Кога преминава гаденето при бременност

До 80 процента от бременните жени изпитват гадене и повръщане в първия триместър. Ще се опитаме да ви разясним колко дълго продължават тези трудни симптоми и кога преминава гаденето при бременност.

Кога започва сутрешното гадене по време на бременност?
Сутрешната гаденето варира от жена до жена, както и всяка бременността е много индивидуална и специфична дори и при следваща при една и съща дама. Въпреки това повечето жени започват да се чувстват зле, да им се гади, да им е уморено средата на първия триместър от бременността и по-точно между 6 г.с. и 8 гестационна седмица. Почти няма случаи една бременна да се оплаче от сутрешно неразположение преди шеста седмица и като цяло няма да продължи след 14 гестационна седмица от бременността. Много от същите стратегии, които използвате за стандартното сутрешно гадене, също могат да помогнат при гаденето в късна бременност. Сутрешната болест не е нито добър, нито лош „симптом“ и няма никакво значение колко здравословна е бременността. Все пак тежката загуба на тегло в резултат на гаденето може да бъде опасна за развиващия се плод и трябва да се лекува или у дома, или в болнична обстановка.

кога преминава сутрешното гадене

Кога може да очаквате да приключи сутрешното гадене и повръщане?
Повечето бременни жени започват да се чувстват много по-добре до към 16-та гестационна седмица. Само малък брой – около 10 % от бъдещите майки, изпитват гадене и позиви за повръщане през цялата бременност. Ако сутрешното ви неразположение не спира, уведомете вашия лекар. Има определени лекарства, които могат да ви помогнат да се почувствате значително по-добре като например бонбони от джинджифил или добавки с Витамин В6. Ако сутрешното гадене спре рязко през първия триместър се консултирайте с Вашия лекар. Но имайте предвид: Въпреки че гаденето ви отшумява, това не означава непременно, че нещо не е наред с вашата бременност. За някои жени гаденето е симптом, който изпитват всеки ден, за други гаденето е с периоди на прекъсване и обостряне.

Вие няма как да знаете какво ви очаква по отношение на гаденето през вашата бременност – това не може да се предвиди. Ако обаче сте добре информирани, това би ви донесло достатъчно спокойствие и самочувствие и би ви помогнало да се справите с неприятната проява без стрес и тревога. З а всичко, което ви смущава, е препоръчително, да говорите с гинеколога си своевременно.

Как да се справите с гаденето по-лесно?
1. Яжте по-малко на по-чести порции: Избягването на хранене може да влоши гаденето. За да избегнете чувството за глад, опитайте се да хапвате по-малко и по-чести вместо трите големи хранения всеки ден. За да намалите гаденето сутрин, опитайте се да поставите няколко обикновени бисквити, сухари или зърнени храни до леглото си, така че да можете да хапнете малко количество веднага след като се събудите.

2. Успокоявайте стомаха си с джинджифил: Изследванията показват, че джинджифилът може да помогне за успокояването на разстроен стомах. Опитайте джинджифилов чай или джинджифилови дъвки, направени с истински джинджифил. Приемът на капсули, съдържащи 250 mg джинджифил по четири пъти на ден може да помогне значително.

3. Пропуснете определени храни: Опитайте се стоите на страна от мазни, много сладки, пикантни и газообразуващи храни. Жените са докладвали, че високо протеиновите, въглехидратните, солените храни, тези с ниско съдържание на мазнини, както и сухата храна – т.е. ядки, бисквити и зърнени храни, е по-малко вероятно да причинят гадене.

4. Избягвайте силни миризми: Едно от най-добрите неща, което можете да направите, е да избягвате силни миризми. Стойте далеч от цигарения дим, парфюмите и всичко друго, което изглежда ви засяга. Когато става въпрос за готвене, вижте дали някой друг може да ви отмени с приготвянето на храната. Ако готвите, отворете прозорците, за да сведете до минимум миризмите за готвене.

5. Опитайте ароматерапия: Миризмите на мента, лимон или портокал може да помогнат за облекчаване на гаденето. Опитайте да поставите памучен тампон или тъкан, накапана с ароматизирано масло под носа си.

6. Приемайте подходящите пренатални витамини: Желязото, съдържащо се в много витамини за бременни може да влоши гаденето. Опитайте да взимате пренаталните си витамини преди лягане, вместо сутрин на празен стомах. Ако това не помогне, говорете с вашия гинеколог за опитате пренатални витамин без желязо – вижте Видове витамини за бременни.

7. Упражнявайте се: Някои жени смятат, че упражненията помагат за облекчаване на техните симптоми. Опитайте се да се разхождате през деня, да поплувате или да се присъедините към курс по йога за бременни или други. Вижте видеото в статията – Упражнения при бременност. За Упражненията имайте предвид, че упражненията са много полезни по време на бременност, но винаги се консултирайте с гинеколога си преди да започнете нови рутинни тренировки или драстично да повишавате нивото на фитнеса.

В повечето случаи гаденето при бременност може да се управлява с помощта на горните препоръки, но ако не намирането облекчение, ето някои безопасни лекарства без рецепта, за които може да се помисли:
По причини, които не са напълно разбрани, добавките с витамин B6 може да намалят гаденето. Приемайте една таблетка от 25 мг три пъти дневно, като внимавате да не надвишавате 200 мг на ден. Имайте предвид, че пренаталните витамини съдържат В6.
Доксиламинът е безопасен да се вземат по време на бременност, за да помогне за намаляване на повръщането. Вземете половин таблетка сутрин и една цяла таблетка преди лягане, но внимавайте да не ги взимате преди шофиране, тъй като може да предизвикат сънливост. Изследванията показват, че витамин В6 и доксиламин са най-ефективни, когато са взети заедно, така че се препоръчва комбинация от двете за максимално намаляване на симптомите. Не предприемайте нищо без да сте се консултирали с вашия лекар.

В статията разбрахте кога преминава гаденето при бременност, а именно около 14 г.с и нужните мерки които може да предприемете. Усмихната Бременност от Bremennost.bg

Източници:
1. parents.com/pregnancy/my-body/morning-sickness/ginger-capsules-to-the-rescue/
2. onemedical.com/blog/get-well/natural-morning-sickness-remedies

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Всъщност хормоните, отговорни за производството на сперматозоидите, се освобождават на всеки 60 до 90 минути. Така че мъжът непрекъснато произвежда сперматозоиди.