Вътрематочна Инсеминация

Тази статия обяснява повече за това какво е , каква е процедурата, как се прави и за какъв период от време се извършва. Това е само един от видовете инсеминация, повече за различните видове, ако желаете може да прочетете в статията инсеминация.

Какво е вътрематочна инсеминация?
Вътрематочна инсеминация е вид лечение на безплодие. При тази процедура със специален катетър се поставя семенна течност директно в маточната кухина на жената с цел забременяване. Може да се каже че това е най–старата процедура по изкуствено осеменяване, за която има данни още от 18 век. Тогава методът включва сперматозоиди, които се поставят във матката на жената с нещо като капкомер. Днес методът вътрематочна инсеминация в основната си част е същия (вкарват се сперматозоиди в маточната кухина), но самата подготовка и процедура е на много високо ниво.

Дали вътрематочна инсеминация е за мен?
Вътрематочна инсеминация може да помогне за забременяване, ако вашият партньор има нисък брой сперматозоиди или те са с лоша подвижност. Също така вътрематочна инсеминация може да се направи тогава, когато жената приема лекарства за овулация и оплождането да се извърши в точното време, за да се увеличат шансовете за забременяване.

вътрематочна инсеминация

Проблеми при които може да се пристъпи към Вътрематочна инсеминация:
– Неизяснен стерилитет
– Маточни аномалии
– Силна болка по време на секс
– Проблеми с еякулацията
– Проблеми с ерекцията
– Полово предавани болести, като СПИН или Хепатит
– Алергия към сперма

Вътрематочна инсеминация може да помогне на жената когато тя използва донорска банка за сперма или когато мъжът е замразил своите сперматозоиди преди някакво лечение например.

Вътрематочна инсеминация Стъпка по Стъпка!
Вътрематочна инсеминация изисква овулация, най–малко една отворена фалопиева тръба и здрави сперматозоиди. Всяко лечение на Вътрематочна инсеминация е посочено като цикъл. Целият цикъл представлява времето от първия ден на менструацията до овулацията и осеменяването и след 2 седмици тест за бременност.

Целият Цикъл на Вътрематочна инсеминация включва:
Производство на яйцеклетката – Яйчниците произвеждат яйцеклетки нужни за оплождането. Вашият лекар може да препоръча Вътрематочна инсеминация на естествен цикъл т.е нестимулирана и Вътрематочна инсеминация на стимулиран цикъл т.е чрез стимулирана на яйчниците с лекарствени медикаменти, за да образуват зрели яйцеклетки. Обикновено жените отделят само една зряла яйцеклетка по време на овулация.
Проследяване на Яйцеклетката – Един тест за откриване на овулацията може да ви помогне да определите кога сте в овулация, а както знаете точно тогава жената е плодовита. Вашият лекар също може да разбере, кога сте в овулация чрез ултразвук.
Промиване на спермата – След като овулацията се знае кога е налице, време е за сперматозоидите. Този процес се съсредоточва в издръжливите здрави сперматозоиди отделени в малко количество течност.
Оплождане – Вашият лекар използва тънка и дълга тръбичка т.е катетър за да сложи концентрираните сперматозоиди директно в матката през шийката на матката. Тази част от цикъла Вътрематочна инсеминация обикновено е безболезнен, но някои жени обикновено почувстват леки спазми.
Тест за бременност – След около 2 седмици след Вътрематочна инсеминация се прави тест за бременност за да се потвърди забременяването.

Колко време продължава Вътрематочна инсеминация?
Процедурата отнема само няколко минути, но може да бъде преди това да бъдете на репродуктивни лекарства за около 1 седмица преди деня на вашата овулация. В зависимост от причината за проблемното забременяване, може да имате 2 – 4 цикъла преди да забременеете или да се опитате чрез друго лечение на безплодие, като ин витро оплождане. Някои лекари съветват жените по големи от 30 годишна възраст да се опитат ин вито дори по рано. Сало след 1 – 2 неуспешни опити при процедурата инсеминация.

Какъв е процента на успеваемост при вътрематочна инсеминация?
Процентът на успеваемост зависи от проблема за забременяване и възрастта на двойката. Изследвания са установили, че двойки с неизяснен стерилитет достигат бременност около 5% при Вътрематочна инсеминация на естествен цикъл т.е нестимулирана инсеминация с лекарства. А когато се използва Вътрематочна инсеминация на стимулиран цикъл т.е чрез стимулирана на яйчниците с лекарствени медикаменти процента е около 7–16%.

Какви са плюсовете на вътрематочната инсеминация?
+ За много двойки вътрематочната инсеминация е първата стъпка в лечение на безплодие, защото този метод е по евтин от ин витро например.
+ Двойките които имат проблеми при забременяването от мъжка гледна точка имат по–голям шанс за забременяване от колкото при нормален полов акт.
+ Двойките с необясними проблеми с плодовитостта, обикновено имат по–добри резултати с вътрематочна инсеминация в сравнение със самостоятелно лечение с лекарства.
+ Процедурата позволява оплождането да стане по естествен начин в тялото на жената.

Какви са минусите на вътрематочната инсеминация?
– Вие и вашият партньор трябва да отидете при лекар, веднага щом се произведат яйцеклетките. Обикновено имате около 24 до 36 часа преди овулация.
– Тъй като времето за инсеминация е решаващо, вашият партньор трябва да е в състояние да произведе проба от спермата си в чашка в, която да предостави на лекаря.
– Този метод за забременяване дава по–голям шанс за зачеване на близнаци. Може да се каже че това се случва при 10 – 30% от двойките.

Колко струва процедурата вътрематочна инсеминация?
Имайте в предвид, че разходите за лечение са различни в зависимост от различни здравословни факти. В България може да бъде назначава вътрематочна инсеминация на двойки които отговарят на Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. на Министерство на Здравеопазването. Може да изтеглите файла от следния линк Наредба №28 за дейности по асистирана репродукция.

Успех на всички двойки които се сблъскват с метода вътрематочна инсеминация!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).