Прегледана и обновена на 27-09-2020

Как да разпознаем всички признаци на цветна бременност и симптоми?

Много жени разбират късно, че в утробата им расте бебе, заради т.нар. цветна бременност. Това не е болестно състояние, а по–скоро понятие от медицината, при което през първите няколко месеца от бременността се наблюдава кървене, което много наподобява месечен цикъл. Затова е важно да знаем как да различим симптомите при бременност и съответно признаците на цветна бременност и нейните симптоми.

Явлението цветна бременност се предизвиква от хормонален дисбаланс на организма. Когато всички хормони функционират нормално, по време на бременност, мозъкът дава команда на хормоните да спрат менструацията, за да може бебето да се развива правилно. Матката, както и целия организъм се подготвят да осигурят най–добрата среда за развитие на бебето.

Ако хормоните не изпълняват своите нормални функции, то мозъкът  се обърква и в матката се концентрират доста голям брой хормони, които в стремежа си да й помогнат да се подготви за предстоящата бременност, предизвикват т.нар. цветна бременност. И така едните хормони съдействат за правилното функциониране на бременността, а другите, които отговарят за месечния цикъл, се грижат за почистването на матката и изхвърлят съдържанието й за определен период от време. То този начин се получава ”менструацията” по време на бременност.

момиче е изненадано, защото има цветна бременност

Как да разбера дали имам цветна бременност?
Жената има някои от симптомите на бременност, като гадене, повръщане, болка или подуване на гърдите, но има и менструация. Или поне тя си мисли, че това е нейният месечен цикъл. Има случай, тази бременност протича без каквито и да е симптоми и може да стане много трудно диагностицирането й. В следствие, на което разбира, че е бременна, когато бебето започне да рита. При някои жени това явление се наблюдава само в първите 3–4 месеца на бременността, а при други през всичките 9 месеца. Втория случай може да се наблюдава едва при 2 –5% от жените.

Ако имате някакви съмнения за цветна бременност, вместо да гадаете и да се притеснявате напразно, най–добре отидете в най–близката аптека и си купете тест за бременност. Той ще покаже какво е положението. Ако наистина сте бременна, следващата задача, която ви предстои е да посетите вашия гинеколог по възможно най–бързия начин, защото само с негова помощ може да си осигурите спокойна и обгрижвана бременност.

Признаци и Симптоми на Цветна Бременност
„Месечния цикъл” при цветната бременност се различава от нормалния. Ако нормалната ви менструация е по–силна и болезнена, то при цветната бременност ще имате по–скоро кървене, което повече прилича на кафеникаво зацапване. То е подобно на цикъла в последния един или два дни, през които вече не тече кръв, а кафеникав секрет. Възможно този „цикъл” да дойде по–рано или по–късно от датата, на която ви идва обикновено. И да има по–малка продължителност като времетраене.

Моят съвет е да се консултирате с лекар, независимо какво е състоянието ви! Защото има случай, когато бебето е захванато към стената на матката, която от своя страна е силно кръвоснабдена и по този начин отново се наблюдава кървене. Възможно е подобно ненормално кървене да не е предизвикано от хормонален дисбаланс, а да е признак на извънматочна бременност, на заплашваш аборт и т.н. Така, че не чакайте и не си задавайте въпроси, дали сте бременна или не, а се консултирайте веднага с акушер–гинеколог.

Другите симптоми на цветна бременност са същите, като при обикновената и разбира се са строго индивидуални за всяка жена – гадене, повръщане, световъртеж, внезапно желание за храни, които до сега не сте харесвали или погнуса от такива, които са ви били любими и много други. Но, ако досега не сте била бременна, има вероятност да объркате симптомите на бременността, особено ако е цветна с най–обикновена настинка.

Нашият съвет е, ако имате различие в месечния цикъл като количество и време, болезнени гърди, болки в кръста, сутрешно гадене или повръщане, става ви лошо за кратко време, вие ви се свят, имате главоболие, първо си вземете тест за бременност и ако той е положителен веднага си запишете час при акушер–гинеколог.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Развитие на Ембриона

Previous article

Цикъл след Раждане

Next article