Мастит

Какво е Мастит (възпаление на гърдите)?
Въпреки че маститът не се среща много често, някои жени го развиват. Мастит е възпаление на гърдата тъкан или това е болезнена инфекция на гърдите, придружена често от висока температура и студени тръпки, умора и гадене. Възпаленията на гърдите могат да доведат до продължителни престои в болница. Самият мастит се причинява от бактерии, които могат да се намерят в заобикалящата майката или детето околна среда. Тези бактерии попадат върху гърдата при директен контакт, предимно от назофарингеалното пространство у детето. Нараняванията на гръдните зърна са входна врата за проникване на бактериите в млечната жлеза. Признаците на мастита са: застой на кърмата с чувство за напрежение и силна болка, зачервяване и оток на гърдата със или без повишаване на телесната температура. Мастит може да се получи понякога при застой на кърмата и от съвсем леко охлузване на гръдното зърно.

Кога се появява Мастит (възпаление на гърдите)?какво е мастит, симптоми, профилактика и лечение на мастит


Възпалението се проявява след 7–ия ден след раждането, когато родилката току–що е напуснала клиниката. Данните показват, че повечето инфекции на гърдата се проявяват в рамките на първия или втория месец след раждането или по време на отбиване на бебето. Въпреки това, в редки случаи може да засегне и жените, които не кърмят.

Симптоми на Мастит (възпаление на гърдите)
По време на кърменето, маститът обикновено засяга едната гърда и симптомите може да се развият много бързо. Признаци за мастит и прилежащите симптоми се появяват внезапно и може да са:
– Чувствителност на гърдите
– Общо неразположение на гърдите
– Подуване на гърдата в следствие на запушени канали
– Болка или усещане за парене
– Зачервяване на кожата

Някои жени могат да почувстват симптоми при мастит като на грип, някои от тях са:
– Висока температура
– Болки
– Гадене
– Треперене и втрисане
– Чувство на тревожност и стрес
– Умора

В повечето случай жените изпитват първо грипоподобни симптоми и точно сред тях се забелязват преките симптоми на гърдите.  При най–малките забележими симптоми и признаци трябва да се консултирате с лекар специалист.

Причини за Мастит (възпаление на гърдите)
Възпалението на гърдите обикновено се развива когато млякото не е правилно отстранено от гърдата. Също така ако имаме застои на млякото, тъй като кърмата не е правилно и редовно извеждана, то може да доведе до запушване на млечните канали, които се намират в гърдите. Също така, шансовете за получаване на мастит се увеличава, ако жените използват само една позиция за кърмене на бебето или носят стегнат сутиен, който може да ограничи притока на мляко. В световен мащаб възпаление на гърдите засяга около 10% от всички кърмещи жени. Мастит може да се развие след поставяне на пиърсинг . Също така маститът в някои редки случаи може да се появи и при мъжете.

Лечение на Мастит (възпаление на гърдите)
В този ранен стадий възпалителният процес може да се излекува с помощта на антибиотици. Трябва да се осигури пълен покои на гърдата, като може да се направи леко повдигаща превръзка и да гърдата да е на високо. В началото може да се направят различни студени компреси или мехур с лед. Млякото трябва да се изпомпва, за да се отстрани застоят. Въпросът за спирането на кърменето се решава съответно ситуацията в момента. При остър мастит и достигане на нагнояване се налага операция. При образуван абсцес изтичането на гнойта от гърдата се осигурява чрез малък разрез.

Профилактиката за бременната се състои в закаляване и грижа за гърдите по време на бременността, в изключително стриктното спазване на хигиенните изисквания и в правилната техника на кърменето. При съмнение за започващо възпаление на гърдите е необходимо своевременно да се потърси лекар. Ако се спазват тези указания, сериозните напуквания на гърдите – рагади и сериозните възпаления на гърдите – мастит, могат съществено да намалеят или да се предотвратят в следродилния период.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация