Бременност

Симптоми на Цветна Бременност

Обновена: 23-01-2018

Научете кои са основните видове симптоми на цветна бременност.
Цветната бременност е особено състояние на бременност при жената, което се характеризира с това, че въпреки че има оплодена яйцеклетка и респективно развиващ се зародиш – жената продължава да има месечно кървене. Този факт понякога води до установяване на бременност в един доста късен етап. Заради това се препоръчва, ако забележите някаква промяна при месечния ви цикъл – по-слабо кървене с по-блед цвят, да си направите една консултация със специалист. Така възможно най-рано ще се установи дали реално сте с цветна бременност и, ако тя е нежелана – ще можете да реагирате за нейното прекратяване на време, или, ако е желана – ще можете да очертаете как да действате оттук нататък предвид спецификите на положението ви. Доста често промените в месечното кървене не показват цветна бременност, а друг медицински здравословен проблем и заради това е редно да се предприемат своевременно някакви мерки, разбира се колкото е възможно по-рано. Не бива да забравяте и опасността да сте с извънматочна бременност, която може да бъде животозастрашаваща.

симптоми на цветна бременност Кои са най-честите симптоми на цветна бременност?
Цветната бременност не се различава съществено от обикновената по отношение на своите признаци и симптоми. Най-честите симптоми на цветна бременност са:
Напрегнати гърди с повишена чувствителност – може да чувствате гърдите си твърди и тежки с неприятни бодежи в тях като от множество иглички. Може да имате болки и да забележите мрежа от множество малки венички по кожата им. Това се случва, защото от мига на зачеването – тялото ви започва да се подготвя за момента на кърмене чрез интензивни хормонално изменения.

Потъмняване на цвета на ареолите – това пак се дължи на хормоналните изменения в тялото. Някои бременни може да забележат този симптом още 2 седмици след оплождането. За съжаление при доста жени ареолте остават така за цял живот след раждането. Все пак има и такива, при които нормалният вид се възвръща в рамките на шест до дванадесет месеца след раждането.

По-чести позиви за уриниране – наблюдава се до две седмици след зачеването. Основна причина за това е секретирането на човешкия хорион гонадотропин или хормонът на бременността. Щом бебето се загнезди в матката започва интензивно отделяне на този хормон, както и на прогестерон и естроген. Така че се подгответе за прекарване на доста време в тоалетната, особено нощем. С нарастването на размера на бебето, все повече се притиска и пикочния ви мехур и това води до по-малка вместимост на урина в него и по-чести позиви за посещаване на тоалетната по малка нужда.

Чувство за отпадналост и умора – това пак е следствие на хормоналните промени, които целят тялото ви да се адаптира към новите условия. Прогестеронът, който се отделя в по-големи количества, действа като приспивателно и особено в първия триместър може да ви се достива жестоко още към 20:00-21:00.

Сутрешно гадене – това е един от най–характерните симптоми на цветна бременност . Може да имате гадене и повръщане през целия ден, но основното неразположение е сутрин. Консултирайте се с лекар, ако сутрешното ви гадене е тежко, защото то може да доведе до дехидратация и загуба на тегло, което не е добре за вас и развиващото се бебе. Опитайте се да почивате максимално повече и да имате балансирана диета, ако се наложи дори и прием на допълнителни витамини под формата на хранителна добавка.

Резки промени в настроението – в един момент може да сте на седмото небе от щастие, а в следващия – да сте в депресия. За това пак са виновни хормоните ви.

Болки в корема – те са от симптомите на бременност които обикновено не са опасни и се дължат на адаптацията към промените в тялото, ако обаче те са силни – те може да са знак за предстоящ спонтанен аборт.

Повишен апетит – най-често за неща, които до преди бременността не сте харесвали изобщо. Внимавайте с апетита, защото ако допуснете безконтролно тъпчене с храна, може да качите прекалено много килограми и това да направи бременността ви по-тежка, а и след раждането може да не успеете да си върнете килограмите от преди зачеването.

Месечно кървене – ако имате горните симптоми на бременност и месечно кървене то непременно става въпрос за цветна бременност. На първо четене то може да бъде сбъркано с нормален цикъл, но както казахме може да доведе до по-късно констатиране на бременността. Ако забележите промени в цикъла ви – по-бледо кървене, по-кратко, е препоръчително да си направите един тест в домашни условия. Ако той покаже бременност, незабавно потърсете лекар. Учените смятат, че месечното кървене въпреки бременността, е причинено от дисбаланс на хормоните, но такова кървене може да подсказва и опасност от аборт и извънматочна бременност. Кървенето при цветната бременност подсказва, че матката все пак се опитва да изхвърли от нея части от лигавицата, а това може да застраши бебето като доведе до изхвърляне на плацентата и плода. Кървенето при цветната бременност обикновено спира след края на първи триместър, но при някои жени продължава до края. Във всеки случай състоянието изисква повишено внимание, зорко следене и редовни медицински прегледи и изследвания, за да се осигури едно нормално развитие, увенчано с раждането на здраво бебе.

Тук изброихме 9 основни симптоми на цветна бременност, като 9-тия точно определя наименованието цветна бременност. Били сме полезни, споделете!

Слуз в Акото на Бебе

Предишна публикация

Болка в Тестиса

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.