Пушене и Кърмене

За повечето хора думите пушене и кърмене една до друга са ясно несъвместими, но има и една малка част от хората които вероятно не са запознати толкова отблизо с несъвместимостта на пушенето на цигари по време на кърменето и следващите редове са точно за тях.

Трябва ли майка, която пуши цигари, да кърми?
Жената трябва да започне да се запознава с основни моменти около кърменето още по време на бременност, защото в първите дни след раждането може би няма да имате време да четете. Кърменето предоставя много антитела за изграждане на имунитета на новороденото бебе и борбата с различни заболявания. Дори може да помогне за противодействие на някои от вредните ефектите на цигарения дим върху бебето. Проучвания доказаха, че кърменето ограничава негативните ефекти на цигарения дим върху белите дробове на бебето, но това ви го споделяме не за да извършвате едновременно пушене и кърмене, а за да видите, че кърмата наистина е безценна за вашето бебе (виж Състав на Кърмата) Между другото в тютюневия дим има над 4000 вредни вещества, някои от тях канцерогенни, а също така има доказани такива които може да доведат до рак. Със сигурност ви е ясно, че определено е по-добре за вас и хората около вас да не пушете. Също така от лекарите по света препоръчват и забраняват на кърмещите майки да пушат, но ако те не могат да спрат този вреден навик, тогава е по-добре все пак да кърмят своето новородено бебе, вместо да дават адаптирано мляко. Колкото повече са цигарите, които пушите, толкова рискът за вашето здравето и това на бебе е по-голям. Животът и здравето на вашето новородено бебе зависи от вас. Ако не можете да спрете да пушите и нямате волята да го направите, то тогава ограничите броя на цигарите, които пушите.

пушене и кърмене

Какво се случва с бебетата, когато са изложени на цигарен дим?
Бебета и децата, които са подложени на цигарения дим, по-често развиват:
– пневмония
– астма
– кашлица
– храчки
– ушни инфекции на средното ухо
– бронхит
– инфекции на синусите
– дразнене на очите
– децата на родители пушачи е по вероятно да станат и ту пушачи

Коликите се появява по-често при бебета, чиито майки или бащи пушат около тях. Изследователите смятат, че не само никотинът, прехвърлен чрез млякото, разстройва бебето, но и пасивният дим в дома е доста голям дразнител и вредите от него не са за подценяване. Тежкото и сериозно тютюнопушенето от кърмещата майка понякога причинява симптоми на кърменето бебе като гадене, повръщане, коремни спазми и диария. Бебетата на майките и бащите, които пушат – имат 7 пъти по-голям шанс да умрат от синдрома на внезапната детска смърт. Децата на пушачите родители в сравнение с тези на непушачите – имат 2 до 3 пъти повече посещения на лекар вследствие на респираторни инфекции или алергия. Децата, които са изложени на пасивни дим в дома си, имат по-ниски нива на HDL в кръвта, добрият холестерол, който помага за предпазване от исхемична болест на сърцето. Деца на пушещите родителите са по-склонни да станат пушачи в бъдеще. Едно скорошно проучване установи, че растежът в дом, в който двамата родители пушат, може да удвои риска на детето от рак на белия дроб по-късен етап от неговия живот.

Как пушенето засяга кърменето?
Тютюнопушенето е свързано с:
– По-рано отбиване на бебето. Едно проучване показа, че най-заклетите майки пушачки са склонни да отбиват много бързо бебетата си.
– По-малко количество и производство на кърма
– По-ниски нива на пролактин. Хормонът пролактин трябва да присъства, за да се появи синтез на млякото.

Едно проучване от 2004 г. показва, че пушещите майки, които живеят в области на лек до умерен дефицит на йод – имат по-малко йод в тяхната кърмата, необходим за правилната функцията на щитовидната жлеза на бебето, в сравнение с майките не пушачки. Изследването предлага кърмещите майки, които пушат, да помислят задължително за допълнителен прием на  хранителни добавки с йод. Едновременно пушене и кърмене е свързано с лошото управление на процеса на кърменето като цяло. Въпреки че има последователни доказателства, че жените, които пушат кърмят децата си за по-кратка продължителност, отколкото непушачките, доказателствата за физиологичният механизъм и причинно-следствената връзка все още не е достатъчно подробно и категорично проучен.

Как да се сведе до минимум рискът за вашето бебе, ако пушите и кърмите?
Идеалният вариант е напълно да спрете да пушите в кърмаческия период. Друг вариант е да намалите количеството цигари. Колкото по-малко дим, толкова по-малък шанс, че ще възникнат някакви проблеми и трудности. Рисковете се увеличават с всяка цигара, но ако пушите повече от 20 цигари на ден здравословният риск се увеличава. Важно е да не се пуши преди или по време на кърмене, т.е оставяйте повече време между кърменето и пушенето на поредната цигара. То ще потиска лактацията и е доста опасно за здравето на вашето новородено бебе. Пушете веднага след като направите поредното кърмене и по този начин ще ограничите количеството на никотин в млякото си по време на кърмене. Изчакайте възможно най-дълго време между пушенето и кърменето. Отнема около 95 минути за синтезирането на половината от никотина, така че той да бъдат частично премахнат от тялото, а от там и от кърмата ви. Избягвайте тютюнопушенето в една и съща стая с вашето бебе. Дори е най–добре, ако пушите навън, далеч от бебето и други деца. Не позволявайте на други хора да пушат близо до вашето бебе.

Най-важното, което трябва да запомните и разберете е, че кърмата е изключително важна за развитието и здравето на вашето бебе. Тя е конкретно произведена за него и вие му давате безценен и неповторим дар. Ако искате пушете, ако искате спрете – изборът е изцяло вас, защото бебето е ваше и вие отговаряте за неговия живот, докато то е малко и безпомощно същество! Ако не може да спрете цигарите, може да се доверите на различни организации които могат да ви помогнат. Отказване на Цигарите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!