Елефантиаза

Какво е елефантиаза?
Елефантиазата, известен също като лимфна филариаза, е много рядко състояние, което се разпространява от комари. Често му казват слонски крак и това общоприето име често се използва, защото ако имате елефантиаза, ръцете и краката ви могат да набъбват и да станат много по-големи, отколкото трябва да бъдат. Половите ви органи и гърдите също могат да набъбват. Засегнатата кожа може да се сгъстява и втвърдява и да изглежда подобна като кожата на слона. То е по-често за хора, които живеят в тропическите или субтропическите райони. Ако имате заболяването, има лекарства и лечения, които помагат за повлияят значително на подуването и дискомфорта.

елефантиаза

Какви са причините за елефантиазата?
Обикновено, за да развиете елефантиаза, ще трябва да бъдете ухапани от много комари за дълго време, в страна, където е известно, че живеят някои видове кръгли червеи. Заболяването започва, когато комарите, заразени с ларвите на кръглите червеи, ви ухапят. Малките ларви оцеляват в кръвообращението и растат. Те завършват със зреене в лимфната ви система. Могат да живеят там с години и да причинят много щети на лимфната ви система. Това причинява отока.

Какви са симптомите на елефантиазата?
Може да не знаете, че сте с елефантиаза, докато не започнете да се подувате и забележите значителен оток. Не само тези части на тялото започват да изглеждат обемисти и с бучки, твърда кожа, обикновено има и болка в подутата област. Може също да имате студени тръпки, температура и просто да се чувствате зле.

Как се поставя диагнозата?
Вашият доктор може да разбере дали имате елефантиаза, като ви направи физически преглед. Той ще ви попита различни въпроси с които ще трябва да попълни нужната му информация, като дали сте пътували до място, където е по-вероятно да сте се заразили. Ще направи и кръвни изследвания, за да види дали червеят е в кръвта ви. Интересното е, че кръвните тестове трябва да се правят през нощта, защото тогава тези паразити са активни.

Какво е лечението на елефантиазата?
Има лекарства за лечение на заболяването. Вашият доктор може да ви даде един препарат, наречен диесилкарбамазин. Ще го приемате веднъж в годината. Той ще убие микроскопичните червеи в кръвта ви. Друг начин за лечение на елефантизата е да се използва горе посочения препарат в комбинация с лекарство, наречено ивермектин. Това също се приема веднъж годишно и комбинацията е показала много по-добри дългосрочни резултати. Ако имате симптоми и признаци на елефантиаза, има някои неща, които можете да направите сами, за да ги облекчите:

– Измивайте и подсушавайте подутите области ежедневно.
– Използвайте овлажнители и хидратанти за кожата.
– Проверете за рани и използвайте медикаментозен крем на всякакви възпалени петна.
– Правете упражнения и разходки винаги, когато е възможно.
– Ако ръцете или краката ви са подути, дръжте ги повдигнати на високо, когато сте легнали или седнали.
– Може също така да обвиете засегнатите области плътно, за да предотвратите влошаване, но трябва да се консултирайте с вашия лекар преди да направите това.

Какви са перспективите ви за развитие и нормален живот със заболяването елефантиаза?
Елефантиазата може да се деактивира. Понякога е трудно да местите и да движите поразените части на тялото, което означава, че също така може да ви е трудно да работите. Може дори да е трудно да се разхождате сами из дома си. От друга страна също така да се притесните за това как вашето състояние изглежда в очите на другите хора. Те си го слагайте толкова много, защото това притеснение може да предизвика тревожност и депресия. Ако имате елефантиаза и искате информация за групи за поддръжка, попитайте вашия доктор. Можете също така да потърсите информация онлайн, за да намерите допълнителна информация или хора които вече са преминали през състоянието елефантиаза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация