Речник

Мастит

Обновена: 02-04-2018

Какво е Мастит (възпаление на гърдите)?
Въпреки че маститът не се среща много често, някои жени го развиват. Мастит е възпаление на гърдата тъкан или това е болезнена инфекция на гърдите, придружена често от висока температура и студени тръпки, умора и гадене. Възпаленията на гърдите могат да доведат до продължителни престои в болница. Самият мастит се причинява от бактерии, които могат да се намерят в заобикалящата майката или детето околна среда. Тези бактерии попадат върху гърдата при директен контакт, предимно от назофарингеалното пространство у детето. Нараняванията на гръдните зърна са входна врата за проникване на бактериите в млечната жлеза. Признаците на мастита са: застой на кърмата с чувство за напрежение и силна болка, зачервяване и оток на гърдата със или без повишаване на телесната температура. Мастит може да се получи понякога при застой на кърмата и от съвсем леко охлузване на гръдното зърно.

Кога се появява Мастит (възпаление на гърдите)? какво е мастит, симптоми, профилактика и лечение на мастит
Възпалението се проявява след 7–ия ден след раждането, когато родилката току–що е напуснала клиниката. Данните показват, че повечето инфекции на гърдата се проявяват в рамките на първия или втория месец след раждането или по време на отбиване на бебето. Въпреки това, в редки случаи може да засегне и жените, които не кърмят.

Симптоми на Мастит (възпаление на гърдите)
По време на кърменето, маститът обикновено засяга едната гърда и симптомите може да се развият много бързо. Признаци за мастит и прилежащите симптоми се появяват внезапно и може да са:
– Чувствителност на гърдите
– Общо неразположение на гърдите
– Подуване на гърдата в следствие на запушени канали
– Болка или усещане за парене
– Зачервяване на кожата

Някои жени могат да почувстват симптоми при мастит като на грип, някои от тях са:
– Висока температура
– Болки
– Гадене
– Треперене и втрисане
– Чувство на тревожност и стрес
– Умора

В повечето случай жените изпитват първо грипоподобни симптоми и точно сред тях се забелязват преките симптоми на гърдите.  При най–малките забележими симптоми и признаци трябва да се консултирате с лекар специалист.

Причини за Мастит (възпаление на гърдите)
Възпалението на гърдите обикновено се развива когато млякото не е правилно отстранено от гърдата. Също така ако имаме застои на млякото, тъй като кърмата не е правилно и редовно извеждана, то може да доведе до запушване на млечните канали, които се намират в гърдите. Също така, шансовете за получаване на мастит се увеличава, ако жените използват само една позиция за кърмене на бебето или носят стегнат сутиен, който може да ограничи притока на мляко. В световен мащаб възпаление на гърдите засяга около 10% от всички кърмещи жени. Мастит може да се развие след поставяне на пиърсинг . Също така маститът в някои редки случаи може да се появи и при мъжете.

Лечение на Мастит (възпаление на гърдите)
В този ранен стадий възпалителният процес може да се излекува с помощта на антибиотици. Трябва да се осигури пълен покои на гърдата, като може да се направи леко повдигаща превръзка и да гърдата да е на високо. В началото може да се направят различни студени компреси или мехур с лед. Млякото трябва да се изпомпва, за да се отстрани застоят. Въпросът за спирането на кърменето се решава съответно ситуацията в момента. При остър мастит и достигане на нагнояване се налага операция. При образуван абсцес изтичането на гнойта от гърдата се осигурява чрез малък разрез.

Профилактиката за бременната се състои в закаляване и грижа за гърдите по време на бременността, в изключително стриктното спазване на хигиенните изисквания и в правилната техника на кърменето. При съмнение за започващо възпаление на гърдите е необходимо своевременно да се потърси лекар. Ако се спазват тези указания, сериозните напуквания на гърдите – рагади и сериозните възпаления на гърдите – мастит, могат съществено да намалеят или да се предотвратят в следродилния период.

Положителен Тест за Бременност

Предишна публикация

Развитие на Ембриона

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник