Хистамин

Какво е хистамин?
Вие вероятно сте чували за антихистамини поне веднъж досега. Това са лекарства, които потушават симптомите и проявите на алергия. Но какво е хистаминът? Това е химично вещество, които вашата имунна система произвежда при алергия. Хистамините действат като защитници и бранители на тялото ви. Те помагат на организма ви се отърве от нещо, което му причинява дразнене, или най–общо казано от нещо, което е ,,алерген”. Хистамините започват да действат на мига, в който някакъв алерген попадне в тялото или върху кожа ви. Те може да ви накарат да кихате неудържимо, да доведат до сълзене от очите ви, да ви причинят хрема или да ви докарат обриви и екземи или по друг начин казано – да направят всичко необходимо, за да изхвърлите навън вредителя. Те са част от укрепителната система на тялото.

Когато имате алергии, някои вещества или храни – като например цветен прашец, домашни любимци, мляко, яйца или домашна прах, които изглеждат безвредни за по–голямата част от хората, са заплаха за вашата имунната система и тя незабавно отговаря на тази опасност. Намерението на тялото да ви пази е добро. Но неговата свръх реакция  ви причинява всички алергични симптоми, които след това се опитвате да спрете с антихистаминни препарати.

хистамин

Когато в тялото ви попадне алерген, имунната система започва да действа като спусъка и стартира верижна реакция, за да ви защити. Първо тя изпраща химически сигнал към защитните ви клетки в кожата, белите дробове, носа, устата, червата и кръвта. Съобщението  й е, „Освобождавайте хистамин“, които се съхраняват в тези в клетки. Когато той напусне тези клетки, увеличава притока на кръв в областта, където определения алерген е засегнал тялото ви. Това причинява възпаление, което позволява на други химикали от вашата имунна система да ,,ремонтират” засегнатото място.

Какъв е резултатът? Ако носът ви е бил засегнат, то хистамините подканват лигавицата да започне да прави повече слуз. Можете да получите хрема или запушен нос и да кихате многократно. Слузта също може да ви донесе зачервяване на гърлото ви и да ви причини кашлица. Хистаминът може да доведе и до сърбеж в очите и носа.

Връзката хистамин – храна:
Ако имате хранителна алергия, хистамините ще се активизират по същата схема. Когато случайно се изяде или изпие нещо, което не трябва, те ще накарат червата ви да предизвикат алергична реакция, за да изчистят тялото ви. Някои храни също са с естествено високо съдържание на хистамин. Те включват много плодове и зеленчуци и всички ферментирали храни и алкохоли, особено червено вино. Някои хора могат да бъдат чувствителни към това и трябва да премахнат от менюто си хистамин съдържащите храни. Винаги при алергична проява тези храни също трябва да се махнат до потушаване на проблема. Ето списъка на изкушаващи храни съдържащи хистамин:
– Домати
– Патладжани
– Кисело зеле
– Туршии
– Консервирани храни
– Алкохол
– Сини сливи
– Спанак
– Банан
– Ананас
– Ягода
– Киви
– Фурми
– Мандарини
– Грейпфрут
– Авокадо
– Колбаси и пушени меса
– Бирена мая
– Черупчести
– Соев сос
– Мая
– Тестени продукти
– Шоколад

Хистаминово отравяне“ може да се получи, ако ядете риба, която не са съхраняват при безопасна температури. Такива риби могат да изградят високи нива на хистамин, които могат да ви разболеят. Много животни и растения също имат хистамини в себе си. Например те се откриват в някои отрови на определени видове насекоми. Ако сте били ужилени или ухапани от насекомо със собствено високо съдържание на хистамини, е възможно да получите сериозна алергична реакция. Не забравяйте, че при алергия, е задължително да посетите алерголог, които да ви направи нужните изследвания и да изясни кое е това, което дразни имунната ви система да освобождава хистамин. Така вие ще знаете и ще се пазите от дразнителя, а също ще знаете и какъв антихистаминов препарат ще облекчи състоянието ви при сблъсък с него.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация