Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво е паническо разстройство и бременност?
Бременността е време, когато поддържането на собственото ви психично здраве е много важно. Всеки пристъп на паника е опустошително събитие. Пристъпите на паника са по същество периоди на интензивен психически стрес, съчетан с много реални физически симптоми. Паническото разстройство по време на бременност е дори по–лошо. Когато сте бременна, вие вече сте подложени на емоционален стрес и постоянно се притеснявате за здравето на вашето бебе. Когато страдате от пристъпи на паника, това може да обърне целия ви свят с главата надолу и да доведе до значително стресираща бременност и притеснения за бъдещето.

Възможни проблеми от настъпването на паническо разстройство и бременност
Има много потенциални причини за пристъпи на паника и паническото разстройство при бременност. Независимо от основната причина, вие трябва да предприемете всичко възможно да излекувате това състояние веднага. Пристъпите на паника не са опасни сами по себе си, но когато сте бременна те могат да причинят два различни проблеми, които са нещо, за което трябва да се тревожите:
– Пристъпите на паника може да доведат до силен физически и психически стрес, които могат да повлияят дори и на развитието на плода.
– Пристъпи на паника може да доведат до притеснения за бъдещето, което може да се повиши след като вашето бебе се роди.

паническо разстройство и бременност

Причини за паническо разстройство при бременност?
Пристъпи на паника са загадка за научните среди. Учените знаят много за пристъпите на паника, но не е ясно защо някои хора са по–податливи, отколкото други. Учените знаят много от причините защо точно бременните жени са податливи на пристъпи на паника, а именно:
Хормонални колебания – Това е най–често възприеманата причина за паническото разстройство по време на бременност. Когато тялото на жената преминава през огромните хормонални колебания, пристъпи на паника се появяват по–често. Това има смисъл, защото хормоните засягат емоционалния контрол и регулиране и също така играят роля за физическите усещания и други въпроси, които обикновено водят до паника.
Предишни пристъпи на паника – Много е вероятно жените, които са имали в миналото паническо разстройство, да са по–податливи към това, когато са бременни.
Притеснения за неизвестното бъдеще – Много жени, дори тези, които са много развълнуван за своята бременност, имат притеснения за това как ще премине останалата част от живота им след раждането на бебето и се стресират от размера на отговорността и неизвестността, които предстоят. Пристъпите на паника е по–вероятно да се проявят по време на периоди на интензивна тревожност и просто няма съмнение, че бременността може да предизвика точно такава тревожност.

Лечение на паническото разстройство при бременност
Много бременни жени се чудят как да се справят с паническото разстройство и бременността. По време на бременността в главата на бременната се зараждат много въпроси, страхове, притеснения и несигурност. Тревожността за протичането на бременността, за процеса на раждането и за отглеждането и здравето на бъдещото ви дете може да причинят много стрес и да породят паническо разстройство.
Вие можете да облекчите състоянието си, ако направите следното:
Редовни прегледи – Преминете през всички редовни прегледи на бременността. Знаейки, че вие и плода ви сте здрави и че бременността напредва безпроблемно, някои от вашите притеснения автоматично ще се потушат и вие ще облекчите паническото си разстройство при бременност.
Научете повече за пристъпите на паника – Уверете се, че разбирате колкото е възможно повече естеството на пристъпите на паника и какво предизвиква атаките ви. Това ще ви помогне сами да контролирате положението.
Отпускащи упражнения – Има много упражнения за релаксация, които може да ви помогнат, когато имате паническа атака. Дълбокото дишане, прогресивната мускулна релаксация и визуализацията са няколко техники, които са много ефективни. Ако може да ги практикувате това ще ви бъде от голяма помощ. Говорете с лекарят си преди да започнете някоя от тези програми обаче.
Планирайте и се забавлявайте през своята бременност – Уверете се, че сте планирали собственото си бъдеще –  не само бъдещето на детето си, докато сте бременна. Много бременни жени по същество поставя живота си на заден план, докато чакат бебето, а това само по себе си действа депресиращо. Не забравяйте, че и вие сте човек и трябва да се грижите с пълна сила на първо място за себе си.

За да се справите с такова състояние, което може да ви доведе депресия и потиснатост, се обградете с хора, които са ви близки и с които можете да разговаряте за притесненията си и от които да получите адекватна утеха и помощ. Разбира се ако не успеете да преодолеете вашето състояние, то най–добре се срещнете със специалист в областта на психотерапията, който да ви окаже професионална помощ при наличието на паническо разстройство и бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Липса на Цикъл

Previous article

Обсесивно-Компулсивно Разстройство

Next article