Речник

Орхит

Прегледана и обновена на 19-05-2015

Какво е Орхит?
Думата Орхит идва от старогръдски и означава тестис. Орхит е възпаление на тестисите. То може да представлява подуване на тестисите, болки и чести инфекции. Възпалението на тестисите,  орхит или по – рядко известно като епидидима.

Симптоми на Орхит
– Еякулация на кръв
– Уриниране на кръв
– Тежка болка
– Видимо подуване на тестисите

Причини за Орхит
В повечето случай орхит се свързва с инфекция, която се разпространява в тестисите, понякога е причинена от болести предавани по полов път като хламидия и гонорея. Също така се съобщава за случай при които мъже са заразени с бруцулоза. Орхит обикновено е усложнение на заболявания като заушка, грип, гонорея, петнист тиф и други.

Лечение на Орхи
В повечето случаи, когато орхит е причинено от епидидимит,  лечението става чрез перорално приемане на антибиотик, докато инфекцията се изчисти. За вирусни инфекции антибиотиците не се препоръчват. Препоръчват се обезболяващи хапчета за облекчаване на болката като ибупрофен и други нестероидни противозъпалителни лекарства.

Видове Орхит, според продължителността на заболяването:
– Остър орхит (2-4 седмици) – заболяването започва с внезапно повишаване на температурата на тялото, които се различават по интензивността и продължителността на болка в тестиса. Болката може да преминава в слабините, перинеума, в лумбалната област. Тестис на засегнатата страна се увеличава драстично по размер. Болката може да се влоши от ходене, физическа активност, промяна в положението на тялото. В допълнение към клинично заболяване, понякога може да представи честите симптоми на възпаление: висока температура и главоболие.
– Хроничен орхит (4 седмици) – развива се в следствие на неадекватно лечение на остър орхит, или като усложнение на хронични възпалителни заболявания на пикочно-половата система, като хроничен простатит, уретрит, везикулини, цистит. Симптомите на болестта са оскъдни или несъществуващи. Най-често единственият симптом на болестта са повтарящи се болка в тестисите, понякога се влошава и според други съпътстващи болести и инфекции.

Превенция и Профилактика на Орхит
– Чрез ваксинация
– Навременно и адекватно лечение на инфекциозни заболявания като грип, скарлатина, пневмония, възпаление на сливиците.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Боядисване на Косата по време на Бременност

Предишна публикация

Как Протича Раждането

Следваща публикация

Още в Речник

3 Comments

  1. В момента съм в Урология с диагноза Епидидим със силни болки в десния тестис,видимо е подут и при допир е много болезнено.Има някакво твърдо образувание около самия тестис(от начало беше меко),което продължава по канала нагоре към корема.Пуснали са ми система с антибиотик,слагам си и свещички Профенид,правя и компреси с риванол и спирт. МОЛЯ!Кажете ми какво да правя от седмица съм така? Благодаря!!!

    1. p.s. нямам температура

    2. Съвсем нормално е човек във вашето състояние да има притеснения, но първо което трябва да направите е да не се притеснявате, тези болести като орхит не минават за 1 или 2 дена. А докторите най добре знаят какво да направят във вашият случай, така че без притеснения.

Comments are closed.