Речник

Мастит

Обновена: 02-04-2018

Какво е Мастит (възпаление на гърдите)?
Въпреки че маститът не се среща много често, някои жени го развиват. Мастит е възпаление на гърдата тъкан или това е болезнена инфекция на гърдите, придружена често от висока температура и студени тръпки, умора и гадене. Възпаленията на гърдите могат да доведат до продължителни престои в болница. Самият мастит се причинява от бактерии, които могат да се намерят в заобикалящата майката или детето околна среда. Тези бактерии попадат върху гърдата при директен контакт, предимно от назофарингеалното пространство у детето. Нараняванията на гръдните зърна са входна врата за проникване на бактериите в млечната жлеза. Признаците на мастита са: застой на кърмата с чувство за напрежение и силна болка, зачервяване и оток на гърдата със или без повишаване на телесната температура. Мастит може да се получи понякога при застой на кърмата и от съвсем леко охлузване на гръдното зърно.

Кога се появява Мастит (възпаление на гърдите)?какво е мастит, симптоми, профилактика и лечение на мастит
Възпалението се проявява след 7–ия ден след раждането, когато родилката току–що е напуснала клиниката. Данните показват, че повечето инфекции на гърдата се проявяват в рамките на първия или втория месец след раждането или по време на отбиване на бебето. Въпреки това, в редки случаи може да засегне и жените, които не кърмят.

Симптоми на Мастит (възпаление на гърдите)
По време на кърменето, маститът обикновено засяга едната гърда и симптомите може да се развият много бързо. Признаци за мастит и прилежащите симптоми се появяват внезапно и може да са:
– Чувствителност на гърдите
– Общо неразположение на гърдите
– Подуване на гърдата в следствие на запушени канали
– Болка или усещане за парене
– Зачервяване на кожата

Някои жени могат да почувстват симптоми при мастит като на грип, някои от тях са:
– Висока температура
– Болки
– Гадене
– Треперене и втрисане
– Чувство на тревожност и стрес
– Умора

В повечето случай жените изпитват първо грипоподобни симптоми и точно сред тях се забелязват преките симптоми на гърдите.  При най–малките забележими симптоми и признаци трябва да се консултирате с лекар специалист.

Причини за Мастит (възпаление на гърдите)
Възпалението на гърдите обикновено се развива когато млякото не е правилно отстранено от гърдата. Също така ако имаме застои на млякото, тъй като кърмата не е правилно и редовно извеждана, то може да доведе до запушване на млечните канали, които се намират в гърдите. Също така, шансовете за получаване на мастит се увеличава, ако жените използват само една позиция за кърмене на бебето или носят стегнат сутиен, който може да ограничи притока на мляко. В световен мащаб възпаление на гърдите засяга около 10% от всички кърмещи жени. Мастит може да се развие след поставяне на пиърсинг . Също така маститът в някои редки случаи може да се появи и при мъжете.

Лечение на Мастит (възпаление на гърдите)
В този ранен стадий възпалителният процес може да се излекува с помощта на антибиотици. Трябва да се осигури пълен покои на гърдата, като може да се направи леко повдигаща превръзка и да гърдата да е на високо. В началото може да се направят различни студени компреси или мехур с лед. Млякото трябва да се изпомпва, за да се отстрани застоят. Въпросът за спирането на кърменето се решава съответно ситуацията в момента. При остър мастит и достигане на нагнояване се налага операция. При образуван абсцес изтичането на гнойта от гърдата се осигурява чрез малък разрез.

Профилактиката за бременната се състои в закаляване и грижа за гърдите по време на бременността, в изключително стриктното спазване на хигиенните изисквания и в правилната техника на кърменето. При съмнение за започващо възпаление на гърдите е необходимо своевременно да се потърси лекар. Ако се спазват тези указания, сериозните напуквания на гърдите – рагади и сериозните възпаления на гърдите – мастит, могат съществено да намалеят или да се предотвратят в следродилния период.

Положителен Тест за Бременност

Предишна публикация

Развитие на Ембриона

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник