Здраве

Алкохол и Бременност

Обновена: 30-10-2016

Опасна ли е комбинацията Алкохол и Бременност?
Каквото и да се яде или пие по време на бременност то отива директно чрез кръвта в плацентата, а от там и в плода. Злоупотребата с алкохол по време на бременност има двойно вредно въздействие. Алкохолът е опасен, той уврежда майката и растящото в утробата й дете. Под злоупотреба по време на бременността не трябва да се разбира изпитата в отделни случаи чаша шампанско, вино или лек тонизираш коктейл, а концентри­раните напитки, като водка, ракия, уиски, коняк и т. н. Съдържанието на алкохол в майчината кръв се предава в детето и в зависимост от количеството и честотата може да доведе до тежки увреждания.

Какво трябва за знаем за приемането на алкохол при бременност алкохол по време на бременност

Алкохолът по време на бременност, пречи на способността на нероденото дете да получи достатъчно кислород и хранителни вещества за развитието на нормална клетка в мозъка и други органи на тялото.
Изследванията показват, че развитието на плода има много малко толерантност към алкохола и бебета, родени от майки, които пият по време на бременност може да има сериозни проблеми.

Раждане на дете с Фетален алкохолен синдром
Знаете ли, че Фетален алкохолен синдром е модел на психически и физически дефекти, който се развиват в някои неродени бебета, когато майката употребява твърде много алкохол по време на бременност. Проблемът е, че никой не е сигурен точно колко е Много, за някои  жени може да е 20 грама на ден за други 100 грама на ден.
Бебе, което е родено с фетален алкохолен синдром може да има сериозни затруднения и следователно би могло да се наложи цял живот от специални грижи. Има дори някои изследвания, които показват, че жени, които планират да забременеете, трябва да спрат да пият няколко месеца преди да започнат да правят опити за забременяване.

В обществото и лекарската гилдия се обсъждат следните потенциални и трайни последици и проблеми за връзката алкохол и бременност:

 1. преждевременно раждане
 2. сърдечно – съдови аномалии
 3. аномалии на храносмилателните и половите органи
 4. аномалии на ставите
 5. мозъчни увреждания
 6. нарушения в психическото развитие
 7. малък размер на тялото и теглото
 8. гръбначно изкривяване и размествания
 9. малка глава
 10. лицеви аномалии
 11. малки отвори на очите
 12. късогледство
 13. недобре оформени уши
 14. генитални малоформации
 15. малък мозък
 16. умствена изостаналост
 17. раздразнителност в ранна детска възраст
 18. увреждане на централната нервна система
 19. увреждане на бъбреците и пикочните пътища
 20. деформации на органите
 21. и други

Често по време на бременността е наложително да се вземат определени лекарства и не може да се избегне тяхното вземане по лекарско предписание. Алкохолът по време на бременност може напълно да промени тяхното очаквано действие и да предизвика неприятни последствия за бременната жена и бебето.

Седалищно Предлежание

Предишна публикация

Болки при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве