Прегледана и обновена на 23-01-2018

Научете кои са основните видове симптоми на цветна бременност.
Цветната бременност е особено състояние на бременност при жената, което се характеризира с това, че въпреки че има оплодена яйцеклетка и респективно развиващ се зародиш – жената продължава да има месечно кървене. Този факт понякога води до установяване на бременност в един доста късен етап. Заради това се препоръчва, ако забележите някаква промяна при месечния ви цикъл – по-слабо кървене с по-блед цвят, да си направите една консултация със специалист. Така възможно най-рано ще се установи дали реално сте с цветна бременност и, ако тя е нежелана – ще можете да реагирате за нейното прекратяване на време, или, ако е желана – ще можете да очертаете как да действате оттук нататък предвид спецификите на положението ви. Доста често промените в месечното кървене не показват цветна бременност, а друг медицински здравословен проблем и заради това е редно да се предприемат своевременно някакви мерки, разбира се колкото е възможно по-рано. Не бива да забравяте и опасността да сте с извънматочна бременност, която може да бъде животозастрашаваща.

симптоми на цветна бременност

Кои са най-честите симптоми на цветна бременност?
Цветната бременност не се различава съществено от обикновената по отношение на своите признаци и симптоми. Най-честите симптоми на цветна бременност са:
Напрегнати гърди с повишена чувствителност – може да чувствате гърдите си твърди и тежки с неприятни бодежи в тях като от множество иглички. Може да имате болки и да забележите мрежа от множество малки венички по кожата им. Това се случва, защото от мига на зачеването – тялото ви започва да се подготвя за момента на кърмене чрез интензивни хормонално изменения.

Потъмняване на цвета на ареолите – това пак се дължи на хормоналните изменения в тялото. Някои бременни може да забележат този симптом още 2 седмици след оплождането. За съжаление при доста жени ареолте остават така за цял живот след раждането. Все пак има и такива, при които нормалният вид се възвръща в рамките на шест до дванадесет месеца след раждането.

По-чести позиви за уриниране – наблюдава се до две седмици след зачеването. Основна причина за това е секретирането на човешкия хорион гонадотропин или хормонът на бременността. Щом бебето се загнезди в матката започва интензивно отделяне на този хормон, както и на прогестерон и естроген. Така че се подгответе за прекарване на доста време в тоалетната, особено нощем. С нарастването на размера на бебето, все повече се притиска и пикочния ви мехур и това води до по-малка вместимост на урина в него и по-чести позиви за посещаване на тоалетната по малка нужда.

Чувство за отпадналост и умора – това пак е следствие на хормоналните промени, които целят тялото ви да се адаптира към новите условия. Прогестеронът, който се отделя в по-големи количества, действа като приспивателно и особено в първия триместър може да ви се достива жестоко още към 20:00-21:00.

Сутрешно гадене – това е един от най–характерните симптоми на цветна бременност . Може да имате гадене и повръщане през целия ден, но основното неразположение е сутрин. Консултирайте се с лекар, ако сутрешното ви гадене е тежко, защото то може да доведе до дехидратация и загуба на тегло, което не е добре за вас и развиващото се бебе. Опитайте се да почивате максимално повече и да имате балансирана диета, ако се наложи дори и прием на допълнителни витамини под формата на хранителна добавка.

Резки промени в настроението – в един момент може да сте на седмото небе от щастие, а в следващия – да сте в депресия. За това пак са виновни хормоните ви.

Болки в корема – те са от симптомите на бременност които обикновено не са опасни и се дължат на адаптацията към промените в тялото, ако обаче те са силни – те може да са знак за предстоящ спонтанен аборт.

Повишен апетит – най-често за неща, които до преди бременността не сте харесвали изобщо. Внимавайте с апетита, защото ако допуснете безконтролно тъпчене с храна, може да качите прекалено много килограми и това да направи бременността ви по-тежка, а и след раждането може да не успеете да си върнете килограмите от преди зачеването.

Месечно кървене – ако имате горните симптоми на бременност и месечно кървене то непременно става въпрос за цветна бременност. На първо четене то може да бъде сбъркано с нормален цикъл, но както казахме може да доведе до по-късно констатиране на бременността. Ако забележите промени в цикъла ви – по-бледо кървене, по-кратко, е препоръчително да си направите един тест в домашни условия. Ако той покаже бременност, незабавно потърсете лекар. Учените смятат, че месечното кървене въпреки бременността, е причинено от дисбаланс на хормоните, но такова кървене може да подсказва и опасност от аборт и извънматочна бременност. Кървенето при цветната бременност подсказва, че матката все пак се опитва да изхвърли от нея части от лигавицата, а това може да застраши бебето като доведе до изхвърляне на плацентата и плода. Кървенето при цветната бременност обикновено спира след края на първи триместър, но при някои жени продължава до края. Във всеки случай състоянието изисква повишено внимание, зорко следене и редовни медицински прегледи и изследвания, за да се осигури едно нормално развитие, увенчано с раждането на здраво бебе.

Тук изброихме 9 основни симптоми на цветна бременност, като 9-тия точно определя наименованието цветна бременност. Били сме полезни, споделете!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Слуз в Акото на Бебе

Previous article

Болка в Тестиса

Next article