Асистирана Репродукция

Какво е Асистирана репродукция?
Ако една жена не успее да достигне до така мечтаното забременее след лечение с медицински и хирургически техники, тя може да избере да се подложи на по–сложни процедури, обединени под названието ,,асистирана репродукция”, след консултация с лекаря ви.

асистирана репродукция

Видове асистирана репродукция?
Асистираната репродукция включва 4 разновидности, разбира се те са съобразени в зависимост от здравословното състояние на мъжът и жената и тяхната плодовитост:
1. Вътрематочна инсеминация
2. Ин витро оплождане
3. Използване на дарени сперматозоиди
4. Използване на дарени яйцеклетки
Преди да се пристъпи към дадена асистирана репродукция, винаги лекар специалист разяснява на двойките плюсовете и минусите на всеки от изброените видове асистирани репродукции.

1. Вътрематочна инсеминация
Вътрематочната инсеминация е изкуствено поставянето на спермата в матката на жената с помощта на дълги и тесни тръбички.
Тя е най–ефективен метод  за лечение на:
– жени, които имат белези или дефекти на шийката на матката
– мъже, които имат ниски стойности на спермограмата
– мъже, които имат сперматозоиди с ниска мобилност
– мъже, които не могат да получат ерекция
– мъже, които имат ретроградна еякулация – състояние, в което спермата отива в пикочния мехур вместо извън пениса

Инсеминацията може да се използва в комбинация с медикаменти, които стимулират овулацията, тази комбинация може да увеличи възможността за бременност в някои случаи. Успехът на инсеминацията зависи от причината за стерилитет на двойката. Ако процедурата се извършват месечно с пресни или замразени сперматозоиди, процентите на успеваемост може да бъдат много високи, все пак той зависи от това дали се използват лекарства за подобряване на плодовитостта, възрастта на женския партньор, диагнозата за безплодието, както и редица други фактори.

2. Ин витро оплождане
По време на ин витро оплождане яйцата и сперматозоиди са взети от двойката и се инкубират заедно в едно в лаборатория за производство на ембриони. Лекарите поставят ембриона в матката на жената, където той може да се имплантира и да доведе до успешна бременност. Стъпките са:
1 Стъпка – Стимулиране на съзряване на яйцеклетки
2 Стъпка – Извличане на яйцеклетки
3 Стъпка – Оплождане
4 Стъпка – Трансфер на ембриони

– 1 Стъпка е Стимулиране на яйце съзряване – В този процес, известен също като овариална стимулация или предизвикване на овулация, жената приема лекарства за стимулиране на яйчниците, за да направят много зрели яйца наведнъж.Тези лекарства се дадеат чрез инжектиране за 8 до 14 дни. Лекарите извличат зрелите яйца 34–36 часа след последната инжекцията.
– 2 Стъпка е Извличане на яйцеклетки – Това е процес, използван за премахване на яйцата от яйчниците, така че те могат да бъдат оплодени. Процедурата се извършва като амбулаторна. Често по време на процедурата се използват леки обезболяващи, и тя обикновено отнема около 30 минути.
– 3 Стъпка е Оплождане – Мъжът предоставя проба от спермата си. Ако сперматозоидите са здрави, те се поставят в лабораторен съд с яйцата и нощуват в инкубатор. Оплождане обикновено се случва от само себе си. Обаче понякога сперматозоидите не са в състояние да оплодят яйцето самостоятелно. Когато случаят е такъв, един сперматозоид се инжектира в яйцето с помощта на игла. Този процес на оплождане се нарича интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди. Ембрионите, които се развиват от ин витро се поставят в матката от 1 до 6 дни след извличане.
– 4 Стъпка е Трансфер на ембриони – Тази процедура се извършва в лекарски кабинет. Процедурата обикновено е безболезнена, но някои жени могат да изпитват спазми. Специалистът вмъква дълга, тънка тръба през влагалището и инжектира ембриона в матката. Ембрионът трябва да се  имплантира в лигавицата на матката от 6 до 10 дни след поставяне.

3. Ползване на дарени сперматозоиди
Двойки могат да използват дарени сперматозоиди, когато мъжът не произвеждат сперматозоиди или произвежда много нисък брой, или ако той е с генетично заболяване. Дарените сперматозоиди може да се използват при вътрематочна инсеминация или ин витро.

4. Ползване на дарени яйцеклетки
Този метод се използва, когато жената не произвежда здрави яйцеклетки, които може да бъдат оплодени. Дарените яйцеклетки може да бъдат оплодени от спермата на партньора на жената, и получените ембриони  да се поставят в матката на жената. Този метод е особено подходящ за жени, които:
Имате първичен яйчников недостиг
– са имали химиотерапия или лъчева терапия
– са имали хирургично отстраняване на яйчниците
– са били родени без яйчници
– са носители на известни генетични заболявания

Кога да прибегнете към асистирана репродукция?
Към методите на асистираната репродукция се прибягва само след множество изследвания за изясняване на проблемите за безплодието и след разрешение и препоръка на лекар!

Какви са шансовете за забременяване след асистирана репродукция?
Шансовете за забременяване след прибягване до някои от методите на асистираната репродукция зависят от много фактори като причини за безплодието, общо здравословно състояние на партньорите, възраст на жената, предишни полови заболявания и т.н. Трябва да знаете, че шансовете се определят относително, но успеваемостта е строго индивидуална, затова само един специалист, който е наясно със вашето положение може да ви даде адекватна преценка.

Къде да потърсите асистирана репродукция в България?
Процедурите от асистираната репродукция са доста скъпи, в България е отпуснато финансиране, затова е добре да се поинтересувате за подробностите около това и да разберете как може да се възползвате от помощ, ако вече имате установен проблем със забременяването. В помощ за това информиране може да ви бъде Центърът за асистирана репродукция, които се намира на следния адрес:

Държавния Фонд за асистирана репродукция в България:
Адрес: София 1431, булевард „Академик Иван Евстратиев Гешов “ №15, Етаж 11
Телефони: 02 895 31 48, 02 895 31 46
Уеб сайт: www.car-bg.org

Успех от екипът на Bremennost.bg!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).