Положителен тест за овулация

Независимо дали имате проблеми със зачеването или просто искате да забременеете по-бързо, един най-обикновен тест за овулация от аптеката може да е от помощ и да установите бързо най-доброто време за правене на бебета. Тези тестове ще ви насочат към плодородните ви дни и ще увеличат шансовете ви за забременяване. Ако това е първият ви сблъсък с комплект за овулация, може да не сте наясно какво да правите с тях или как работят като цяло. Тук ще ви представим 6 неща, които трябва да знаете за тях и разбира се кога имате валиден и положителен тест за овулация:

положителен тест за овулация
положителен тест за овулация с две чертички

1. Комплектите за овулация трябва да се употребяват около дните на вашата предполагаема овулация и когато установите натрупване на маточна слуз
Овулационните тестове ще ви помогнат да уточните кога сте най-плодовити, но трябва да знаете, че може да бъде трудно – особено ако имате нередовен цикъл. Най-доброто време да започнете тестването е, когато забележите натрупване на цервикална слуз. Слузта трябва да бъде ясна, бяла и лепкава, точно като яйчен белтък. Повечето тестове могат да бъдат направени по всяко време на деня, но някои препоръчват в инструкциите това да се направи сутринта. В идеалния случай, вие трябва да правите тестовете по едно и също време няколко последователни дни и ако не го правите сутрин то да сведете до минимум приема на течности за няколко часа преди часът на тестването.

2. Тестовете за овулация търсят лутеинизиращ хормон (LH)
Овулационните тестове ще търсят високи нива на LH в урината. Този хормон винаги присъства в урината, но нивата нарастват точно преди овулацията. В действителност, LH е това, което предизвиква овулация, най-плодородното време на месечния цикъл на всяка жена.

3. Положителен тест за овулация
След като най-накрая видите двете чертички и тестът ви покаже положителен резултат за овулация това означава, че най-вероятно ще бъдете в овулация в рамките на следващите 12-72 часа. Важно за увеличаването на шансовете си за зачеване е да имате полов акт в деня, когато получите положителен резултат. Разбира се половият контакт трябва да го имате и в продължение на 3 дни след това. Овулацията обичайно се появява 1-2 дни след скока на нивата на LH, така че трябва да правите секс в продължение на три дни след положителен тест, което значително ще подобри шансовете ви за забременяване. При отчитане на теста за овулация следете за фалшиви резултати, ако чертичката е неясна повторете теста на следващата сутрин.

4. Овулационните тестове са много точни
Когато се правят правилно, овулационните комплекти са много точни – 99%.

5. Дори и с овулационни комплекти, забременяване може да отнеме време
Имате положителен тест за овулация и правите секс в точното време, но все още не сте бременна. Започвате най-вероятно да се притеснявате и да се питате – Какво става? Важно е да запомните, че на здрава двойка може да отнеме до 12 месеца, за да забременее. Сексът по време на най-плодородното ви време увеличава шансовете ви за забременяване, но има много други фактори, които са основни когато говорим за забременяване. Ако сте се опитвали да забременеете в продължение на няколко месеца и не сте видели успех, консултирайте се с вашия доктор. Нека Вашият доктор знае, че сте използвали овулационни тестове, така че той или тя да може по-добре да идентифицира проблема. Има някои медикаменти и състояния, които могат да косвено да повлияят на вашите резултати. Можете да получите неточни резултати, ако:
– Сега сте бременна.
– Наскоро сте била бременна
– Вие сте в менопауза
– Приемът на хормонални контрацептиви също може да повлияе на постигнатите резултати. Ако сте спрели приема на противозачатъчни, говорете с вашия доктор за това кога да започнете да се опитвате да забременеете. Ще отнеме на тялото ви няколко месеца, за да се върнете към нормалния си цикъл, така че бъдете търпеливи и изчакайте менструалния си цикъл напълно да се нормализира преди тестване и преди да се опитвате да забременеете.

6. Бъдете търпеливи и последователни
Ако имате затруднения с забременяването, може да се чувствате разочаровани и обезкуражени. Дори и с помощта на положителен тест за овулация, все още може да имате проблеми със зачеването. Но е важно да бъдете търпеливи и в съответствие с вашите тестове да полагате адекватните усилия. Уверете се, че се тествате по едно и също време всеки ден и направете всичко възможно да не се стресирате. Стресът може да е голяма трудност за забременяването, особено ако сте много вглъбени в идеята за забременяване.

Ако проследявате овулацията си в продължение на няколко месеца и все още не са бременна, може би е време да се видите с вашия лекар, защото само той може да помогне за определяне на основната причина за непостигане на резултатите и да ви препоръча лечение за подобряване на шансовете ви за забременяване. Лечението може да е насочено и към двамата пъртньора, не само към жената или мъжа.

Овулационните тестове са чудесен начин да се открие точната дата на вашата овулация, а по този начин ще увеличите шансовете си за забременяване. Много жени също решават да комбинират тези тестове с проследяване на базалната температура. Това е доста добър метод и заедно може много точно да определите, когато овулацията се случи и кога е точното време за сношение за постигане на положителен резултат. Използвайте който метод работи най-добре за вас и не забравяйте да се забавлявате и да не се стресирате в името на постигането на мечтата – да имате свое собствено детенце.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).