Прегледана и обновена на 07-03-2016

Бременността е едно прекрасно изживяване, което изпълва бъдещата майка с радост и трепет. Особено, ако е бременна за първи път. Всяка жена, на която й предстои раждане се интересува какво е бъдещето развитие на ембриона. Сигурно вече сте усетили първите движения на плода във вас. След това идват леките ритничета, които стават все по–силни и отчетливи с течение на времето. Виждате ръчичка или краченце върху корема си, защото бебето се протяга и изучава света около себе си.  Случвало ли ви се е да му пеете и то да отговаря с ритничета? Или да го закачате през корема си, в резултат на, което почти веднага след закачката да ви ритне на същото място, където е била ръката ви.

сетива и развитие на ембриона - движения, вкус, мириз, зрение на ембриона

В тази статия ще ви дам насоки как протича нормалното развитие на ембриона. Първото движение ще усетите около втори, трети месец. То се усеща по–скоро като къркорене на червата, а не като реално движение. Първоначално е доста нарядко, може би веднъж в седмицата, после започва да зачестява, докато накрая не започнете да усещате едно доста отчетливо ритане, което в зависимост от местоположението на бебето може да ви отведе много бързо до тоалетната, ако вашият наследник се забавлява с пикочния ви мехур.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да има Движения?
Не се притеснявайте, ако сте в напреднала бременност и усещате по–малко движения. Като всеки човек и бебето ви си има собствени разбирания. Понякога е по–мързеливо през деня, а по–активно през нощта. Възможно е цял ден да не го усетите, но това не е признак за тревога. Но, ако не го усетите повече от едно денонощие, направете консултация с акушерката, която наблюдава бременността ви. В зависимост от разположението му може да усещате движенията около пъпа(ако се е разположило главично) или в долната част на корема(ако е в тазово положение). Но все пак двигателната активност не трябва да е нито прекалено ниска, нито прекалено висока, защото в този случай може да има недостиг на кислород. Много лесно можете да се справите с повишена двигателна активност, разбира се стига да не е някаква патология. Просто заемете удобна поза, защото положението на майката понякога не е удобно за бебето. След като заемете подходяща стойка, бебето ще спре да рита и ще се успокои.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да има Слух?
Доказано е, че бебетата чуват всичко вътре в корема на майка си. Отначало са далечни звуци, които с всеки изминал ден стават все по–отчетливи. Идва един момент, в който бебето започва да има предпочитания към заобикалящите го звуци. Някои бебета обичат тиха и мелодична музика, а други са бъдещи рокаджии. Всяко харесване или не на дадена музика или силен говор, бебето показва с повишена активност на ръчичките и крачетата.
Колкото и странно да ви звучи, бебето чува движението на кръвта по кръвоносните съдове, къркоренето на корема, биенето на сърцето на майка си, както и всички гласове, които идват от вън. Даже в по–напреднала бременност в развитието на ембриона, бебето започва да разпознава гласовете на майка си, баща си и други близки хора.
Ако искате Вашето  бебе да е спокойно и след раждането да не плаче и да ви създава проблеми, не му пускате прекалено висока музика, говорете тихо и спокойно и изисквайте същото и от другите.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да усеща Допир?
В своето ембрионално развитие, бебето усеща допир, като особено чувствителни са бузките, гениталии, стъпала и длани. Може да ви се струва невероятно, но при по–напреднала бременност усеща и топлина, болка, студ. С всеки изминал месец усещанията за допир стават все по–осезаеми и бебето започва да изследва тялото си още в корема на майка си. Смуче си палеца, докосва си лицето или други части от тялото.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да има Вкус?
Вкусът е един от показателите за развитие на ембриона. Около 4–я месец, бебето вече усеща също като възрастните вкуса. Ако майката е приемала храни с по–остри миризми, то бебето веднага усеща мирис на чесън, чили и др. След раждането си, вашето бебе вече има доста добре развити вкусови усещания.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да усеща Миризми
Бебето започва да усеща миризмите около 2 – 3 месец от своето ембрионално развитие. Всички бебета инстинктивно усещат кърмата на майка си. Това според учените се дължи са развитите сетива за аромати, които бебето получава през своето развитие като ембрион.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да има Зрение
То се развива най–накрая. Първоначално се развиват ретините, поради което клепачите са затворени, за да предпазят очите от вредни влияния. След шестия месец се отварят и бебето започва да мига. Когато се роди, бебето има много добро зрение, но на кратко разстояние, не повече от 30 см.

В статията описахме накратко за развитие на ембриона и някои негови сетивни чувства и усещания още през деветте месеца на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Мастит

Previous article

Цветна Бременност Симптоми

Next article