Прегледана и обновена на 09-10-2019

Повечето от майките, които са бременни с близнаци, казват, че подозират, че износват повече от едно бебе от самото начало, но има една част, която са изненадани, когато разберат, че ще имат повече от едно бебета.

Какви са ранните признаци означават, че очаквате близнаци?
Реално е невъзможно окончателно да се знае дали носите близнаци, освен ако не ви се направи ултразвук за потвърждение. Може да бъде доста вълнуващо да се информирате за някои от симптомите, които подсказват, че може да носите повече от едно бебе. Нека погледнем по-отблизо тези потенциални признаци:

бременност с близнаци кога се разбира

Повече от един сърдечния ритъм: С помощта на ехограф – звуковите вълни пресъздават сърдечните звуци на плода, които обикновено стават ясни и различими в края на първия триместър. Опитен гинеколог може да открие повече от един сърдечен ритъм, което показва многоплодна бременност. Слушането на сърдечния ритъм на бебето в началото на бременността обаче може лесно да бъде подвеждащо. Това, което изглежда като втори сърдечен ритъм, всъщност може да бъде сърцето на същото бебе, което се чува от друг ъгъл като ехо. Сърдечният ритъм на майката обикновено не се бърка с този на бебето, тъй като скоростта му е на половината от скоростта на сърдечната честота на бебето. Пулсът на майката обаче може да създаде фоновия шум, който може да направи трудно разграничаването на сърдечния ритъм на две или повече бебета.

Засилено сутрешно неразположение: Има поговорка за майките, бременни с близнаци:  ” Те са два пъти по-неразположени, три пъти по-уморени, и четири пъти по тежки на тегло.” Статистически, майките на близнаци могат да изпитат по-влошени симптоми на сутрешното гадене, но това само то себе си не може да бъде сигурен фактор. Доказано от наблюдения над много жени, износващи повече от едно бебета –  гадене може да започне доста рано, дори преди тест за бременност да даде положителен резултат.

Наддаване на тегло: Майките на близнаци наддават повече тегло от тези само с едно бебе. Количеството тегло, което жената ще наддаде често зависи повече от нейната височина, тип тяло и колко тя тежи преди бременността си. В допълнение, голяма част от увеличението на теглото се случва по-късно през бременността, често след като ултразвукът вече е потвърдил наличието на близнаци. И накрая, диетата ви също може да е причина, поради която трупате твърде много тегло. Може да поемате повече калории, отколкото ви трябват. Ако сте загрижени за теглото си по време на бременност, обсъдете с вашия лекар вашите притеснения, за да се предотвратят неприятни последствия за здравето ви и това на бебетата.

Измерване на татката ви за определяне на гестационната възраст: По време на бременността лекарят ви ще измерва редовно разстоянието от горната част на пубисната ви кост до горната част на матката като начин за оценка на гестационна възраст, както и за растежа на бебето. Бременността с близнаци може да доведе до това матката на майката да се разшири извън диапазона на очакваните параметри при единична бременност. Движение на плода

Бременната жена може да не успее да спи дълбоко: Усещането за бебе или бебета, които се движат в утробата ви е един от най-вълнуващите аспекти на бременността. При първа бременност тези движения стават различими  между 18 и 25 гестационна седмица от бременността, а през последващите бременности може да се наблюдават още през 16 гестационна седмица. Когато жените чувстват движение в по-ранна бременност – то често може да бъде измамно. Въпреки че много майки на близнаци изпитват по-чести или по-ранни фетални движения, има някои разногласия сред медицинските специалисти по темата.

Тежка и непосилна умора: Екстремната умора е най-често посочваната неприятна страна на бременността с близнаци. Сънливостта, летаргията и изтощението през първия триместър могат да бъдат доста изявени и тежки, защото тялото работи извънредно за подхранване на повече от едно бебе.В някои случаи умората може да се дължи и на други фактори като работа, стрес, лошо хранене, грижи за други деца и т.н.  Не забравяйте, че майките за  първи път нямат отправна точка за сравнение за степента си на умора.  Отново –  умората е доста субективен симптом и има много потенциални виновни.

Потвърждение с ултразвука: Единственият начин да се потвърди безспорно една множествена бременност е да видите бебетата чрез ултразвук. Ултразвуковото изображение може да покаже без съмнение, ако има повече от един плод. В крайна сметка, без значение какви други признаци или симптоми имате, единственият начин, по който ще знаете, че чакате близнаци на 100% е да имате ултразвук.

Ако имате подозрения, че може да носите повече от едно бебе, обсъдете това с вашия лекар. Много малко вероятно е ултразвуковият тест да пропусне наличието на още едно бебе, особено през втория, а още по малко в третия триместър. Въпреки това, има случаи на скрити близнаци и изненади с напредването на бременността. В крайна сметка, ако сте научили, че ще имате близнаци, съвсем обичайно да изпитате редица емоции от вълнение до паника. Не забравяйте да обсъдите вашите симптоми с лекаря ви, също така и вашите тревоги, въпроси и опасения, свързани с  двойната бременност.

Източници:
1. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/antenatal-care-twins/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22855972

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Целулит на корема

Previous article

За и против детската кухня

Next article