Разстройство при Бебе

Как да разбера дали бебето ми има разстройство?
Първо вие ще трябва да си помислите и припомните какво е нормално изпражнение за Вашето бебе. Новородените бебета акат доста често, обикновено след всяко хранене. Тяхното изпражнение е доста меко, особено ако кърмите, но това не означава че те имат диария и разстройство. При всички положения изпражненията на Вашето новородено бебе, което суче може да се променят в зависимост от това какво сте яли през деня. В последствие с времето и със започване на захранването, когато бебето започне да яде и твърда храна, ще откриете че изпражненията са станали по – твърди, но това разбира се варира според хранителният режим.
Симптомите на разстройство при бебетата са почни еднотипни, Вие ще забележите доста по – воднисто изпражнение от обикновено и разбира се доста по – чести изпражнения за последните няколко часа.

Причини за Разстройство при Бебета?симптоми за диярия при бебе, причини  и лечение на разстройство при бебета


Наистина много неща могат да причинят дози така неприятен дискомфорт. В някой случай разстройството при бебето може да бъде причинено от вирусна или бактериална инфекция. То също може да бъде резултат от паразит, от храната или от някакви лекарства приемани по това време. Най – честите причини за диария при новородените деца са:

Вирусна инфекция – почти всички вируси могат да предизвикат разстройство, съпроводено от повръщане, коремна болка, повишена температура, втрисане.

Бактериална инфекция – бактерии като салмонела, шигела, стафилококи, E.coli и други, също може да са отговорни за разстройството при бебетата. Ако новороденото бебе има бактериална инфекция, то може да има тежка диария придружена от спазми, треска съпроводена с повръщане или без повръщане. Някои бактериални инфекции сами по себе си, могат да бъдат намерени в недостатъчно добре топлинно обработени меса и други хранителни източници.

Инфекции на ухото – в някои случай ушната инфекция, която може да бъде вирусна или бактериална, може да бъде съпоставка за наличието на разстройство при бебе. Ако това е така вашето бебе ще е нервно и може да дърпа ушите си. Също така това може да доведе до лош апетит и повръщане.

Паразити – паразитните инфекции също могат да причинят разстройство. Ламблиазата например е причинена от микроскопичен паразит, който живее в червата. Симптомите могат да включват газове, подуване на корема, диария съпроводена от мазни изпражнения. Тези видове инфекции се разпространяват лесно и лечението включва специални лекарства предписани от лекар.

Антибиотици – ако вашето бебе има разстройство по време или след приемането на антибиотици, диарията може да бъде свързана с лекарството, което убива полезните бактерии в червата заедно с „лошите“ бактерии. Вашият лекар трябва да ви предпише алтернативни лекарства, за да избегнете разстройство при детето.

Течности – твърде много течности, като плодов сок или твърде много подсладени напитки може да разстрои корема на новородено бебе и да го накара да има по меки и воднисти изпражнения. Много педиатри препоръчват да не се дава плодов сок на бебета преди да навършат 6 месеца. След това в началото трябва да започнете с по – малки количества.

Хранителна алергия – при нея организма и имунната система на детето реагира на обикновено безвредни храни. Хранителната алергия може да доведе до леки или тежки симптоми като диария, газове, болки в корема, кръв в изпражненията. При по – тежки случай на алергия също може да предизвика копривна треска, обрив, подуване и затруднено дишане. Най – честият причинител на алергия е млечният протеин, последван от яйца, фъстъци, пшеница, плодове, риба и миди.

Нетърпимост към храни – това е необичайна реакция, която не засяга имунната система. Пример за нетърпимост към храни е непоносимостта към лактоза. Непоносимостта към лактоза е много обичайна при бебета, което означава че организма на бебето не произвежда достатъчно ензим за разграждане на лактозата, захарта в кравето мляко и други млечни продукти. Това може да предизвика симптоми като разстройство, коремни спазми, подуване на корема и газове при бебета.

Лечение на разстройство при бебе
В повечето случай, когато се лекува правилно разстройството при бебе е рядко сериозен проблем. Има случай разбира се, когато диарията при новородено бебе може да го отведе до болницата, ако то стане прекалено дехидратирано. Затова вашата първа грижа е да му дадете достатъчно течности. Ако бебето не повръща, продължете да му давате кърма или адаптирано мляко, но ако разстройството е придружено с повръщане се обадете на вашият лекар, който може да ви препоръча да и да му даде електролитен разтвор. Това решение е добро за да се избегне дехидратиране на бебето. Трябва да се избягват всякакви продукти с много захар защото, захарта привлича вода в червата и допълнително усложнява диарията. Лекарите съветват да бебето да се храни с по твърди храни до пълното преминаване и излекуване на разстройството. Класическата диета за справяне с проблема е банани, ориз, ябълково пюре, препечена филийка, чисто месо т.е без мазнини, плодове и зеленчуци. В повечето случай здравословната храна ще се пребори с инфекцията допринесла за това и апетитът на бебето трябва да ес върне до 1 или 2 дни. Изследвания показват че живите бактерии които се съдържат в киселото мляко са безопасни и ефективен начин за справяне с разстройството. По време на лечението сменяйте пелените по – често, за да се чувства Вашето бебе комфортно, а ако бебето ви е неспокойно може да го утешите с една майчина прегръдка и гушкане.

Мога ли да дам на бебето ми, лекарство за възрастни против разстройство?
Не, това не е добра идея, освен ако лекарят не ви е предписал някакви медикаменти. Лекарствата за разстройство могат да бъдат опасни за бебето.

Кога трябва да се обадя на лекаря?
Вие трябва да съобщавате и най – малките безпокойства незабавно на Вашият лекар. В повечето случай ако вашето новородено бебе има разстройство и някой от следните симптоми вие трябва да кажете за тях незабавно на вашият лекар: повръща няколко пъти на ден, признаци за обезводняване – сухота в устата, плач без сълзи и др., кръв в изпражненията или черни изпражнения, висока температура и други свързани симптоми.

Как да предпазя бебето от разстройство и инфекция?
Вие трябва да миете вашите и негови ръце често, защото микроорганизмите лесно се предават от ръката в устата. Почиствайте грижливо всички играчки на бебето, защото точно по играчките може да има много инфекциозни бактерии. След смяна на пелените, задължително измивайте своите ръце с сапун и гореща вода, за да не пренесете инфекцията върху други предмети от ежедневието на вашето дете.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!