Кърмене или Изкуствено Хранене

Световната здравна организация насърчава безпрекословно майките да кърмят бебетата си, освен ако няма основателна медицинска причина да не го правят. В крайна сметка решението да кърмят срещу хранене с шише се взема от родителите, но те трябва да смятат кърменето като много здравословен вариант. Тъй като има много ползи за здравето на бебето, когато е кърмено, се препоръчва от всички медицински общности именно такъв тип хранене на детето.
Ако имате въпроси относно кърменето или не сте сигурни какво е най-добро за вашето бебе, не се колебайте да се свържете с консултант по кърмене.

Понякога има медицински причини жените да не кърмят като заболявания, прием на определени лекарства и т.н., или жената не е в състояние да произведе достатъчно количество кърма, това са разбираеми пречки за кърменето. Ако има истински медицински притеснения, препоръчваме да следвате насоките на вашия лекар. Ако тревогата е малкото количество майчино мляко, не забравяйте да изпробвате някои начини за увеличаване на производството и се свържете с консултант по кърмене. Ако все още не произвеждате достатъчно количество, се препоръчва да нахраните бебето с колкото кърма имате и след това да дохраните с адаптирано мляко.
Дори малко количество кърма – особено през първите 6 месеца, може да бъде от полза за вашето бебе!

кърмене на бебе или изкуствено хранене

В следващите редове ще очертаем няколко от честите проблеми, които трябва да бъдат разгледани при вземането на решение дали да кърмите, да храните с шише с адаптирано мляко или да използвате комбинация от двете.

1. Хранене с бутилка и адаптирана формула:
+ Плюсове:
– Перфектен баланс на хранителни вещества
– Съдържа високи нива на хранителни вещества
– Съдържанието варира в зависимост от етапа на производство на мляко, който отговаря на променящите се хранителни изисквания на детето.
– Кърмачето определя консумираното количество

– Минуси:
Формулата не съдържа имуноглобулини (няма пасивен имунитет)
– Не се усвоява толкова ефективно, колкото кърмата
– Хранителното съдържание зависи от правилната подготовка, т.е може да възникне човешка грешка.
– Някои бебета имат трудности да понасят определени хранителни вещества във тези формули

2. Хранене с кърма:
+ Плюсове:
– Млякото е безплатно, докато адаптираната формула варира от 100 до 200 лева на месец в зависимост от марката
– Нужни са ви подложки за кърмене, сутиен за кърмачки, помпа и т.н
– Кърмата е винаги с перфектната температура
– Няма пилеене на време за подготовка
– Млякото е лесно достъпно по всяко време и на всяко място
– Майчиното мляко съдържа имуноглобулин, осигуряващи пасивен имунитет за бебе
– Допирът кожа до кожа и кърменето оформят силна връзка между бебето и майката и го поддържат спокойно.

–Минуси:
– Майката трябва да е на разположение за хранене или трябва да осигурява изпомпвана кърма
– Някои лекарства могат да прекъснат кърменето Винаги трябва да носите със себе си бутилка и адаптирано мляко.

Важно е да се отбележи, че ние не знаем напълно цялото съдържание на кърмата и не разбираме все още всички промени, през които тя преминава, докато бебето расте. Това означава, че компаниите, които произвеждат адапритани формули никога не могат точно да имитират съдържанието на кърмата. Пасивният имунитет и контролираната с окситоцин връзка, които влизат в игра с кърменето, не могат да бъдат заменени с шише или формула.

Какво е пасивен имунитет?
Когато бебето е малко, имунната му система е функционална, но не е сенсибилизирана и подготвена за много от често срещаните бактерии или вируси, с които хората се сблъскват. Части от отговора на имунната система, наречени имуноглобулини (Ig), се предават от имунната система на майката към бебето чрез кърмата и дават на временния имунитет на бебето към нещата, към които майката е станала чувствителна. Нарича се „пасивен имунитет”, защото бебето не е създало имунитет, а този му е даден на готово от майчиния организъм.
Други фактори, които вървят заедно с имуноглобулините и спомагат за защитата на бебето, са фактори, които подпомагат храносмилането и узряването на лигавицата на храносмилателния тракт, протеините, които предпазват от бактерии, гъбички и вируси, както и белите кръвни клетки от майката. Това е част от отговора на въпроса защо кърмените бебета често са по-здрави, усвояват по-добре млякото и са склонни да имат по-малко проблеми с храносмилането, отколкото бебетата, които се хранят основно с адаптирано мляко.

Какво е окситоцин?
Окситоцинът е хормон, който се произвежда скоро след раждането и по време на кърменето. Подпомага изтичането на мляко от гърдите. Може би по-интересната част от функциите на окситоцина е неговото насърчаване на поведението на свързване и майчинство. Без кърмене майката ще има по-малко окситоцин и по-малко чувство за обвързване, обич, спокойствие и намаляване на стреса. Повече прочетете в отделна статия за Окситоцин.

Какви са физическите ползи от кърменето за мама и бебе?
Кърменето е инвестиция в здравето, а не просто начин на живот. Много проучвания са определили ползите за майката и бебето при кърмене:
За бебетата има намален риск от:
– диабет тип 2
– астма
– наднормено тегло
– ушни инфекции
– дихателни инфекции
– синдром на внезапната смърт на бебета

За майките кърменето може да намали риска от:
– диабет тип 2
– рак на яйчниците и гърдата
– сърдечно заболяване

Всеки сам може да прецени кой вариант предпочитате, единственото, което можем да ви посъветваме, е да проучите всички гледни точни, да се запознаете със спецификите, за да може вашето дете да е максимално облагодетелствано и да расте здраво и пълноценно.

Източници:
1. breastmilkcounts.com/
2. cdc.gov/breastfeeding/about-breastfeeding/why-it-matters.html
3. fns.usda.gov/wic/breastfeeding-priority-wic-program
4. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!