Лецитин Кърмене

Какво да направим при запушен канал на гърдата, може ли да приемем лецитин при кърмене и какво ще последва?
Приемът на лецитин по време на кърмене е един от най–лесните и безболезнени начини за отпушване на запушен млечен канал в гърдите. Нека най–напред уточним какво означава запушен канал? Най–общо запушеният канал при кърмене се случва, когато млякото не се оттича изцяло от гърдата или когато има твърде голямо налягане поради усилен приток на кърма. Запушеният канал обикновено се напипва като бучка в гърдата, която може да бъде много болезнена и да създаде голямо неудобство за новата майка.

Причините за запушване на канал на гърдата може да бъдат няколко:
– Невъзможността да се изпразнят изцяло гърдите по време на храненето на бебето.
– Бебето не суче добре или има проблеми с храненето.
– Има прекалено дълги интервали между храненията.
– Произвеждате твърде много мляко.
– Рязко отбиване на бебето от кърменето.
– Спите по корем.
– Има нещо друго, което оказва натиск върху гърдата за продължителен период от време например стегнато облекло, раница или ползване на предпазен колан

лецитин и кърмене

Ако получавате запушени канали регулярно, Вашият лекар може да препоръча да започнете приема на вещество, наречено лецитин. Лецитинът е естествено вещество, което първо е било открито в яйчените жълтъци. Установено е също така, че лецитинът естествено се открива  в:
– Соя
– Фъстъци
– Слънчоглед
– месо (особено черния)
– мляко (включително майчиното мляко)

Можете също да поемате лецитин като добавка по време на кърменето като превенция срещу запушените канали, защото ако разчитате тялото да го синтезира само от храната, това няма да бъде в достатъчно количество. Реално лецитинът както фосфолипид успява да разгради мазнините и да не позволи натрупване и запушване в млечните канали. Той също подпомага поддържането на добър холестерол и ускорява метаболитните процеси.

Колко лецитин трябва да приемате в периода на кърменето?
Лецитинът се намира в много от храните, които ядем като слънчоглед, соя, червени меса и яйца. Тези храни съдържат най–концентрирания източник на диетичен лецитин, но те също са високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. За да се предотвратят сърдечно–съдовите заболявания и затлъстяването, много жени днес са склонни към поддържане на нискокалорична диета, която е по–бедна и на съдържание на лецитина. За щастие на пазара има няколко хранителни добавки лецитин, налични в аптеките и онлайн. Тъй като няма строго регламентиран препоръчителен дневен прием на лецитин, е прието, че оптимално е добре да се приема доза от 1200 милиграма два до четири пъти на ден до отпушване на запушения канал при кърмене, а след това да се направи курс от един месец по една таблетка дневно за превенция на следващи такива.

Какви са ползите от приема на лецитин при кърмене?
Лецитинът се препоръчва като един от начините за предпазване от запушени канали и получените от тях усложнения. Запушените канали може да бъдат много болезнени и неприятни за майката и бебето. Вашето бебе може да отслабне физически, ако млякото излиза по–бавно от обикновено. Повечето случаи на запушени канали ще се разрешат от себе си в рамките на 2 или 3 дни. Обаче всяка една жена със запушен канал е в риск от развитие на инфекция на гърдата – мастит. Ако имате грипоподобни симптоми като повишена температура и втрисане и ако гърдата е топла и червена, посетете вашия доктор веднага. Вие ще трябва да вземате антибиотици, за да изчистите инфекцията. Ако не се лекува, маститът може да доведе до абсцес на гърдите. Абсцесът е много по–болезнен и ще трябва да се дренира веднага от вашия лекар. Ако сте склонни към запушени канали, говорете с вашия доктор за използването на добавки с лецитин при кърмене. Консултант на кърмене също може да помогне и да ви даде съвети за кърменето на вашето бебе. Други съвети за предотвратяване на запушени канали включват:

– Оставяйте вашето бебе да изпие напълно млякото от едната гърда, преди да преминете към другата.
– Уверете се, че бебето суче правилно по време на храненията.
– Променяйте позицията ви на кърмене всеки път.
– Поддържайте диета с ниско съдържание на наситените мазнини.
– Пийте много вода.

Какви са рисковете от приема на лицетин и кърмене?
Лецитинът е естествено вещество и неговите компоненти са налични в майчиното мляко. Той също е наличен в доста храни, така че шансовете вече да сте го консумирали са много големи. Няма известни противопоказания за кърмещите жени и приема на лецитин. Важно е винаги да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да приемате каквито и да било нови за вас хранителни добавки. Докато сте бременни или кърмите това е особено важно, за да не навредите без да искате на вас или вашето детенце от приема на лецитин при кърмене.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!