Пубертет при Момичетата

В следващите няколко минути ще научите повече за различните  промени настъпващи през така наречения пубертет при момичетата. Пубертетата е естеството продължение на пътя на превръщането на детето във възрастен и всичко това е в името на възпроизвеждането на човешките индивиди. Докато и момичетата и момчетата преминават през пубертета, момичетата достигне пубертета и сексуалната си зрялост на по-ранна възраст, от момчетата. В тази статия ще наблегнем на промените при момичетата, а ако искате да се запознаете какво е пубертет, то вижте нашата публикация – Пубертет.

пубертет при момичетата

Какво причинява тези промени през пубертета?
Хормоните! Всъщност женският полов хормон естроген е основният, който задейства започването на всички активни промени в тялото ви. Нека да разгледаме някои от промените, през които момичетата могат да очакват да преминат в пубертета.
Увеличение на височина и телесното им тегло: Това започва от около 9 годишна възраст. Повечето момичета израстват най-бързо и интензивно около 6 месеца преди да започне първият им месечен период или т.нар първа менструация. Твъде е вероятно да се наддава и на тегло в пубертета. Можете да забележите повече телесни мазнини по протежение на горната част на ръцете, бедрата и горната част на гърба. Бедрата ще започнат да растат, ще станат по-кръгли и по-широки, а талията на момичетата ще стане по-тясна. Вашият личен лекар ще проверява вашата височина и тегло всяка година, за да се увери, че се развивате правилно. Ако наддавате на тегло прекалено бързо, може да се наложи да увеличите вашата физическа активност и да въведете като заместител плодове и зеленчуци на всички храни боклуци в менюто ви.
Гърдите се развиват много бързо пред периода на пубертета: Развитието на гърдите е ранен признак на пубертета при момичетата. Това може да стане преди навършване на 9 години при някои момичета, но и по-късно при други. Ако сте стеснителни, може да искате да започнете да носите придържащ сутиен, който е мек сутиен без реално да е натрапчив. Говорете с майка си, по-голямата си сестра или леля ви за помощ при закупуването на първия ви сутиен. Те могат да ви помогнат, за да се уверите, че ще изберете такъв, който ще ви е максимално удобен и който ще ви позволява да се чувстват уверени в дрехите си. Да може би и вие си мислите същото, а именно че така наречения пубертет при момичетата е чисто и просто външни промени по тялото, но не е точно така.
Порастване на косми по определени части на тялото: Докато за повечето момичета, развитието на гърдите им е първият знак на пубертета, за други първото, което ще забележат е окосмяването по пубиса. Увеличението на окосмяването на ръцете и краката, на вашите мишниците и около срамната област се случва с момичета в началото на пубертета. Ако искате да си обръснете краката и подмишниците си, попитайте вашата майка или друга по-голяма жена от вас, за да имате максимално доверие за избора на най-безопасния начин за премахване на космите от тялото. Запознайте се подробно с видовете обезкосмяване и преценете кои е най-подходящ за вас.
Вашата първа менструация: Скоро след като започнат да се развиват гърдите, повечето момичета получават и първия си менструален период. Първата менструация се нарича – Менархе. Това обикновено се случва на възраст между 12 – 14 години, но тези години са ориентировъчни и менструацията може да се появи за първи път по-рано или по-късно. С две думи това си е строго индивидуално и как ще бъде точно при вас. По време на менструалния период може да има 2 до 3 дни на тежки кръвоизливи с 2 до 4 дни на лек поток. Менструацията се случва с всички момичета, така че се опитайте да не се притеснявате и да научите колкото може повече за това. Говорете с вашата майка или възрастен, на когото имате доверие за всички въпроси около вашия първи менструален период през пубертета. След като имате вече менструален цикъл, то и вашата овулация е влязла в ритъм и може да постигнете забременяване и пълноценна бременност, но е редно да изчакате с бременността и да осъзнаете доста неща в живота преди да пристъпите към това да имате бебе. По време на своя период трябва да носите санитарни превръзки или тампон. Майка ви или друг възрастен могат да купуват тези продукти и да ви покажат как точно да ги използвате. Не забравяйте да запазите в себе си допълнителни превръзки или тампони в случай, че вашият период започне внезапно по време на учебния ден например. Ако забравите, поискайте да се видите с медицинската сестра или учителка за помощ.
Спазми през пубертета: През така наречения пубертет, хормоните при момичетата бушуват. Спазмите най-често са причинени от увеличаването на производството на хормони по време на месечния ви период. Те се причиняват от свиване на мускулите на матката. Може също да забележите: Болки в горната част на бедрата, Болки в гърба, Подуване на корема, Гадене, Диария, Умора. Разбира се лекарства като ибупрофен и ацетаминофен може да помогнат в този период за облекчаване на болката. Поставянето на електрическа възглавничка или бутилка с топла вода на корема също може да помогне много. Ако вашите спазми са много непоносими и тежки, се консултирайте с вашия личен лекар.

Пубертет при момичетата и промените в тяхното настроение
Тъй като ударите в нивата на хормоните по време на пубертета са драстични – много момичета чувстват рязка промяна в настроението на моменти, особено точно преди техните периоди. Това се нарича предменструален синдром (ПМС). Предменструалния синдром може да причини:
– Раздразнителност
– Затруднения при заспиване и сън
– Задържане на течности
– Тревожност
– Хранителни глад
Веднъж започнал менструалния ви период, симптомите на пред менструалния синдром обикновено изчезват сами. Полезно е да се упражнявате по време на предменструалния синдром и през самата менструация, за да се повиши вашето настроение и да се почувствате по-добре. Ако настроението ви е по-лошо от нормалното, говорете с лекар или довереник за вашите чувства. Някои момичета имат спад в самочувствието и удовлетворението от своето тяло, ако влязат в пубертета по-рано от своите приятели. Други момичета се чувстват различни, ако влязат в пубертета по-късно от своите приятели. Ето защо е важно да се разбере какво се случва с тялото ви и да осъзнаете, че всяко момиче преминава през едни и същи промени – някои по-рано, някои по-късно. Но ако не сте преминали през пубертета до навършване на възраст от 14 години, включително започване на менструация, трябва да се видите със специалист за оценка.
Важно е да приемате добре балансирана диета, да спортувате, да получавате много сън и ще остане в рамките на едно здравословно тегло през това време. Продължавайте да ходите при вашия лекар за редовни прегледи, така че да можете да се чувствате добре и да има някой познания, благодарение на които да сте подготвени за промените в пубертета, с които ще трябва да се сблъскате.

Така! Запознахте се с промените които настъпват и какво да предприемете през периода на пубертет при момичетата. Без значение дали сте момиче навлизащо в пубертет или родител, то трябва да говорите, защото диалога между родител и дете може да помогне изключително много и за двете страни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).