Дуфастон

Какво е Дуфастон?
Може би сте чували и знаете за дуфастон при разговор с ваши приятелки или вашия лекар. Дуфастон е лекарствен медикамент, който представлява синтетичен женски хормон и се използва при менструални болки, безплодие, предменструален синдром, нередовен цикъл и маточно кървене. Дуфастон е заместител на естествено произвеждания хормон прогестерон. Той се използва по време на Ин витро терапии за повишаване на шансовете за успеха на имплантацията. Това лекарство не трябва да се приема по време на тежко вагинално кървене, чернодробна дисфункция или рак на гърдата.

дуфастон

За какво се използва Дуфастон?
Дуфастон най-често се назначава при много болезнена менструация, но има и няколко други приложения, където може да бъде успешно използван:
Безплодие
Нередовна менструация
Спонтанен аборт
Ендометриоза

Какви странични ефекти може да се появят след употребата на Дуфастон?
Дуфастон може да има някои странични ефекти като:
– Коремна болка
– Гадене
– Наддаване на тегло
Депресия
– Чернодробна дисфункция
Болки в гърдите
– Алергичен кожен обрив
– Нередовни период с тежък кръвоизлив и менструални болки
– Слабост
– Пропуснати периоди

Някои от изброените симптоми могат да бъдат доста общи, но ако смятате, че проявявате страничен ефект от лекарствения продукт –   се консултирайте с лекаря си незабавно.

Какъв е съставът и дозировката на Дуфастон?
Дуфастон е направен от изкуствено получен прогестин, който е заместител на естествено получения прогестерон. Дуфастон таблетки трябва да се използва в предписаното от лекаря количество. Препоръчително е да приемате това лекарство с храна или веднага след хранене. Ефект трябва да започне до 30 минути и може да продължи до 6 часа. Можете да закупите Дуфастон таблетки от най-близката аптека.

Как работи Дуфастон?
Дуфастонът както казахме е изкуствено получен прогестин, който работи чрез регулиране на количеството на естроген в матката. Той помага да има менструация чрез замяна на естествения прогестерон, който при някои жени е недостатъчен. Пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания трябва да се допитат до лекар преди да вземат Дуфастон. Не приемайте това лекарство по съвет на приятел или семейството. Обсъдете с вашия лекар, ако се съмнявате или ако имате диагноза: депресия, рак на гърдата, необичайно кървене, тумор. Дуфастон се съхранява при стайна температура. Избягвайте пряко излагане на топлина и на слънчева светлина.

Какви предпазни мерки да вземете преди употребата на Дуфастон?
Преди да използвате Дуфастон, моля консултирайте се с лекар – особено ако имате някоя от следните условия:
– Рак на гърдата
– Рак на мозъка
Бременност
– Кърмеща майка
– Деца под 16 година

Имайте предвид, както и следните предпазни мерки:
– Избягвайте излишното излагане на слънчева светлина.
– Избягвайте да приемате това лекарство, заедно със стероиди
– Консултирайте се с вашия лекар, ако почувствате изтръпване

Често задавани въпроси по отношение на употребата на Дуфастон:
1.Изпуснали сте една доза от Дуфастона, какво трябва да направите?
Ако случайно сте пропуснали една доза, опитайте да наваксате колкото е възможно по-скоро, когато забележите. Въпреки това, ако времето е по-близо до следващата доза, просто пропуснете изпуснатата, за да не вземете двойна доза.

2. Предозирали сте предписаното количество Дуфастон – какво трябва да направите?
Ако смятате, че може да сте използвали повече от предписаното количество Дуфастон, моля говорете с лекар незабавно, защото повече от предписаното количество може да предизвика сериозни странични ефекти.

3. Може ли Дуфастон да се използва заедно с алкохол?
Консумация на алкохол не се препоръчва, когато приемате Дуфастон. Взаимодействието на този медикамент с алкохол може да повиши риска от странични ефект.

4. Може ли Дуфастон да се използва по време на бременност или кърмене?
Вие трябва да се консултирате с гинеколог за повече подробности преди приема на лекарството.

5. Води ли използването на Дуфастон до пристрастяване?
Не.

6. Взели сте хапче дуфастон с изтекъл срок на годност. Какво трябва да направите?
Може да няма никаква вреда върху вас,  но все пак е добре да обсъдите това с вашия лекар.

7. Наистина ли Дуфастонът замества прогестерона?
Дуфастон таблетки е изкуствено произведен прогестерон. Действието му е подобно на това на естествено произвеждания прогестерон в тялото.

8. Може ли Дуфастон да доведе до нередовна менструация?
Да, Дуфастон може да направи вашите периоди нередовни. Някои други странични ефекти са забавени периоди, болезнени и тежки менструации, необичайно кървене и др.

Моля да не използвайте тази информация като заместител на професионален медицински съвет или лечение. Ако се съмнявате, че имате проблем с прогестерона, то може би Дуфастон би бил удачен във вашия случай – не си назначавайте самолечение, а задължително се консултирайте с медицински специалист за максимална безопасност и оптимален ефект.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).