Алкохол и Бременност

Опасна ли е комбинацията Алкохол и Бременност?
Каквото и да се яде или пие по време на бременност то отива директно чрез кръвта в плацентата, а от там и в плода. Злоупотребата с алкохол по време на бременност има двойно вредно въздействие. Алкохолът е опасен, той уврежда майката и растящото в утробата й дете. Под злоупотреба по време на бременността не трябва да се разбира изпитата в отделни случаи чаша шампанско, вино или лек тонизираш коктейл, а концентри­раните напитки, като водка, ракия, уиски, коняк и т. н. Съдържанието на алкохол в майчината кръв се предава в детето и в зависимост от количеството и честотата може да доведе до тежки увреждания.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво трябва за знаем за приемането на алкохол при бременност алкохол по време на бременностАлкохолът по време на бременност, пречи на способността на нероденото дете да получи достатъчно кислород и хранителни вещества за развитието на нормална клетка в мозъка и други органи на тялото.
Изследванията показват, че развитието на плода има много малко толерантност към алкохола и бебета, родени от майки, които пият по време на бременност може да има сериозни проблеми.

Раждане на дете с Фетален алкохолен синдром
Знаете ли, че Фетален алкохолен синдром е модел на психически и физически дефекти, който се развиват в някои неродени бебета, когато майката употребява твърде много алкохол по време на бременност. Проблемът е, че никой не е сигурен точно колко е Много, за някои  жени може да е 20 грама на ден за други 100 грама на ден.
Бебе, което е родено с фетален алкохолен синдром може да има сериозни затруднения и следователно би могло да се наложи цял живот от специални грижи. Има дори някои изследвания, които показват, че жени, които планират да забременеете, трябва да спрат да пият няколко месеца преди да започнат да правят опити за забременяване.

В обществото и лекарската гилдия се обсъждат следните потенциални и трайни последици и проблеми за връзката алкохол и бременност:

 1. преждевременно раждане
 2. сърдечно – съдови аномалии
 3. аномалии на храносмилателните и половите органи
 4. аномалии на ставите
 5. мозъчни увреждания
 6. нарушения в психическото развитие
 7. малък размер на тялото и теглото
 8. гръбначно изкривяване и размествания
 9. малка глава
 10. лицеви аномалии
 11. малки отвори на очите
 12. късогледство
 13. недобре оформени уши
 14. генитални малоформации
 15. малък мозък
 16. умствена изостаналост
 17. раздразнителност в ранна детска възраст
 18. увреждане на централната нервна система
 19. увреждане на бъбреците и пикочните пътища
 20. деформации на органите
 21. и други

Често по време на бременността е наложително да се вземат определени лекарства и не може да се избегне тяхното вземане по лекарско предписание. Алкохолът по време на бременност може напълно да промени тяхното очаквано действие и да предизвика неприятни последствия за бременната жена и бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация
</