Слуз в Акото на Бебе

Какво да предприемем при наличието на слуз в акото на бебе и опасно ли е това?!
Изпражненията на бебето ще се променят по цвят, форма, мирис и честота много пъти, особено през първата година от живота му. Изпражненията на бебетата, които са кърмени, често са по–меки и жълтеникави на цвят в сравнение с тези на бебета, хранени а адаптирано мляко. Ако забележите слуз в изпражненията на вашето бебе, това може да ви разтревожи много, но често има нормално обяснение и не е повод за тревога. Някои от причините за слуз в акото на бебето обаче могат да и доста сериозни. Родителите трябва да сведат информацията за появила се слуз до знанието на педиатъра, който най–точно може да прецени дали трябва да се вземат по–сериозни мерки или състоянието е нормално и ще отмине от само себе си.

Ето основните причини за поява на слуз в акото на бебе:
слуз в акото на бебе

Нормални чревни секрети – В червата естествено се образува известно количество слуз, чиято основна функция е да съдейства за избутването на отпадните материали от тялото. Така че не е необичайно да се наблюдава малко количество слуз към фекалния материал. Доказано е, че при кърмените бебе, по–голямо количество от изпражненията реално се състои от слуз, защото организмът на бебето усвоява напълно кърмата и така в неговото тяло остава едно изключително малко количество за изхвърляне.

Хранителна алергия –  Въпреки че кърмените бебета се хранят с най–полезната храна, каквато е майчиното мляко – има възможност, обикновено заради генна предразположеност, то да прояви още от ранна възраст някои алергии към храни, които майка му яде. Храните и дори вкусовете преминават през млякото на бебето. Незрялата все още храносмилателната система на бебето може да не понесе например млечните продукти или пикантните храни, които майката е консумирала. Кърмещата майка, която забележи, че бебето има прекомерно количество газове, нервност или повръщане и, ако открие при подмяна на пелените слуз в акото на бебето, е препоръчително да си води дневник на храните, които консумира, за да може да направи анализ и да установи по–лесно причината на дискомфорта на бебето. Премахването на най–дразнещите храни от  диетата може да бъде полезно в борбата за поддържане на здрав и спокоен бебешки храносмилателен тракт. В такава диета майката трябва да избягва всички млечни продукти за период от време например една седмица и да съблюдава всички реакции на нейното бебе .

Чревно раздразнение – Слуз в акото на бебе, която се появява съвместно с диарични изпражнения, е резултат от усилието на дебелото черво, произвеждащо естествени секрети, чрез които да запази тъканите си влажни и добре смазани. Всякакво чревно дразнение като например инфекция, може да предизвика слуз в акото на бебето. Често слузта е придружена от кръв. Вирусните инфекции са най–честата причина за диария, но бактериалните инфекции са друга потенциална причина. Бактериалните инфекции са най–вероятната причина за кръв и слуз в акото. Кърмените бебета могат да се заразят с някакви инфекции от попадане на замърсени елементи в устата им или от неправилно съхранявана изцедена кърма.

Чревна интестинална обструкция – Това е рядко срещано медицинско състояние при малките бебета и деца и е най–сериозната причина за появата на слуз в акото на бебето. Детски здравни специалисти обясняват, че това заболяване е най–често срещано при деца на възраст между 3 месеца и 6 години. Състоянието представлява запушване на червата и може да бъде пулно или частично, като може да възникне във всички части на чревния тракт. Резултатът е намален кръвоток към червата, подуване и възпаление. Когато възникне интестиналната обструкция, бебето ще почувства остра болка, която ще бъде последвана от интермитентна болка. Някои от симптомите включват преминаване на слуз и кръв, които приличат на желе, в изпражненията. Този симптом се появява при над 60 % от новородените с интестинално обструкция. Други симптоми включват повръщане, летаргия, повърхностно дишане и сумтене. Медицинско лечение е необходимо, за да се коригира обструкция на червата своевременно и да не доведе тя по по–сериозни и тежки последици.

В заключение ще припомним, че вие може да се разтревожите ако намерите слуз в акото на бебето, но в повечето случай това не е притеснително. За да се успокойте напълно се свържете с вашия педиатър и му обяснете състоянието на вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е пр