Глисти

Какво означава да имаш глисти?

Инфекцията с глисти е една от най-честите видове инфекции на човешки чревни пътища. Глистите представляват малки и тесни червеи. Имат бял цвят и по-малки от 1 сантиметър. Инфекциите с глисти са известни също като ентеробиаза или оксириаза. Глистите се разпространят много лесно и са най-често срещани при деца на възраст между 5 и 10 години, хора, които работят в обществени институции и тези, които имат редовен, близък контакт с физически лица в тези групи. Ефективното лечение на инфекции с глисти е употреба на съответния лекарствен медикамент, въпреки че е възможно повторна проява на заболяването. Сериозните усложнения и дългосрочните ефекти върху здравето са редки. Ако сте бременна, то със сигурност ще се интересувате от публикацията Глисти при бременност.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Симптоми на глисти

Някои хора с инфекция с глисти може да не изпитват никакви симптоми. Можете обаче да подозирате, че вие или вашето дете имате такава инфекция, ако забележите:
– обилен сърбеж на аналната област
– неспокоен сън породен от анален сърбеж и дискомфорт
– болка, обрив или друго раздразнение около ануса
– наличието на глисти в областта на ануса на вашето дете
– наличие на глисти в изпражненията

Какво води до инфекция с глисти?

Инфекциите с глисти са силно заразни. Вие се заразявате от неволно поглъщане или вдишване на яйца от глисти. Тези яйца обикновено се депонират върху повърхност или обект от заразено лице. Цикълът на инфекцията започва с поглъщането на тези микроскопични яйца. След като те влязат в тялото, остават в червата, докато се излюпят и узряват. Като възрастни женските червеи се преместват в дебелото черво и излизат от тялото през ануса през нощта. Женските глисти снасят яйца в гънките на кожата около ануса и след това се връщат обратно в дебелото черво на човек. Наличието на тези яйца често причинява неприятен и дори нетърпим анален сърбеж и дразнене. Когато човек надраска засегнатата област, яйцата на червеите се прехвърлят на пръстите. Яйцата могат да оцелеят в продължение на няколко часа по ръцете. Ако човек, който е бил заразен, докосва домакински предмети като спално бельо, дрехи, тоалетни седалки или играчки, яйцата ще се прехвърлят към тези предмети. Яйцата от червеи могат да оцелеят на тези замърсени повърхности до три седмици. Децата пренасят яйцата с глисти лесно, защото могат да сложат заразени играчки или други предмети директно в устите си. Яйцата могат да се прехвърлят от замърсени пръсти директно на храна или течности. Въпреки че е необичайно, също така е възможно възрастните да инхалира въздушните яйца при разклащане на замърсени постелки, кърпи или дрехи.

Колко време живеят глистите?

Глистите обичайно живеят до 13 седмици. Чесането с ръце на засегнатата област може да доведе до неволно последващо поглъщане, което може да доведе до реинфекция и рестартиране на целия жизнен процес на червеите. Понякога яйцата на ануса могат да се излюпят и ларвите на червеите могат да заразят червата, от които са дошли. Това може да доведе до неопределено време на бушуване на инфекцията, ако тя не се лекува.

Кой е в опасност от инфекция с глисти?

Инфекциите засягат от всички възрасти и от различни географски региони. Докато всеки може да получи инфекция с глисти, следните групи са по-податливи:
– деца, които посещават ясла или детска градина, предучилищна или начално училище
– членове на семейството или болногледачи на хора, които са заразени
– деца или възрастни, които не практикуват редовно и внимателно миене на ръцете преди хранене
– деца, които имат навика да смучат палците си
Възможно ли е да получите глисти от домашните си любимци?
Хората са единствените домакини на глистите. Котката или кучето ви не могат да ви заразят или да бъдат заразени с тези червеи. Не е необходимо да третирате по някакъв начин вашите домашни любимци, дори ако другите във вашето домакинство са засегнати.

Как се диагностицира инфекцията с глисти?

Тест с предметно стъкло и скоч е най-надеждният метод за диагностициране на инфекцията. Това изследване се състои във вземане на парче от тиксо и натискане на лепкавата страна върху кожата около ануса. Червеите често излизат от ануса, докато човек спи. Поради това, хората, които подозират, че са били заразени, трябва да проведат процедурата при събуждане сутринта. Ако са налице яйца, те ще се прикрепят към лентата. В лаборатория се прави оглед под микроскоп, за да видите дали има съдържание на яйца от червеи. Рутинните сутрешни дейности, като къпане или използване на тоалетната, могат да премахнат яйцата от кожата. Затова резултатите от лентата тест са най-точни, ако извършите процедурата, когато за първи път се събудите.

глисти по ръцете

Видове лечение на глисти

Можете да се отървете от глистите с помощта на медикаменти и стратегии за почистване на домакинствата. Вашият лекар може обикновено да лекува инфекция с глисти ефективно с перорални лекарства. Тъй като червеите преминават толкова лесно от един човек на друг, всеки живеещ в домакинството на заразен човек обикновено се нуждае от лечение в същото време, за да предотврати повторна инфекция. Болногледачите и други, които имат близък личен контакт с индивида, също трябва да бъдат третирани. Най-честите и ефективни лекарства за лечение на глисти са:
– мебендазол
– албендазол
– пирантелов памоат
Един курс на пълно лечение включва първоначална доза, последвана от втора доза 2 до 3 седмици по-късно. Понякога се налага повече от един курс на лечение на глистите, за да се елиминират напълно яйцата на глистите. Кремове или мехлеми могат да успокояват сърбежа на кожата в областта около ануса.

Изчистване на дома ви от глисти

В допълнение към медикаментите, специфичният режим на хигиена и почистване на домакинството може да ви помогне напълно да отстраните яйцата на червеите. Убедете се, че лицето, което е било заразено и другите членове на същото домакинство имат висока лична хигиена, задължително многократно цялостно миене на ръцете с топла вода и сапун през деня. Това е изключително важно да се прави преди всяко хранене. Насърчете всички в домакинството да се къпят и да сменят бельото си всяка сутрин. Почистете ноктите на всички и ги нарежете къси. Кажете на всички да спрат да си гризат ноктите. Кажете на човека, който е бил заразен, да се въздържа от надраскване на аналната област. Използвайте гореща вода за изпиране на всички легла, кърпи, кърпички и дрехи в засегнатата къща. Избягвайте разклащането на дрехи и постелки, за да не се разпространява яйцата на червеите във въздуха. Почистете старателно всички повърхности, които може да са заразени, включително играчки, подове, плотове и тоалетни седалки. Внимателно пускайте прахосмукачка на всички зони с килим или мокет.

Лекарства за домашно лечение?

Няма категорични научни изследвания, които подкрепят идеята, че домашните средства са 100% ефективни срещу инфекция с глисти. Въпреки това определени доказателства предполагат, че някои хора могат да намерят облекчение със суров чесън, кокосово масло или сурови моркови. Ако сте бременна не трябва да предприемете самостоятелно домашно лечение без знанието на вашия гинеколог, защото някои билки или други методи за лечение на глисти може да са опасни през този период за вас или вашето бебе.

Какви са усложненията, свързани с инфекцията с глисти?

Няма сериозни усложнеия в резултат на инфекцията, но ако заразяването не се лекува, инфекциите с червеи могат да доведат до инфекция на пикочните пътища при жените. Червеите могат също да пътуват от ануса във влагалището, засягащи матката, фалопиевите тръби и други тазовите органи. Това може да доведе до други инфекции, включително вагинит и ендометрит. Ендометриозата е възпаление на маточната лигавица. Наличието на значителен брой червеи може да причини неприятна коремна болка. Значителни популации на глисти могат да лишат тялото ви от определени хранителни вещества, което може да причини загуба на тегло.

Как можете да предотвратите инфекция с глисти?

Най-добрият начин да се предотврати инфекция и реинфекция е да се повиши личната хигиена на всеки човек от домакинството, особено децата. Можете да работите в посока за предотвратяване на инфекции с глисти с няколко прости практики:
– Измийте ръцете си с топла вода и сапун след като използвате тоалетната. Бъдете особено внимателни след изхождането и смяната на памперси. Направете същото преди приготвянето на храна и хранене. Това е най-добрият начин на превенция.
– Дръжте ноктите си къси и чисти.
– Премахнете навиците, които могат да разпространят яйца като ядене на нокти или надраскване.
– Всеки ден сутрин се къпете, за да се отстранят яйцата от глисти, които може да са били депозирани през нощта.
– Сменяйте бельото и облеклото си всеки ден.
– Използвайте топла вода в пералнята и горещия въздух в сушилнята, когато прането може да съдържа яйца от глисти.
– Дръжте стаите добре осветени през деня, защото яйцата са чувствителни към слънчевата светлина.

Каква е дългосрочната перспектива?

Възможно е напълно да премахнете инфекцията с медикаменти и препоръчителен режим на лична хигиена. Въпреки това, тъй като яйца са невидими за невъоръжено око и са силно заразни, може лесно да бъдете заразени отново. Човек може да се зарази отново или да бъде повторно заразен с яйца от друг човек.

Източници към статията „Глисти„:
1. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1375686/
2. familydoctor.org/condition/pinworm-infection/
4. mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/symptoms-causes/syc-20376382
5. cdc.gov/parasites/pinworm/gen_info/faqs.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.