Бременност

Могат ли комарите да разпространят коронавирус?

Прегледана и обновена на 05-06-2020

Мога ли да се заразя с коронавирус след ухапване от комар? С напредване на лятото и затопляне на времето познатият вредител отново се връща: комарът. Всички знаем неприятните ухапвания от комари, които са достатъчно дразнещи, но също така знаем, че те се хранят с нашата кръв и по време на пандемия всеки ще се запита може ли комар да ни зарази с коронавирус?

комар ухапва човек

Изследователя Джейсън Киндрачук от катедра по микробиология и инфекциозни заболявания в Университета в Манитоба, казва, че комарите не са нещо, за което трябва да се тревожим и че ухапване от комар не може да ни зарази с коронавирус – COVID-19.

“Не сме виждали това с други коронавируси, така че би било много добре да се случи нещо подобно”, казва Джейсън Киндрачук.

Обикновено вирусът, който причинява COVID-19 – коронавирус, се смята, че се разпространява главно човек-човек чрез респираторни капчици, произведени чрез кашляне или кихане на вече заразен човек. Въпреки това, също така е възможно да се разпространи, когато заразени капчици от хора се прехвърлят на различни материали и повърхности, а след това неинфектиран човек докосва замърсената повърхност и след това я прехвърля на лицето си – носа, устата, очите.

“Няма съобщения за разпространение на коронавирус на хората от комари,” каза д-р Мери Шмид, специалист по инфекциозни болести и вътрешни болести, пред фокс Нюз. “Ако това беше възможно, щяхме да го видим в Близкия изток, където респираторния синдром (MERS), причинен от коронавирус (както знаете корона вирусите са различни и известни още преди десетилетия), е присъствал там от 6 години.”

Въпреки че има някои вируси, които комарите и други насекоми пренасят, коронавирусът изглежда не е един от тях и следователно не може да се предава чрез ухапвания от комари, каза още през месец март 2020 година Световната здравна организация. Ако Ви е станало интересно ще изброим кои са вирусите и заболяванията които може да пренесат комарите и да ви заразят: основните са заболявания като Западнонилска треска, зика, жълта треска, денга, малария и други.

Бъдете спокойни и се наслаждавайте на лятото.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Географски език

Предишна публикация

Изследване на слуха при бебета

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.