Бледа Черта на Теста за Бременност

Имам бледа черта на теста за бременност, какво означава това и бременна ли съм?
Използването на тестовете за бременност е доста лесно, но е задължително да прочетете упътването преди това. След като изчакате обозначените брой минути за всеки тест, то две розови линии показват положителен резултат за бременност, докато една розова линия показва отрицателен т.е не сте бременна. Но какво означава, ако се появи бледа  черта на тест  за бременност?
Някои жени прибягват до използването на тест за бременност твърде рано, заради което  линията може да изглежда слаба и не е ясно видима. Тя може да е малко объркваща за жената, която с нетърпение чака положителен резултат.

бледа черта на теста за бременност

Тестовете за бременност имат своите изисквания за да работят правилно:
– Тестове за бременност работят чрез откриване на специален хормон в кръвта или урината. Типичният хормон е HCGчовешки хорионгонадотропин. Вашето тяло произвежда HCG хормон и той започва да се удвоява веднага след като оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната стена.
– Двата основни типа тестове за бременност са кръвен и уринарен.
– Повечето домашни тестове за бременност анализират урината и откриват наличието на HCG в уринарния поток.
– В случай на ранна бременност, ако втората черта изглежда слаба – можете да направите теста отново след дни или дори цяла седмица.
– Някои от комплектите с тестове за бременност са по-точни от други. Силно чувствителен тест за бременност у дома открива положителна бременност дори в първия ден на пропуснатия менструален период.
– Понякога тестът за бременност показва отрицателен резултат, дори ако сте бременна. В такъв случай, изчакайте още една календарна седмица и повторете теста.
– Приемът на някои лекарства или алкохол пречи на теста и може да покаже отрицателен резултат.
– Най-доброто време от денонощието за да си направите тест за бременност е  ранната сутрин. Сутринта урината остава концентрирана и наличието на HCG обикновено е високо.

Как да разтълкувате появилата се бледа черта на теста за бременност?
Ако в панела на дисплея на домашния тест за бременност се появят две отчетливи линии,  той  ясно показва положителен резултат. Но, ако втората черта изглежда бледа и неясна,  вие със сигурност трябва да повторите теста отново след няколко дни. Бледата черта на вашия тест за бременност показва ниското количество на хормона (HCG) в уринарния поток. Поради по-малката концентрация на HCG хормон линията изглежда бледа и не е ясно видими. Специалният хормон HCG обикновено присъства в урината, когато оплодената яйцеклетка се имплантира към матката. Но по време на ранна бременност хормоналните нива са ниски и домашният тест за бременност не може да открие наличието на хормона в урината. Следователно можете да видите бледа черта на теста за бременност.

Причини да видите бледа черта на тест за бременност
Има няколко причини, за които тестове за бременност показват бледи линии. Тук ще обсъдим някои от най-честите причини, за които може да видите една слабо изразена линия в теста, а именно:
Прочетете упътването за употреба. Когато не успеете да следвате стриктно инструкциите, посочени в комплекта на теста за бременност – тестът може да покаже неточни резултати. Например, ако не изчакате достатъчно време описано на опаковката за отчитане на резултата от теста и разчетете резултатите твърде рано, можете да видите бледа втора черта.
Избързване. Правенето на тест за бременност в екстремно ранната фаза на зачеването – това е един от най-честите причини да видите бледа линия. По време на първата седмица на бременността, нивото на HCG хормон е с изключително ниски нива и е неоткриваем. В такъв случай линията също може да изглежда бледа. По-добре е да се проведете теста за бременност не по-рано от десет дни след овулацията или една седмица след като сте пропуснал период. През този период, домашният тест за бременност лесно открива  хормона и показва точни резултати.
Време от деня. Въпреки че можете да използвате тест за бременност у дома във всеки един момент от деня, е препоръчително те да се извършат през ранните сутрешни часове. Концентрацията на HCG хормон остава по-висока през този период и тестът лесно открива наличието на хормона в урината. Ако провеждате теста в друг момент, урината остава в разредено състояние и съдържа по-малък процент HCG хормон. Тестът едва ли открива наличието на хормона и чертата може да изглежда бледа.
Срок на годност. Винаги проверявайте срока на годност, посочен в комплекта на теста за бременност и инструкциите за съхранение. Ако използвате изтекъл тест, можете да получите отрицателни резултати и тестът няма да работи точно.
Спонтанен аборт. Поради някои химични реакции, тялото ни произвежда HCG хормон, но той не се развива в нормална бременност. По време на ранен спонтанен аборт, химическата  реакция, която се появява в тялото кара тестът да показва бледи линии.
Лекарства. Приемът на някои лекарства като торазин или лекарства за насърчаване на плодовитостта – предизвикват наличието на HCG хормони в тялото ви. Поради наличието на HCG хормон в уринарния поток, тестът може да покаже фалшиво положителен резултат и да се появи бледа черта на теста за бременност.

Може ли бледа черта на тест за бременност да показва положителна бременност?
Домашният тест за бременност показва положителни резултати, когато открие наличието на HCG хормон в урината. Обаче определени тестове са по-чувствителни – могат да открият бременност и при по-ниски нива на HCG хормона, докато по-малко чувствителен такъв може да открие бременност само след хормонално ниво достигнало до оптимална пропорция.

Бледата линия не винаги показва положителна бременност, защото понякога се посочва за показател на ранен спонтанен аборт.  Ако получите бледа втора черта на теста за бременност запазете спокойствие. Повторете теста след 2 до 3 дни, за да получите по-точни резултати. Ако бременността ви е положителна, линията ще стане по-тъмна след период от няколко дни. Въпреки това, ако линията продължава да стои бледа, след последователните резултати си запазете час за гинекологичен преглед и се консултирайте с гинеколог незабавно. За потвърждаване на бременност се доверете и на кръвен тест за бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).