Здраве

Разстройство при Деца

Обновена: 19-02-2019

В днешно време много често майки се оплакват от диария при своите деца. За това състояние в повечето случаи са виновни неправилна употреба на храна, стомашно–чревни вируси, алергии на хранителна основа, простуда и др. Ако разстройството продължи повече от  няколко дни, вече става въпрос за раздразнение на дебелото черво или дисбактериоза.

Обикновено разстройство при деца се причинява от неприятен стомашен вирус. Продължителността му е между 2 и 3 дни.  Майките изпадат в стресово състояние, особено, ако рядко са се сблъсквали с този неприятен проблем.

В следващите редове ще ви дам няколко полезни съвета как да се справите с разстройство при деца в домашни условия.

причини и лечение на диария и разстройство при деца1. На първо място давайте много течности, защото от многократните изхождания, детето ще се обезводни. За предпочитане чай от шипка, без захар, който да не се дава в големи количества. Защото, ако е вирус и стомахът е раздразнен, може да си докарате и другата неприятна екстра – повръщане.

2. Осигурете подходящ хранителен режим. В никакъв случай не давайте на детето мляко и млечни произведения. Само кисело мляко може да се дава  при разстройство при деца, защото то е естествен пробиотик и регулира чревната флора. Ако детето е все още на адаптирано мляко, вземете му такова, което е специално предназначено за лечебно хранене. Всички видове плодове, които могат да раздразнят стомаха са забранени, както и сокове от тях, също са забранени компоти, кремове, кисели.

Храните, които може да давате, в случай на по–леко разстройство са следните: препечен хляб, обезмаслено сирене, оризова вода, печена ябълка, банан, обикновени бисквити, солети. Ако имате бебе с разстройство, то можете да му давате кърма, разбира се, при положение, че имате, или специално адаптирано мляко, което се взима с лечебна цел. В случай, че сте кърмачка, то задължително спазвайте диета, като докато не спре разстройството не приемайте дразнещи храни, защото след като ги консумирате, те преминават в кърмата, от което диарията на бебето ще се засили.

Ако въпреки усилията ви, диарията на детето продължава или се засилва, пробвайте същия режим, но в много по–малки количества.

Важен помощник в борбата с разстройство при деца са пробиотиците. Естествен такъв е киселото мляко. Но, ако вашето малко слънце има алергия към млечни продукти, можете да купите от аптеката. Има много хубави пробиотични продукти, които  за няколко часа ще спрат диарията и болките в корема. Тези лекарства, ако можем така да ги наречем, съдържат една млечно–кисела бактерия – Lactobacillus и с нейна помощ  регулират стомашната флора, като съдействат за бързо възстановяване при разстройство, повръщане и всякакви стомашно–чревни неразположения.

Кога е необходимо да посетим лекар? 
– В изпражненията има кръв.
– Стомашните болки се засилят.
– Наблюдава се загуба на тегло.
– Обезводняване.
– няма подобрения във времето

Как да разберем колко е тежко обезводняването причинено от разстройство?
Леко обезводняване при Деца
– Ако детето е контактно, но няма желание да си играе.
– Отговаря на въпросите ви, но  установява очен контакт, който е зареян накъде в пространството.
– Има сухи, напукани устни и влажни очи.
– Количеството на урината е по–малко от обичайното и пишка доста по–рядко.
– Цвета на урината наподобява цвят на ябълка.

Тежко обезводняване при Децата.
Незабавно потърсете лекар!
– Детето не задържа погледа си, прекалено е отпуснато, не реагира нито на глас, нито на докосване.
– В устата му няма слюнка. Устните са много напукани.
– Има сухота в очите. Очните ябълки са хлътнали навътре.
– В продължение на повече от 7 часа, въобще не е пишкало.
– Тахикардия (ускорен пулс).
– Бледа кожа.

Но, за да не се стига до това тежко състояние и да се наложи да се сложи система, спазвайте горните правила и разстройството ще отмине за около един ден при всяко дете. Вие ще си отдъхнете, че не се е наложило да стигате до болница, а мъничето ще играе весело около вас и ще бъде отново в добро здраве.

Амниоцентеза – Въпроси и Отговори

Предишна публикация

Отбиване на Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве