Прегледана и обновена на 07-03-2016

Бременността е едно прекрасно изживяване, което изпълва бъдещата майка с радост и трепет. Особено, ако е бременна за първи път. Всяка жена, на която й предстои раждане се интересува какво е бъдещето развитие на ембриона. Сигурно вече сте усетили първите движения на плода във вас. След това идват леките ритничета, които стават все по–силни и отчетливи с течение на времето. Виждате ръчичка или краченце върху корема си, защото бебето се протяга и изучава света около себе си.  Случвало ли ви се е да му пеете и то да отговаря с ритничета? Или да го закачате през корема си, в резултат на, което почти веднага след закачката да ви ритне на същото място, където е била ръката ви.

сетива и развитие на ембриона - движения, вкус, мириз, зрение на ембриона

В тази статия ще ви дам насоки как протича нормалното развитие на ембриона. Първото движение ще усетите около втори, трети месец. То се усеща по–скоро като къркорене на червата, а не като реално движение. Първоначално е доста нарядко, може би веднъж в седмицата, после започва да зачестява, докато накрая не започнете да усещате едно доста отчетливо ритане, което в зависимост от местоположението на бебето може да ви отведе много бързо до тоалетната, ако вашият наследник се забавлява с пикочния ви мехур.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да има Движения?
Не се притеснявайте, ако сте в напреднала бременност и усещате по–малко движения. Като всеки човек и бебето ви си има собствени разбирания. Понякога е по–мързеливо през деня, а по–активно през нощта. Възможно е цял ден да не го усетите, но това не е признак за тревога. Но, ако не го усетите повече от едно денонощие, направете консултация с акушерката, която наблюдава бременността ви. В зависимост от разположението му може да усещате движенията около пъпа(ако се е разположило главично) или в долната част на корема(ако е в тазово положение). Но все пак двигателната активност не трябва да е нито прекалено ниска, нито прекалено висока, защото в този случай може да има недостиг на кислород. Много лесно можете да се справите с повишена двигателна активност, разбира се стига да не е някаква патология. Просто заемете удобна поза, защото положението на майката понякога не е удобно за бебето. След като заемете подходяща стойка, бебето ще спре да рита и ще се успокои.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да има Слух?
Доказано е, че бебетата чуват всичко вътре в корема на майка си. Отначало са далечни звуци, които с всеки изминал ден стават все по–отчетливи. Идва един момент, в който бебето започва да има предпочитания към заобикалящите го звуци. Някои бебета обичат тиха и мелодична музика, а други са бъдещи рокаджии. Всяко харесване или не на дадена музика или силен говор, бебето показва с повишена активност на ръчичките и крачетата.
Колкото и странно да ви звучи, бебето чува движението на кръвта по кръвоносните съдове, къркоренето на корема, биенето на сърцето на майка си, както и всички гласове, които идват от вън. Даже в по–напреднала бременност в развитието на ембриона, бебето започва да разпознава гласовете на майка си, баща си и други близки хора.
Ако искате Вашето  бебе да е спокойно и след раждането да не плаче и да ви създава проблеми, не му пускате прекалено висока музика, говорете тихо и спокойно и изисквайте същото и от другите.

Кога в Развитието на ембриона, той започва да усеща Допир?
В своето ембрионално развитие, бебето усеща допир, като особено чувствителни са бузките, гениталии, стъпала и длани. Може да ви се