Биполярно Разстройство

Какво e Биполярно Разстройство?
Биполярното разстройство, наричано още маниакална депресия, причинява крайни промени в настроението, включващи емоционални върхове (мания или хипомания) и спадове (депресия). Когато сте депресирани, може да се чувствате тъжни или безнадеждни и да изгубите интерес или удоволствие за повечето дейности. Когато настроението ви се смени в другата посока може да се чувствате еуфорични и пълни с енергия. Тези промени има вероятност да възникнат при някои хора няколко пъти в седмично, но при други само няколко пъти в годината. Въпреки че появата на биполярно разстройство е смущаваща, в повечето известни случаи то може да бъде контролирано с медикаменти и психологическо консултиране.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на биполярно разстройство?
Различните видове симптоми на биполярно разстройство почти винаги варират от човек до човек. Те най–често се проявяват като различни емоционални състояния като депресия, маниакални състояния, невъзможност за персонализация, отказ от приемане на реалността, Неадекватност към околната среда, рязко сменящи се еуфоричност и тревожност.
Симптомите се различават и по вида биполярно разстройство. Те биват:
Биполярно разстройство тип I – изразява се в редуващи се маниакални епизоди и депресивни състояния.
Биполярно разстройство тип II – изразява се в големи и дълги депресивни епизоди, последвани от хипоманиакални такива.

биполярно разстройство

Какви са различните видове причини за биполярно разстройство?
Точната причина за биполярното разстройство не е известена. Знае се, че появата на биполярно разстройство е по–често при хора, които имат първа степен на унаследяване, т.е болни сестра или майка. Изследователите се опитват да открият гени, които могат да участват в причиняването на биполярно разстройство.

Кои са рисковите фактори за появата на биполярно разстройство?
Факторите които повишават риска от развитие на биполярно разстройство включват:
– Родител или братя и сестри с биполярно разстройство
– Периоди на прекомерен стрес
– Злоупотребата с наркотици или алкохол
– Сериозни промени в живота като смърт на любим човек или други травматични преживявания

Какви усложнения могат да възникнат вследствие на биполярно разстройство?
Ако остане нелекувано, биполярното разстройство може да доведе до сериозни проблеми, които да засегнат всяка една област от живота. Те могат да включват:
– Проблеми, свързани с употреба на наркотици и алкохол
– Самоубийство или опити за самоубийство
– Правни проблеми
– Финансови проблеми
– Проблеми в любовните връзки
– Изолация и самота
– Чести отсъствия от работа или училище

Какви са изследванията за диагностициране на биполярното разстройство?
Биполярното разстройство често остава неразпознато и често се диагностицира в началото на тинейджърските години или със започването на зряла възраст. Когато лекарите подозират, че някой има биполярно разстройство, те обикновено правят редица тестове и изследвания. Това може да помогнат да се изключат и други проблеми и свързаните с тях усложнения. Те могат да включват:
– Физически преглед. Физическият преглед и лабораторните  изследвания може да се направят, за да се идентифицират всички медицински проблеми, които евентуално може да причиняват вашите симптоми.
– Психологическа оценка. Вашият лекар ще проследи вашите мисли, чувства и моделите на поведение. Може също така да попълните различни психологически въпросници. С ваше разрешение членовете на семейството или близките ви приятели може да бъдат помолени да предоставят повече информация за вашите симптоми и епизодите на депресия и мания.

Лечение на биполярно разстройство?
Различни лекарства са ефективни и се използват успешно към днешна дата за лечение на биполярно разстройство, но лекарството с най–добрият доказан ефект е литий, който е ефективен при лечение на остри манийни епизоди и предпазване на появяващи се пристъпи. Лечението също с литий също е ефективно за биполярна депресия. Литий намалява риска от самоубийство, самонараняване и смърт при хора с биполярно разстройство.

Лечението задължително трябва да се ръководи от квалифицирани специалисти в терапевтирането на биполярни разстройства и свързаните с него нарушения.
В зависимост от вашите нужди лечението може да включва:
Начално лечение. Обикновено трябва да се започне с приемането на лекарства, за да балансират настроението веднага. След като симптомите са под контрол, ще трябва да се работи с лекаря, за да се намери най–ефективното дългосрочно лечение.
Продължително лечение. Биполярното разстройство изисква много продължително лечение, дори по време на периодите, когато човек се чувства добре. Поддържащото лечение се използва за контрол на биполярното разстройство на дългосрочна основа. Хората, които пропускат поддържащото лечение са с висок риск от рецидив на симптомите.
Лечение на злоупотребата с непозволени вещества. Ако имате проблеми с алкохол или наркотици, също ще трябва да се предприеме лечение веднага. В противен случай може да бъде много трудно да се управлява биполярното разстройство.
Хоспитализация. Лекарят може да препоръча хоспитализация при наличие на биполярно разстройство, и ако пациентът се държи опасно, или има мисли за самоубийство и се отделя от реалността. Получаване на пълноценно психиатрично лечение в специализирана болница може да помогне за спокойно и безопасно стабилизиране на настроението, независимо дали болният е в маниакален или депресивен епизод.

Лечението с определени медикаменти става само по предписание на лекар след оценка на тежестта на състоянието спрямо конкретния пациент. Ако се съмнявате, че вие или ваш близък може да има биполярно разстройство, се обърнете към специалист своевременно, за да може той да вземе съответните мерки и да предотврати бъдещи сериозни последици от появилото се биполярно разстройство.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).