Прегледана и обновена на 11-01-2019

Можете ли да пиете вино по време на бременност?
Често обект на безпокойство по време на бременността е това, което можете да ядете и пиете през този така значим период от живота. За жената може да бъде трудно да се приспособи към промените на  бременността, особено ако се наложи да се откаже от любимите си храни или напитки, така че е важно да разберете дали те са безопасни за прием, докато носите дете в себе си.

вино по време на бременност

Бременна жена с чаша вино в ръка

Може би вие сте един от онези хора, които обичат да си сипят чаша вино в края на деня или може би все още искате да се насладите на фантастична вечеря с чаша хубаво вино в любимия си ресторант. В интернет и от вашите приятели може да получите смесени отговори за това дали можете или не можете да се отдадете на удоволствието от чаша вино по време на бременност.

Като цяло е известно, че прекомерното пиене е причина за много от усложненията, които могат да възникнат през бременността, в резултат на негативното влияние на алкохола. Няма универсален отговор на този въпрос, защото няма установено количество алкохол, което да се смята за безопасно по време на бременността и ако е възможно – пиенето на алкохол трябва да се избягва изцяло.

Какви може да бъдат рисковете от пиене на вино по време на бременност?
Причината да няма алкохолна напитка, която се счита за безопасна за консумация по време на бременност е рискът от развитие на алкохолен синдром при бебето. Този синдром възниква при плода, когато бременната майка поема прекомерно количество алкохол. Алкохолът преминава през плацентата и навлиза в кръвния поток на бебето. Това може да причини много вродени дефекти –  от физически аномалии до умствена изостаналост. Тези ефекти ще продължат да влияят на бебето дори след като се родени и докато то расте. Учените не са установили определено количество алкохол, която е способно да причини на плода така наречения алкохолен синдром, поради което най-сигурният отговор на това дали или не можете да пиете вино по време на бременност е, че това трябва да се избягва, ако е възможно. Важно е да се отбележи, че въпреки че имате по-голям шанс да навредите на бебето, ако консумирате по-големи количества вино по време на бременност, то при някои жени дори и малки дози представляват риск. В тези ситуации всичко остава на ваша разумна преценка. Все пак ще повторим отново, имайте предвид, че няма количество алкохол, което да се счита за безопасно по отношение на бременността. Правете най-доброто, за да не пострада вашето бебе. Ако имате проблеми с пиенето или сте алкохолик, дори и да не го осъзнавате  – сведете тази информация до знанието на вашия гинеколог, така че двамата заедно да можете да предприемете нужните мерки, с които да се гарантира нормалното и здравословно преминаване през бременността. Ако подозирате, че може да сте пристрастени към алкохола и прекомерното пиене, помислете за мерки в тази насока още преди да забременеете.

Преди да решите за себе си дали ще пиете вино по време на бременност или друг вид твърд алкохол, е препоръчително да се запознаете по-подробно с алкохолния синдром при новородените:

Пиенето на алкохол по време на бременността може да причини на бебето вродени дефекти и увреждания в развитието. В действителност – алкохолът – бил той бира, вино или уиски, е водеща причина за предотвратими вродени дефекти в развитието на бебето в много големи и развити държави в световен мащаб. Бебетата, изложени на влиянието на алкохола в утробата може да се развият сериозни нарушения. Те включват широк спектър от физически, поведенчески и образователни проблеми. Какво казахме по-горе – не е известно колко точно е безопасното количество приет алкохол, което може да изпиете по време на бременността.

 

Също така всяко количество алкохол може да повреди развиващия се плод и да увеличи риска от спонтанен аборт. Алкохолът лесно преминава през плацентата, органът, който подхранва бебето по време на бременност. Експозицията на алкохол по време на първия триместър може би преди още жената дори да е разбрала, че е бременна може да доведе до големи вродени дефекти. По-късно през бременността, пиенето на алкохол може да доведе до увреден растеж и увреждане на мозъка, които могат да доведат до поведенчески проблеми. Тези проблеми могат да бъдат предотвратени като не пиете алкохол по време на бременността ви. Не пийте, та дори и чаша вино, ако се опитвате да забременеете или мислите, че може да сте бременна.

Ако бъдещата майка е прекалила с чашите вино по време на бременност, то може би детето с алкохолен синдром ще има някои изменения в чертите на лицето като малки очи, тънка горна устна и гладък филтрум – браздата между носа и горната устна. Други проблеми включват:
– Слаб растеж. Новородените могат да имат ниско тегло при раждане и малки размери на главата. Те не растат нормално или не наддават на тегло.
– Вродени дефекти. Бебетата може да имат проблеми със сърцето, костите и бъбреците, както и проблеми със зрението и загуба на слух.
– Гърчове и други неврологични проблеми като лош баланс и координация.
– Забавено развитие. Децата не могат да достигнат етапите в очакваното време.
– Поведенчески проблеми. Бебетата могат да бъдат дребнави или нервни и имат проблеми със съня. По-големите деца и тийнейджъри могат да имат: липса на координация и нарушени фини двигателни умения, бедните социални умения, затруднения в ученето, включително лоша памет, затруднение в училище и бедни умения за решаване на проблеми, поведенчески проблеми като хиперактивност, лошо внимание и концентрация, упоритост, импулсивност и тревожност.

Децата с алкохолен синдром се диагностицират въз основа на симптомите – черти на лицето, слаб растеж и мозъчни дефицити, особено ако е известно, че майката е пила по време на бременността. При деца с по-леки проблеми, синдромът може да бъде по-труден за диагностициране. Може да са необходими допълнителни оценки и тестове, за да се изключат други състояние.

Решението за консумацията на алкохол и в частност на една или няколко чаши вино по време на бременност трябва да се базира на вашата собствена съвест и преценка, с оглед най-доброто за вашето бебе, но както разбрахте не е препоръчително.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебешки пубертет

Previous article

Име на бебе

Next article