ИКСИ

Знаете ли какво е ИКСИ или ICSI оплождане?
ИКСИ е един от различните видовете и методи за лечение на стерилитет. Той представлява интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – съкратено на латиница ICSI или на български ИКСИ. Интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоиди (ICSI – ИКСИ) се използва като част от ин–витро оплождането и е един от начините чрез който може да се помогне на вас и вашия съпруг да заченете дете. ИКСИ е най–успешната форма на лечение за мъже, които са безплодни и се използва в почти половината от всички ин витро процедури. ИКСИ изисква само един сперматозоид, който се инжектира директно в яйцеклетката. След това ембрионът се прехвърля към матката.

Може ли ИКСИ (ICSI) да ни помогне и кога тази ин витро процедура се препоръчва?
ИКСИ като метод вероятно ще ви се препоръча, ако вашият съпруг:
– Има много малък или нулев брой на сперматозоидите.
– Има висок процент на сперматозоиди с необичайна форма. Това може да доведе до лошо подвижност, което означава, че сперматозоидите не могат да плуват добре.
– Има сперматозоиди, които не могат да бъдат еакулирани, но могат да бъдат събрани от тестисите или от канал, където спермата се съхранява (епидидима). Това може да се направи, ако вашият съпруг е претърпял необратима вазектомия или нараняване.
– Има проблеми с получаването на ерекция и еакулацията, вследствие на  наранявания на гръбначния мозък или диабет например.

Ако сте опитали ин витро можете да преминете към ИКСИ, ако няма достатъчно яйца, които да бъдат извлечени, или ако яйцата, извлечени за ин витро не са били успешно оплодените.

икси

Как се прави ИКСИ?
Както при стандартното ин витро лечение, ще ви бъдат дадени лекарства за повишаване на плодовитостта, за да се стимулират яйчниците да развият няколко зрели яйца за оплождане. Когато яйцата са готови за събиране, вие и вашият съпруг ще претърпите отделни процедури.

Вашият съпруг може да предизвика сам отделяне на сперма за проба чрез еякулация в специален лабораторен съд на същия ден, когато се събират яйцата. Ако няма никакви сперматозоиди в неговата сперма, лекарите може да екстрактират спермата от него под местна упойка. Вашият лекар ще използва игла, за да вземе сперматозоиди от вашия съпруг, известно като аспирация на сперматозоиди.

Ако тези техники не осигурят достатъчно сперматозоиди, лекарят ще опита друга тактика. Той ще вземе биопсия на тестикуларна тъкан, която понякога съдържа сперма.

След като са подсигурени необходимите клетки и от двамата партньори, ембриологът трябва да изолира отделните сперматозоиди в лабораторията и да ги инжектира в отделните яйца. 2 дни по–късно оплодените яйца стават топки от клетки, наречени ембриони.

Процедурата ИКСИ следва същите стъпки както ин витрото. Лекарят трансплантира един или два ембриона в матката и шийката на матката с помощта на много тънък катетър.

Ако сте под 40 годишна възраст можете да имате трансфер на един или два ембриона. Ако сте на 40 или повече години може да има максимум три ембриони, които да ви бъдат  прехвърлени, ако използват собствените ви яйца, или два, ако използват донорска яйцеклетка. Допълнителните ембриони, ако има такива, могат да бъдат замразени, в случай, че този цикъл не е успешен.

Ембрионите могат да се прехвърлят 2 – 3 дни след оплождането. Ако всички върви добре, един ембрион ще се прикрепи към стената на матката и ще продължи да расте, за да стане вашето бебе. След около 2 седмици от процедурата ИКСИ ще успеете да направите и първия тест за бременност.

Колко време отнема целия цикъл на ИКСИ лечението на безплодие?
Един цикъл на ИКСИ отнема между 4 до 6 седмици. Вие и вашият партньор може да се подготвите, че ще трябва да прекарате целият ден в клиниката за процедурите по извличане на сперматозоиди и яйцеклетки. Ще отидете отново там някъде между два дни и шест дни по–късно за процедурата за трансфер на ембриони.

Какви са процентите на успеваемост на ИКСИ оплождане?
Успехът на ИКСИ е по–висок, отколкото, ако се използват конвенционални методи за ин витро. Той много зависи от вашата конкретна история на проблема с безплодието и вашата възраст. Младите и здрави яйца обикновено са и с по–високи шансовете за успех.

Процентът на цикъла ИКСИ оплождането, който може да доведе до живо раждане са:
– 35 %, ако сте под 35 годишна възраст
– 29 %, ако сте между 35 и 37
– 21 % ако сте между 38 и 39
– 14 %, ако сте на възраст между 40 и 42
– 6 %, ако сте между 43 и 44
– 5 %, ако сте над 44 години

Какви са предимствата на ИКСИ?
ИКСИ методът може да помогне на вас и вашият партньор да заченете генетично ваше дете, когато другите възможности са били затворени за вас. ИКСИ също може да се използва да помогне на двойки с неизяснен стерилитет, въпреки че експертите не са открили, че процедурата за оплождане ИКСИ прави бременността по–вероятно, отколкото стандартното ин витро. Вижте Стерилитет при Мъжете и Стерилитет при Жената.

Какви са недостатъците на ИКСИ оплождането?
ИКСИ е по–скъпа процедура от ин витро. Тя се използва от по–скоро време от стандартното ин витро, така че експертите все още  изучават възможните му ефекти. При него има същите рискове, свързани със стандартната ин витро, като множествено раждане и извънматочна бременност.

ИКСИ оплождането може да има по–висок риск от вродени усложнения като церебрална парализа при бебето. Рискът се увеличава към 3 на сто от естествено заченатите бебета.  По време на естественото зачеване –  сперматозоидът с най–добри качества успява да пропътуват големи разстояния и да пробие мембраната на яйцеклетката, за да я оплоди. По–слабите сперматозоиди не успяват да го направят. Но тъй като ИКСИ заобикаля този естествен процес на подбор, има повишен риск от редки генетични проблеми, носени от сперматозоидите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).