Кога се Прави Тест за Бременност

Голяма част от дамите изпитват колебания кога е точният момент да си направят тест за бременност. Ако сте нетърпелива и избързате, трябва да имате предвид, че тестът може да бъде отрицателен, а вие реално да сте бременна. Проявявайте търпение и се наслаждавайте на моментите, когато правите тестовете, не допускайте да се изнервите, защото така ще блокирате психологически и процеса на зачеване. Мислете за мига, в който ще разберете, че сте бременна и ще бъдете най–благословената жена на света.

кога се прави тест за бременност

Кога се прави тест за бременност?
Можете да направите теста за бременност още от първия ден на закъснението на месечния ви цикъл. Ако не знаете кога точно трябва да бъде датата, на която ще дойде вашата менструация, то най–сигурно е да направите теста 21 дни (3 седмици) след последния полов контакт, които сте имали, без предпазни средства.

Има някои тестове на нашия пазар, които са по–чувствителни и е възможно да ви покажат коректен резултат и преди първия ден на закъснението, заради което е добре да четете инструкциите на конкретните тестове, които ползвате.

Кога се прави уринен тест за бременност, дали е по–добре да се прави сутрин или вечер?
Уринен тест за бременност се прави в домашни условия или при гинеколог, в зависимост от това как е по–удобно на бъдещите майки. Той е евтин и лесен за употреба. Тези тестове проверяват наличието в урината на хормона на бременността (УХГ) или човешки хорионгонадотропин. След като сте заченали, тялото ви започва да го произвежда, след около две седмици във вас вече се е натрупало достатъчно количество УХГ и повечето тестове за бременност го откриват коректно. Най–препоръчително е да правите теста сутрин с първата урина, когато концентрацията на този хормон е най–голяма. Все пак обаче трябва да отбележим, че и в друг период на деня, ако направите теста и имате повишено ниво на хормона на бременността – то положителният резултат ще е налице. Ако тестът ви покаже отрицателен резултат, а вие смятате, че сте бременна, изчакайте седмица и го направете отново или се обърнете към гинеколог за кръвен тест за бременност. Много пъти жени са ни питали „Кога се прави тест за бременност сутрин или вечер?“ – На Българския пазар има най–различни тестове за бременност, затова преди да сте посегнали да си правите тест, може да прочетете упътването с инструкции и да видите производителя на самият тест какво е предписал.

Кога се прави кръвен тест за бременност?
Кръвният тест се прави от специалист гинеколог, а резултатът се получава в специални клинични лаборатории, но е по–рядко използван от уринния тест. Той не изисква никаква по–специфична подготовка от страна на пациентките. Този тест може да открие бременността от около 7 – 12 дни след зачеването. Лекарят ви ще направи или количествен кръвен тест, който е много точен и засича количеството УХГ в кръвта, или качествен, който просто да констатира налична бременност. Резултатът при кръвните тестове е по–сигурен, но идва по–бавно в сравнение с  тестове за бременност, направени в домашни условия.

Кога се прави тест за бременност след ембриотрансфер?
В повечето случаи, след ембриотрансфер, се препоръчват кръвни тестове за проверка на наличие на хормона на бременността след 2 седмици (14 дни) от провеждането на процедурата. Ако резултатът е положителен, пациентката трябва да направи втори кръвен тест след около 2–5 дни, за да се установи покачване на нивата на хормона в нейния организъм. На тези пациентки не се препоръчват домашните уринни тестове за бременност, тъй като преди процедурата на трансфер, в техните тела се вкарват хормони, които да ги подготвят за предстоящото и да стимулират успешното зачеване. Така в организма им се натрупват хормони, които могат да дадат фалшив положителен резултат в домашни условия.

Кога се прави тест за бременност след инсеминация?
Препоръката на специалистите гинеколози е да се изчака най–малко 14 дни преди да се направи тест за бременност след извършена процедура на инсеминация. Това е времето, което е нужно на организма на пациентката да натрупа достатъчно количество от хормона на бременността, което да отчете наличието на бременност. Понякога е възможен и по–ранен положителен резултат. Чувствителните тестове могат да засекат бременност още 9 дни след инсеминация, но нетърпеливите пациентки е необходимо да имат предвид, че тестът може да покаже фалшив отрицателен резултат при по–ранна проверка.

Бъдещите родители трябва да помнят, че един прибързан тест за бременност – кръвен или уринен, който дава неверен отрицателен резултат може да има по–неприятни последствия за нормалното протичане на евентуалната бременност, отколкото излишното изнервяне в периода на чакане за настъпване на подходящия момент. Положителният резултат от теста, когато е желан и чакан, е едно от най–прекрасните събития в живота на двама души, които мечтаят да създадат общ живот. Бъдете търпеливи и се наслаждавайте на тези бленувани мигове с цялата си убеденост и оптимизъм за света и това, което ни заобикаля.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).