Прегледана и обновена на 31-08-2016

Всяка бременност е толкова вълнуваща за жената, но преди да зачене тя трябва да е наясно с всички първи симптоми на бременността за да е подготвена. Една бременна преживява и се сблъсква с толкова много различни ситуации, променя своето ежедневие и навици. Всичко започва да се свежда с това детето да бъде добре, а това започва още в самото начало на бременността. Когато жена се усъмни дали е заченала, първо се сеща за закупуване на тест за бременност от най–близката аптека, но всъщност има някои неща, с които може сами да разпознаете началото на бременността. Тук ще научите за всички първи симптоми на бременност, но също така е необходимо да познавате добре тялото си, така ще усетите и най–малката промяна, която настъпи в него.

Признаци, че съм бременна?
За да не объркате наличието на бременност с предменструален синдром е нужно да познавате добре тялото си. Защото имат сходни симптоми, но все пак не са еднакви. Вижте всички първи симптоми на бременност:

първи симптоми на бременнот

1. Закъснение на цикъла – да това е най–лесният за разпознаване знак, че има вероятност да сте бременна. Когато жена знае точните дни на менструацията си може да изчисли дните, в които трябва да започне месечния цикъл този знак е подходящ за жени с редовна, като по часовник менструация. За онези, които  нямат постоянен месечен цикъл не е подходящо да се доверяват на този първи симптом на бременност. Причина за закъснение могат да бъдат редица усложнения със здравословното състояние, но жените най–често си помислят, че са бременни. Прочетете цялата статия за може би един от сигурните първи симптоми на бременност – Закъсняване на Цикъла.

2. Прокървяване – това е един то първите симптоми на бременността. Прокървяването се случва обикновено няколко дни преди датата за месечния цикъл, а и прилича на него, но е по–болезнено. Продължава кратко, като е сигурен знак, че има оплодена яйцеклетка, която се е закрепила за стената на матката. Това е първият знак, че жената е бременна.

3. Умора и отпадналост – два характерни първи симптоми на бременност. Още от самото и начало тялото на жената се подлага на неуморна работа, за да осигури най–необходимото на плода да се развива. И така има много бременни  жени, които постоянно изпитват нужда от сън и почивка.

4. Задъхване при физическо натоварване – ако внезапно усетите, че се задъхвате при физическо натоварване, което до скоро не ви е било пречка има вероятност да сте бременна. Разбира се това не е типичен симптом на бременност, но причина за това е нуждата на кислород за зародиша. Тъй, като той расте в утробата има нужда от повече кислород и тялото му го осигурява. За жалост това се отразява на бъдещата майка и тя диша учестено. Този признак се случва да се проявява до самия край на бременността или докато настъпи раждането, като с напредването на бременността, плода притиска диафрагмата и това задъхване става по усещаемо.

5. Промяна в настроението – също един от всички първи симптоми на бременност, който е много характерен за всяка жена, която е забременяла. Защото, както знаем цялата бременност е сложен процес  свързан с промяната на хормоналното състояния в организма на жената. Така наречените бушуващи хормони са главен причинител за честата смяна на настроенията. Ако усетите, че преди 5 минути сте плакали без причина, а сега се смеете е нужно да се замислите дали не сте бременна.

6. Апетит – апетитът и неговата промяна са строго индивидуални за всяка бременна. На някои жени им се дояждат различни храни, а има такива, които не могат да понасят нищо за ядене да има около тях.  Някои жени спират да ядат любимите си храни, а други започват да се хранят с такива, които не са си и помисляли, че биха хапнали някога. Този симптом на бременност, често е съчетан с едни от първите симптоми на бременност гадене и повръщане.

7. Изостряне на сетивата – обонянието на бъдеща майка е огромно. Рецепторите за улавяне на различни миризми са толкова засилени, че бременна жена усеща няколко миризми едновременно, които могат да бъдат отдалечение от нея. Това също може да е някои първи симптом на бременност.

8. Запек – когато една жена е бременна се случва така, че тялото и произвежда повече от хормона прогестерон. Така забавя храносмилането. Понякога това води до запек или подуване причинено от натрупването на газове. Прочетете повече за един от разнообразните първи симптоми на бременност – Запек при Бременност.

9. Болка и напрежение в кръста – неприятно за всяка бременна жена. С напредване на бременността се измества силата на тежестта и така кръстът е подложен на по–силен натиск. Това води до болка, която е разли1на при всяка бъдеща майка.

10. Главоболие – в резултат на промяната на хормоните и започването на отделяна на повече от тях настъпват проблеми. Някои от тях предизвикват неприятното главоболие което често е първи симптом на бременност. (виж главоболие при бременност)

11. Често уриниране – при наличието на бременност дори тя да бъде в начален стадии се наблюдава по–често уриниране. Това се дължи на промяна в метаболизма на жената. Тялото се нуждае от повече течности и така пикочният ви мехур има повече работа което е предпоставка за често уриниране при бременност.

12. Гадене – да сутрешното гадене, така популярно и е един от почти сигурните първи симптоми на бременност. Почти яма жена, която да не започне първото тримесечие с това гадене. А при някои жени то продължава и до самото раждане. Изобщо не е приятно, но е много ярък признак знак за наличието на бременност. Гадене при Бременност.

13. Чувствителност на гърдите – ако забележите, че ареолите на вашите гърди потъмняват и същевременно ги усещате по–тежки има голяма вероятност да сте бременна, защото това е един от многото характерни първи симптоми на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Често Уриниране при Бременност

Previous article

Увеличаване на Сперматозоидите

Next article