Речник

Хистамин

Обновена: 16-01-2018

Какво е хистамин?
Вие вероятно сте чували за антихистамини поне веднъж досега. Това са лекарства, които потушават симптомите и проявите на алергия. Но какво е хистаминът? Това е химично вещество, които вашата имунна система произвежда при алергия. Хистамините действат като защитници и бранители на тялото ви. Те помагат на организма ви се отърве от нещо, което му причинява дразнене, или най–общо казано от нещо, което е ,,алерген”. Хистамините започват да действат на мига, в който някакъв алерген попадне в тялото или върху кожа ви. Те може да ви накарат да кихате неудържимо, да доведат до сълзене от очите ви, да ви причинят хрема или да ви докарат обриви и екземи или по друг начин казано – да направят всичко необходимо, за да изхвърлите навън вредителя. Те са част от укрепителната система на тялото.

Когато имате алергии, някои вещества или храни – като например цветен прашец, домашни любимци, мляко, яйца или домашна прах, които изглеждат безвредни за по–голямата част от хората, са заплаха за вашата имунната система и тя незабавно отговаря на тази опасност. Намерението на тялото да ви пази е добро. Но неговата свръх реакция  ви причинява всички алергични симптоми, които след това се опитвате да спрете с антихистаминни препарати.

хистамин Когато в тялото ви попадне алерген, имунната система започва да действа като спусъка и стартира верижна реакция, за да ви защити. Първо тя изпраща химически сигнал към защитните ви клетки в кожата, белите дробове, носа, устата, червата и кръвта. Съобщението  й е, „Освобождавайте хистамин“, които се съхраняват в тези в клетки. Когато той напусне тези клетки, увеличава притока на кръв в областта, където определения алерген е засегнал тялото ви. Това причинява възпаление, което позволява на други химикали от вашата имунна система да ,,ремонтират” засегнатото място.

Какъв е резултатът? Ако носът ви е бил засегнат, то хистамините подканват лигавицата да започне да прави повече слуз. Можете да получите хрема или запушен нос и да кихате многократно. Слузта също може да ви донесе зачервяване на гърлото ви и да ви причини кашлица. Хистаминът може да доведе и до сърбеж в очите и носа.

Връзката хистамин – храна:
Ако имате хранителна алергия, хистамините ще се активизират по същата схема. Когато случайно се изяде или изпие нещо, което не трябва, те ще накарат червата ви да предизвикат алергична реакция, за да изчистят тялото ви. Някои храни също са с естествено високо съдържание на хистамин. Те включват много плодове и зеленчуци и всички ферментирали храни и алкохоли, особено червено вино. Някои хора могат да бъдат чувствителни към това и трябва да премахнат от менюто си хистамин съдържащите храни. Винаги при алергична проява тези храни също трябва да се махнат до потушаване на проблема. Ето списъка на изкушаващи храни съдържащи хистамин:
– Домати
– Патладжани
– Кисело зеле
– Туршии
– Консервирани храни
– Алкохол
– Сини сливи
– Спанак
– Банан
– Ананас
– Ягода
– Киви
– Фурми
– Мандарини
– Грейпфрут
– Авокадо
– Колбаси и пушени меса
– Бирена мая
– Черупчести
– Соев сос
– Мая
– Тестени продукти
– Шоколад

Хистаминово отравяне“ може да се получи, ако ядете риба, която не са съхраняват при безопасна температури. Такива риби могат да изградят високи нива на хистамин, които могат да ви разболеят. Много животни и растения също имат хистамини в себе си. Например те се откриват в някои отрови на определени видове насекоми. Ако сте били ужилени или ухапани от насекомо със собствено високо съдържание на хистамини, е възможно да получите сериозна алергична реакция. Не забравяйте, че при алергия, е задължително да посетите алерголог, които да ви направи нужните изследвания и да изясни кое е това, което дразни имунната ви система да освобождава хистамин. Така вие ще знаете и ще се пазите от дразнителя, а също ще знаете и какъв антихистаминов препарат ще облекчи състоянието ви при сблъсък с него.

Изтичане на Околоплодни Води

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник