Фонд за Асистирана Репродукция – Фонд Ин Витро

Какво представлява държавния Фонд за асистирана репродукция в България?
Ин витро или правене на ембрион ,,в епруветка” е репродуктивна технология, при която се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, след което тези ембриони в точния момент се връщат в матката с цел имплантация и постигане на бременност. Ин витрото е метод за лекуване на безплодие, когато останалите репродуктивни способи не са дали резултат. Процедурата не винаги обаче е успешна от първия опит, често се налагат няколко. Много клиники предлагат вече пакети за ин витро процедура като цената варира между 2500 и 3000лв. Понякога тази сума е непосилна за бездетните двойки, особено когато се налага провеждането на няколко опита. Тук се намесва държавата като с решение на Министерски съвет през 2009 г. се създава Фонд Ин витро. Той подпомага с финансиране лечението на бездетните двойки в България.

фонд за асистирана репродукция - фонд ин витро

Какво представлява самия Фонд за асистирана репродукция?
Фонд Ин Витро или още наричан официално: Фонд за асистирана репродукция е вид специализирана структура към Министерство на здравеопазването, която по определени предварително медицински критерии определя кой лица могат да получат вид лечение на безплодие, което е лечимо чрез метода ин витро оплождане.
За ваше улеснение и информация ви предоставяме адреса на фонд ин витро, както техните телефоните и разбира се техният сайт:
Адрес на държавния Фонд за асистирана репродукция в България:
– Адрес: София 1431, булевард „Академик Иван Евстратиев Гешов “ №15
– Телефони: 02 895 31 48, 02 895 31 46
– Уеб сайт: www.far–bg.org

Как може да се възползвам от финансирането чрез Фонд Ин витро?
От 2011 г. определената възраст, до която всички жени имат право да се възползват от финансиране на ин витро процедури се увеличава от навършване на 43 години до настъпване на менопауза. Държавата не финансира с държавни средства от „Фонд за асистирана репродукция ” процедурите след 43–годишна възраст. С напредването на възрастта шансовете за успешно забременяване намаляват с всяка изминала година, а както знаем обществените средства трябва да се харчат максимално ефективно (това е друг въпрос дали държавата го прави и дали въобще трябва да има такива ограничения). С различни законодателни промени през годините се въвежда и възрастова граница за забременяване с донорски яйцеклетки, която възраст е от 51 години.
Финансиране от „Фонд за асистирана репродукция ” за лечение на безплодие чрез ин витро оплождане могат да получат всички двойки на територията на Република България, при които има установени някои от следните репродуктивни проблеми:

 • Тубарен стерилитет при жената.
 • Стерилитет при мъжа, свързан с мъжки фактор.
 • Стерилитет при жената, свързан с липса на овулация.
 • Неизяснен стерилитет.
 • Фонд Ин витро (Фонд за асистирана репродукция) не финансира процедурата в следните случаи:
 • Ако съществуват различни контраиндикации.
 • Липсващ или ограничен яйчников резерв със стойности на фоликостимулиращия хормон по–големи от 12,5 mIU/ml.

За какви процедури отпуска пари държавния Фонд за асистирана репродукция?
Ако една двойка отговаря на определените критерии, Фонд Ин витро ще отпусне средства за:

 • Различни лекарства, нужни за хормонална стимулация
 • Контрол на стимулацията
 • Различни медицински прегледи, като Ехографските прегледи, спохождащи процедурата
 • Всички хормоналните изследвания, които трябва да се направят
 • Самата Ин витро процедура, която от своя страна включва: пункцията на фоликулите, същинското ин витро оплождане, ембриотрансфера, замразяването на ембриони

Колко процедури оптимално се финансират от Фонд Ин витро при една определена безплодна двойка?
По законова регламентация държавния Фонд за асистирана репродукция може да финансира провеждането на 3 Ин витро процедури на едно лице.

Как мога да кандидатствам като двойка за финансиране на Ин витро оплождане към Фонд за асистирана репродукция в България?
За да кандидатствате по тази специализирана програма и за Държавно финансиране е нужно да подадете заявление по образец с приложени към него съпътстващи медицински и лични документи. Образците от личен характер, които са необходими, можете да изтеглите от сайта на Фонда за асистирана репродукция, който сме ви посочили по–горе за ваше удобство. Медицинските документи се подготвят от избраното от вас лечебно заведение, получило разрешение да извършва дейности по асистирана репродукция. Вече много клиники в България предлагат услугата, на вас остава да проучите кои от тях са с добра успеваемост при процедурите и да изберете най–подходящата. Много важно условие, разбира се, е това – медицинския център, който сте си избрали да има подписан договор с държавния Фонд за асистирана репродукция. Изрично в молбата ви е необходимо да фигурира името на избрания център. Изискванията към медицинските центрове включват акредитация от Министерството на здравеопазването и разбира се разрешително за извършване на дейността асистирана репродукция. При подаване на документите във Фонд Ин Витро трябва да бъде представена експертна оценка от избрания медицински център за асистирана репродукция, която да посочва, че има налични показания за ин витро процедури.

Нездравословният начин на живот, напрегнатото ежедневие, стресът, поставянето на професионалното издигане пред създаването на семейство, са само част от факторите, които очертават картината в България на двойките със сериозни репродуктивни проблеми. По последни статистически данни около 250 хиляди двойки у нас не могат да имат деца по естествен път. Ако и вие имате някакъв проблем със зачеването, не губете време и не чакайте, а потърсете компетентен съвет от специалист. Фонд Ин витро е последната стъпка в дългия път за добиване на бебе. Уверете се, че сте опитали всички възможности и ако не ви остава друго – проучете и се възползвайте от финансирането което държавата предоставя чрез създадения през 2009 година – Фонд за асистирана репродукция. Успех на всички!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).