всички нужни й хранителни вещества, за да расте и да се развива правилно. Високите нива на естроген също са свързани с появата на „приятелска“ за сперматозоидите слуз, известна още като цервикална слуз. Можете да забележите тънко и лигаво течение, което може да бъде и облачно бяло на цвят. Сперматозоидите могат да плуват по-лесно чрез тази слуз и може да оцелеят в нея в продължение на няколко дни.

Менструален цикъл: ден 5
Вашето тяло произвежда хормони, които контролират менструалния цикъл. В началото на цикъла един важен хормон е фоликуло-стимулиращ хормон [FSH]. Повишаването на FSH стимулира фоликулите в яйчниците си да се развиват и да започнат да произвежда друг хормон, наречен естроген. Нивото на естроген в тялото ви все още се увеличава и в крайна сметка води до бързото нарастване на лутеинизиращия хормон LH. LH кара господстващия фоликул да се спука и да освободи зряло яйце от яйчниците, от където то влиза в маточните тръби. Този процес е известен като овулация. Много жени мислят, че овулацията е на ден 14, но това реално е усреднено число и повечето жени всъщност ще овулират на друг ден от менструалния цикъл. Вашият ден на овулация може да варира от цикъл на цикъл. Някои жени твърдят, че чувстват болка, когато са в овулация, но много не изпитват усещане или друг знак, че са в овулация. Един точен начин за идентифициране на вашите плодовити дни е да се открият промените в тези ключови хормони с помощта на овулаторен домашен тест. Други често използвани методи за оценка на най-плодовитите ви дни са например календарните методи, следене на базалната ви телесна температура и т.н.

След овулацията
След като яйцеклетката е била освободена, тя се движи по фалопиевите тръби към матката. Яйцето може да живее до 24 часа. Сперматозоидите оцеляват обикновено около 3-5 дни, така че секса около овулацията би довел до бременност. Веднага след като сте в овулация, фоликулът започва да произвежда друг важен хормон – прогестерон. Прогестеронът причинява допълнително натрупване на лигавица в матката ви в подготовка за оплодената яйцеклетка. Междувременно празният фоликул в рамките на яйчниците започва да се свие. Може да получите симптоми на предварително менструално напрежение като болезненост на гърдите, подуване на корема, летаргия, депресия и раздразнителност на този етап.

Подготовка за следващия менструален период
Празният фоликул започва да се свива, ако яйцеклетката не е оплодена, а нивата на хормоните естроген и прогестерон намаляват. Без високи нива на тези хормони, за да я поддържат, удебелената лигавица на матката започва да се излющва. Това е началото на  вашия период и началото на следващия менструален цикъл т.е Ден 1.

Ако яйцеклетката е оплодена и имплантирана в утробата, празният фоликул се поддържа от нарастващото ниво на хормона на бременността – човешки хорионгонадотропин. Той продължава да произвежда естроген и прогестерон за много по-дълго, докато плацентата е достатъчно зряла да подкрепи сама развиващия се ембрион. Ако яйцеклетката е оплодена, тя може успешно да се имплантира в лигавицата на матката. Това обикновено се извършва за около една седмица след оплождането.

Това е пълния цикъл на един менструален цикъл. Очаквайте и други интересни статии от Bremennost.bg.

Многократни пелени

Предишна публикация

Болка в зърното на гърдата

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник