Гадене при Бременност

Много бъдещи майки считат, че „бременност“ и „гадене“ са синоними. Макар гаденето, понякога придружено от повръщане, да е често явление, от тях страдат само петдесет на сто от бременните. Може да сте бременна и никога да не ви бъде лошо на стомаха. Обикновено гадене по време на бременността преминава към третата седмица и рядко продължава след четвъртия месец.
Няма нищо по-капризно и променящо се от гаденето при бременност по отношение на времето, в което се появява, и на причината, която го предизвиква.сутрешно гадене при бременност


Гадене при бременност често се появява сутрин на гладно и изчезва след закуска, но понякога може да продължи цяла сутрин и дори цял ден. Понякога настъпва без причина, друг път е предизвикано от точно определени миризми (на тютюнев дим или на някои храни), които стават непоносими за бременната. Случва се също така някои храни да будят отвращение, без да предизвикват гадене.
Често гаденето изчезва, както е дошло. В други случаи престава само след едно леко и без усилия облекчаващо повръщане на вода, жлъчка или храна в зависимост от часа на деня.
Какво да правите, когато ви се гади? Много мерки са ефикасни. Като ги изпробвате, ще откриете какво точно ви помага.
Тъй като гаденето се появява най-често при празен стомах, против гадене се препоръчва:
– да се яде по-често и по малко
– ако е възможно, сутрин да се закусва в леглото, след това да се лежи четвърт час преди ставане
– да се закусва с белтъчни храни — яйца, млечни продукти (кисело мляко или сирене), месо и т. н.
– през цялата бременност да се избягват тежко смилаемите храни като пържени мазнини, зеле, карфиол;
– храната да бъде предимно твърда;
– газирани напитки да се пият умерено, защото, макар и да улесняват храносмилането, те изострят апетита и съдържат сол. Следователно заплашват теглото.
Ако въпреки предпазните мерки неприятните явления продължават, посъветвайте се с лекар. Има много ефикасни лекарства, но не бива да се взимат без