Бебешки пубертет

Какво е бебешки пубертет?
Има много хора, които като чуят термина ,,бебешки пубертет”, започват да се отнасят с насмешка към темата. Реално обаче такъв период в развитието на малките деца наистина съществува и той е бележит не толкова по отношение на тяхното физическо развитие, колкото за емоционалното им оформяне като личности в бъдеще. Преждевременният пубертет може да е травматичен за дете на тази възраст – бебето не може да изрази чувствата си или да разбере какво му се случва.

бебешки пубертет
Бебе на около
1-2 години в бебешки пубертет се смее с вратовръзка, риза и дънки.

Кога започва бебешкият пубертет?
Периодът на преход от бебешката към детската възраст настъпва около втората година на детето, но той може да бъде и преди две и след две, защото всяко дете си има свои собствен темп на развитие. Най-общо казано появата на бебешки пубертет е моментът, в които детето за пръв път се сблъсква със своята индивидуалност и изпитва всички трудности около себеизразяването и намирането на своето място в света на възрастните.

Какви са симптомите на бебешки пубертет?
– Проявите на гняв, тръшкане и неконстролируем плач: Това са първите ясни показатели за бебешкия пубертет. Характерни са чести промени в настроението на детето, то се противопоставя на неща, които е изпълнявало послушно до преди това.
– Нежелание да отстъпи и липса на търпение да почака, когато иска нещо.
– Изявено желание на детето да направлява нещата около себе си, да демонстрира надмощие и да командва.

Всички тези прояви на детето не са приятни, може да ви накарат да се чувствате много безпомощни и дори злепоставени, но се опитайте да не реагирате много остро на случващото се, проявете разбиране, защото детето среща много трудности в укротяването и асимилирането на бурните психо емоционални промени, които му се случват.

Каква е основната причина за бебешки пубертет?
Бебешкият пубертет е проява на откриването на индивидуалността на детето от самото то. То се опитва да се постави в света, да изгради свои собствени правила и да демонстрира, че вече не е безпомощно бебе, а новосформираща се личност със свои интереси и път. В този период детето се опитва да се раздели с установените норми и това е вид раздяла с бебешката възраст и преминаване към детската.

Как да се справя с бебешкия пубертет?
Мястото на родителя в този период е много важно, за да протече той правилно и да бъде възможно по–малко драматичен за детето. Вашето отношение и реакции ще се отразят пряко върху емоционалността и характера на вашия мъник. Не бягайте от тези прояви, а се старайте да ги омекотявате. Бъдете разбиращи, спокойни и толерантни. Виковете, наказанията, забраните и негативното отношение са най-лошия родителски похват и реакция. Колкото и да е трудно – търсете средното положение, старайте се да дадете достатъчно пространство и свобода за развитие на личността на детенцето, но и наложете ясни и строги правила, които то да се научи да спазва и да осъзнава колко е важно това. Игнорирайте тръшкането и не обръщайте внимание на това поведение, докато то не отмине, колкото и да е трудно, а след това многократно обяснявайте защо не е добре детето да постъпва така и кое е редното в случая. Угаждането на всяко желание на детето е също толкова пагубно за неговото бъдещо развитие, както и наказанията, боят и агресията през този така важен за него бебешки пубертет.

Приемете, че всяко дете има своя индивидуалност и бъдете максимално толерантни и търпеливи спрямо нуждите и развитието на вашия мъник. Колкото и да ви е трудно в периода на бебешкия пубертет, не забравяйте, че това е само един етап, а вие никога не бива да спирате да се наслаждавате на това, че сте родител и че имате най-голямото щастие на този свят – своя плът и кръв.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):