Как да спрем повръщането при бременност

Сутрешното гадене и позивите за повръщане обикновено достигат връх около 9 гестационна седмици от бременността. Появата на гадене при бременност може да ви повлияе физически и емоционално. В зависимост от това колко е тежко то, нормалният ви живот може да се наруши в доста голяма степен още в първите гестационни седмици от бременността. Може да се борите като се стараете да се справяте с ежедневната си работа, да се срещате с приятели или да се грижите за другите си деца. Потърсете семейството и приятелите си за подкрепа, ако имате повръщане при бременност, което е упорито и засяга ежедневието ви. Те могат да помогнат с пазаруването, готвенето и грижите за децата и домакинската работа, но основния въпрос остава, а именно как да спрем повръщането при бременност.

бременна жена

Защо бременността ви кара да се чувствате болни и неразположени?
Все още не разбираме защо бременните жени се чувстват толкова зле понякога. Това вероятно се дължи на смес от фактори като хормони, забавено храносмилане, бактерии, които носим в нашите тела и генетика.

Говорете с вашия лекар веднага щом симптомите започват да повлияват на ежедневния ви живот. Колкото по-рано получите медицинска помощ, толкова по-малко вероятно е, че повръщането ви да се влоши. Постоянното гадене може да се ви кара да се чувствате по-лошо от действителното повръщане, тъй като второто поне може да ви донесе временно облекчение. Определено ниво на гадене и повръщане е съвсем нормално в ранна бременност, така че лекарят ви може да ви посъветва да опитате съвети за самопомощ, като почивка и промяна на това, което ядете. Ако мерките не сработят или страдате от тежко повръщане, тогава специалистът трябва да обсъди с вас възможностите за лечение.

Какво можете да направите, за да се справите с повръщането?
Вероятно вече избягвате всякакви храни и миризми, които могат да раздразнят стомаха ви. Има много начини за облекчаване на състоянието:
– Подсигурете си колкото се може повече почивка, сън и релаксация, доколкото ви е възможно. Стресът и умората могат да влошат бременността, така че може да се наложи да прекъснете работа, за да си помогнете да се възстановите.
– Пийте вода на по малко и често, за да останете хидратирани.
– Яжте малки порции храна на често, тъй като празният стомах може да ви накара да почувствате повишени позиви за повръщане. Обикновените храни, които са с високо ниво на въглехидрати и ниско ниво на мазнини работят добре в посока облекчаване на неприятните симптоми като хляб, ориз или макаронени изделия.
– Опитайте се да се придържате към балансирано хранене – яжте това, което можете. Някои високо протеинови храни като студени меса, яйца, ядки или млечни продукти, може да работят за вас. Но ако не, можете да наваксате с хранителните вещества, след като гаденето премине.
– Опитайте се да се придържате към консумацията на студени храни като салати, ако готвените ястия ви миришат силно и влошават вашето повръщане.
– Не приемайте добавки, съдържащи желязо, ако те ви карат да се почувствате по-лошо.
– Проследявайте, когато се почувствате по-зле и когато се почувствате по-добре. Ако имате дневен модел, може да намерите определено време всеки ден, когато можете да ядете или пиете без сътресения.
– Говоренето за тези неща с някой, който ви разбира и ще ви изслуша, наистина може да помогне.

Ще помогне ли използването на натурални средства или допълващи терапии?
Може да откриете, че джинджифилът помага на стомаха ви, ако симптомите ви са леки до умерени. В такъв случай можете да хапвате джинджифилови бисквити или стъбло джинджифил или да пиете джинджифилов чай, направени с помощта на белен настърган корен или може да взимате сироп от джинджифил или капсули.
Може да сте чували, че витамин B6 облекчава гадене. Възможно е ниското ниво на витамин B6 да ви направи по-податливи на гадене. Не е ясно защо това е така. Винаги се консултирайте с вашия лека преди да приемате каквито и да било добавки по време на бременност.
Допълнителни терапии като ароматерапия, използвайки лимоново масло, може да облекчат проблема, но реално за това липсват доказателства. Въпреки това, ако искате да опитате допълваща терапия, уверете се, че посещавате квалифициран регистриран практикуващ лекар, който има опит в лечението на бременни жени.

Какви медицински лечения са на разположение?
Вашият лекар може да ви предложи лекарства за справяне с повръщането през бременността, ако мерките за самопомощ и промените в начина на живот не са работили. Естествено е да се тревожите за лекарството толкова скоро след като откриете, че сте бременна. Бъдете сигурни, че вашият лекар ще ви предпише само лекарства, за които е известно, че са безопасни за нероденото ви бебе. Обикновено можете да спрете лечението между 12 гестационна седмица и 16 гестационна седмица от бременността. До тогава повръщането ви трябва да се облекчи.

Първият вид лечение, което вашият лекар ще ви предложи, вероятно е употребата на антихистамин. Тези лекарства блокират химичното вещество, хистамин, който се освобождава по време на алергични реакции. Но те също могат да помогнат за облекчаване на гадене и повръщане при бременност.

Антихистамините могат да ви накарат да се почувствате сънливи, когато първоначално започнете да ги приемате, така че е най-добре да избягвате шофиране или работа с машини, ако сте засегнати по този начин. Ако антихистамините не повлияят честотата или тежестта на повръщането, вашият лекар може да препоръча лекарство против повръщане. Той вероятно ще ви предложи метоклопрамид или ондансетрон.

Може да отнеме малко време, за да получите правилния баланс на лекарства за вас. Вашият лекар може да предложи различни видове или комбинации, за да намери какво работи най-добре, за да облекчи симптомите ви. Каквито и лекарства да взимате, трябва да ви преглеждат след 24 часа от първоначалния прием и след това ежеседмично, за да се контролира положението ви. Някои лекарства може да намалят симптомите, а не да решат проблема.
Опитайте се да запомните, че не сте сами, и че има помощ на разположение.

Вие ни питахте: „Как да спрем повръщането при бременност?“,  а ние отговорихме. Без притеснение, направете си едни билков чай и знайте, че най-хубавото предстой.

Източници:
1. helpher.org/blog/wp-content/uploads/2013/09/HERBrochure.pdf
2. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27669539
3. rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/green-top-guidelines/gtg69-hyperemesis.pdf
4. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22189065

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Изследвания показват, че около 75% от майките кърмят своето бебе. Около 2% от тези 3/4 майки съобщават в преучвания, че кърмят до 24-месечна възраст.