Кърмене и Алкохол

Ще навреди ли на бебето ми, ако кърмя и пия алкохол, например бира, вино, или твърд алкохол?
Да вие може да навредите на бебето си, ако не вземете мерки. Това е така защото, количеството алкохол в организма на майката се прехвърля и в бебето, чрез кърмата. Въпреки че размерът на алкохолът от една чаша вино например който се прехвърля по време на кърмене е малък, то той може да увреди вашето бебе. Бебето през този период е все още с незрели органи, така и черният му дроб не е доразвит напълно. Това означава, че то все още не може да обработва алкохола. Проучвания показват, че алкохолът може да засегне сънят и храненията на бебето. Ако майката е консумирала алкохол то бебето може да започне да се храни с 25% по малко кърма по време на кърменето и от там да се стигне до недохранване на бебето. Също така при майка която е пила алкохол и е кърмила своето бебе, изследвания показват, че детето спи много по малко, от едно здравословно хранено бебе.

Алкохолът в майчиното мляко може да възпрепятства развитието на бебето. При едно проучване върху 400 бебета, двигателното развитие на 1 годишна възраст изостава при кърмачета, чиито майки пият поне едно питие дневно през първите 3 месеца след раждането.

Разумно е майките които кърмят своите деца да не употребяват алкохол поне в началото. Някой експерти казват да не се пие алкохол през първите 3 месеца след раждането на бебето докато те кърмят.

кърмене и алкохол

Мога ли да пия една чаша алкохол и безопасно да кърмя своето бебе?
Няма как да пиете и безопасно да кърмите, освен ако не са минали 24 часа след последната чаша алкохол. Но ако трябва да нахраните вашето дете, то изчакайте най–малко 4 часа преди да кърмите! Това е необходимо за да дадете възможност на вашето тяло да обработи и изхвърли алкохола от вашето тяло (тук говорим за 1 чашка). Нивото на алкохол в кръвта респективно нивото на алкохол в кърмата обикновено е най–висока от 30 до 90 минути, след като сте пили една алкохолна напитка. Трябва да отбележим, че времето варира при различните хора в зависимост от техният организъм.

Ако все пак обичате да си пийвате трябва да направите така, че да не кърмите вашето бебе за няколко часа – това може да се случи след първото хранене за деня например или през по–дългите участъци когато детето спи. Също така може да изпомпвате и съхранявате кърма преди да сте употребили алкохол, за да може да храните вашето бебе със здравословно майчино мляко.

Ако употребявате алкохол, за да предотвратите обезводняване на вашият организъм пийте повече вода. Също така е добра идея да се яде преди приема на алкохол. Тези две стъпки, приемането на вода и храната, намаляват количеството на алкохол в кръвта и в кърмата.

Мога ли да пия повече от една чашка докато кърмя?
Наличието на повече от едно питие със сигурност няма да е безопасно за вас и вашето бебе. Колкото повече алкохол приемате, толкова повече време е необходимо на вашият организъм за да го изхвърли.

Ето и малко статистика за жените, техните килограми и алкохола приет за 1 час!
Според изследвания, жена около 55 килограма изпие 3 малки питието за 1 час, то ще отнеме около 8 часа на организма за да бъде кърмата без алкохол. За жена около 70 килограма приела същото количество алкохол , това ще отнеме около 6 часа за да бъде майчиното мляко без алкохол. Ако една жена на 55 килограма изпие 4 малки напитки, това ще отнеме около 9 часа на кърмата да бъде без алкохол, а за 70кг жена изпила 4 напитки това ще отнеме 8 часа.

Ако твърде много сте пила и сте в нетрезво състояние, не кърмете бебето! Ако мислите да изцедите своя кърма и да я запазите … то по добре я изхвърлете.

Ако бебето ви спи през нощта, без да се събужда да суче, то с едно питие на вечер е напълно възможно, но както казахме ако сте пили достатъчно вода и сте се навечеряли. Но ако трябва да питате нас за съвет, то ние ще кажем категорично без алкохол при кърменето на бебе.

Пиенето на бира увеличава кърмата, защо пък да не пия?
Няма научни доказателства в подкрепа на народната мъдрост, че пиенето на бира или друг алколол увеличава кърмата. Едно нещо обаче е сигурно, че алкохола дехидратира тялото и това може да доведе до намаляване на майчиното мляко. Също така алкохола нарушава хормоните, които участват в производството на мляко. Хормонът пролактин се увеличава (хормон отговорен за производството на мляко), но хормонът окситоцин намалява (хормон, който е отговорен за изтичането на майчиното мляко). Това обяснява защо бебето има по–трудно кърмене и приема по–малко количество мляко, когато майката кърми и приема алкохол.

Ако пиете алкохол след като сте родили и все още кърмите, моля потърсете незабавно вашият лекар за съвет. Бъдете отговорни Родители с главно „Р“!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):