Изследване на слуха при бебета

Какви са различните видове тестове за изследване на слуха при бебета и деца?
Като част от оценката на слуха, лекарят на вашето дете ще направи пълен преглед на здравната история и физическото състояние. Освен това има много различни видове слухови тестове. Някои от тях могат да се приложат на всички възрасти. Други се използват въз основа на възрастта и нивото на разбиране на детето ви.

изследване на слуха при бебе

1. Изследване на слуха на новородено бебе
Има 2 основни вида скринингови методи за оценяване на състоянието на слуха на новородени. Те могат да се използват самостоятелно или заедно:

Предизвикани отоакустични емисии. Това е изследване, което използва малък гъвкав щепсел, който се поставя в ухото на бебето. Чрез специалния уред се изпращат звуци. Микрофонова тапата записва ототакустичните емисии на нормалното ухо в реакция на звуците. Няма емисии при бебе със загуба на слуха. Този тест е безболезнен и често отнема само няколко минути. Обикновено се прави, докато бебето спи.
Отговор на слуховия ствол. Този тест използва проводници (електроди), прикрепени по специален начин към скалпа на бебето. Докато детето спи чрез малки слушалки се пускат щракащи звуци в ушите на бебето. Тестът измерва активността на мозъка в отговор на звуците. Както и при предното изследване, този тест е безболезнен и отнема само няколко минути. Ако изследванията за скрининг открият, че детето ви има загуба на слуха, е необходимо да се правят допълнителни тестове. Бебета със загуба на слуха трябва да бъдат идентифицирани до възраст от 3 месеца. След това е важно лечението да започне преди малкото да стане на 6 месеца, важно време за реч и езиково развитие.

2. Изследване на слуха при бебета
Оценката на слуха на бебето може да включва по-горе посочените тестовете. Също така може да се използва и това изпитване:
Поведенческа аудиометрия. Скрининг тест, използван при бебета, за да гледате поведението си в отговор на определени звуци. Може да са необходими повече тестове.

3. Тестове за изслушване на дете.
Оценката на изслушването на дете може да включва посочените по-горе тестове, заедно с тези:
Аудиометрия. Тест, който използва електрическа машина, за да изпраща звуци с различни обеми и катетри в ушите на детето ви. Детето често носи някакъв вид слушалки. Този тест се променя леко според възрастовата група при малките деца и се прави под формата на игра. От малкото дете се иска да направи нещо с играчка (като докосване или преместване на играчката) всеки път, когато се чува звук. Този тест се основава на сътрудничеството на детето, което не винаги е възможно.
Аудиометрия за армировка. Тест, при който детето е обучено да гледа към източника на звука. Когато детето дава правилен отговор, детето се възнаграждава чрез визуално подкрепление. Това може да е играчка, която се движи или мигаща светлина. Тестът най-често се използва при деца между 6 месеца и 2 години.

4. Тестове за слух на по-голямо дете
Оценката на способността да чува при дете на възраст между 3 до 4 години може да включва посочените по-горе тестове, заедно с тези:
Чиста звукова метрика. Тест, който използва електрическа машина, която издава звуци с различни обеми в ушите на детето . То често носи някакъв вид слушалки. В тази възрастова група от детето просто се иска да отговори по някакъв начин, когато тонът се чува в слушалката.
Тимпанометрия (наричана още импедансна аудиометрия). Това е изследване, което може да се направи в повечето кабинети на личните лекари и УНГ специалистите, за да помогне да се разбере как работи средното ухо на мъничето. Тестването не казва дали детето чува или не, но помага да се открият промени в налягането в средното ухо. Това е труден тест за правене при по-малките деца, защото детето трябва да стои много време на едно място и да не плаче, да говори или да се движи, за да са адекватни резултатите.

Както разбрахте има различни методи за изследване на слуха при бебетата, а съвсем други при по големите деца. Доверете се на компетентен специалист и направете нужните изследвания в кабинет със съвременна техника.

Източници:
1. stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=types-of-hearing-tests-for-infants-and-children-90-P02038

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):