Разстройство при Деца

В днешно време много често майки се оплакват от диария при своите деца. За това състояние в повечето случаи са виновни неправилна употреба на храна, стомашно–чревни вируси, алергии на хранителна основа, простуда и др. Ако разстройството продължи повече от  няколко дни, вече става въпрос за раздразнение на дебелото черво или дисбактериоза.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Обикновено разстройство при деца се причинява от неприятен стомашен вирус. Продължителността му е между 2 и 3 дни.  Майките изпадат в стресово състояние, особено, ако рядко са се сблъсквали с този неприятен проблем.

В следващите редове ще ви дам няколко полезни съвета как да се справите с разстройство при деца в домашни условия.

причини и лечение на диария и разстройство при деца

1. На първо място давайте много течности, защото от многократните изхождания, детето ще се обезводни. За предпочитане чай от шипка, без захар, който да не се дава в големи количества. Защото, ако е вирус и стомахът е раздразнен, може да си докарате и другата неприятна екстра – повръщане.

2. Осигурете подходящ хранителен режим. В никакъв случай не давайте на детето мляко и млечни произведения. Само кисело мляко може да се дава  при разстройство при деца, защото то е естествен пробиотик и регулира чревната флора. Ако детето е все още на адаптирано мляко, вземете му такова, което е специално предназначено за лечебно хранене. Всички видове плодове, които могат да раздразнят стомаха са забранени, както и сокове от тях, също са забранени компоти, кремове, кисели.

Храните, които може да давате, в случай на по–леко разстройство са следните: препечен хляб, обезмаслено сирене, оризова вода, печена ябълка, банан, обикновени бисквити, солети. Ако имате бебе с разстройство, то можете да му давате кърма, разбира се, при положение, че имате, или специално адаптирано мляко, което се взима с лечебна цел. В случай, че сте кърмачка, то задължително спазвайте диета, като докато не спре разстройството не приемайте дразнещи храни, защото след като ги консумирате, те преминават в кърмата, от което диарията на бебето ще се засили.

Ако въпреки усилията ви, диарията на детето продължава или се засилва, пробвайте същия режим, но в много по–малки количества.

Важен помощник в борбата с разстройство при деца са пробиотиците. Естествен такъв е киселото мляко. Но, ако вашето малко слънце има алергия към млечни продукти, можете да купите от аптеката. Има много хубави пробиотични продукти, които  за няколко часа ще спрат диарията и болките в корема. Тези лекарства, ако можем така да ги наречем, съдържат една млечно–кисела бактерия – Lactobacillus и с нейна помощ  регулират стомашната флора, като съдействат за бързо възстановяване при разстройство, повръщане и всякакви стомашно–чревни неразположения.

Кога е необходимо да посетим лекар? 
– В изпражненията има кръв.
– Стомашните болки се засилят.
– Наблюдава се загуба на тегло.
– Обезводняване.
– няма подобрения във времето

Как да разберем колко е тежко обезводняването причинено от разстройство?
Леко обезводняване при Деца
– Ако детето е контактно, но няма желание да си играе.
– Отговаря на въпросите ви, но  установява очен контакт, който е зареян накъде в пространството.
– Има сухи, напукани устни и влажни очи.
– Количеството на урината е по–малко от обичайното и пишка доста по–рядко.
– Цвета на урината наподобява цвят на ябълка.

Тежко обезводняване при Децата.
Незабавно потърсете лекар!
– Детето не задържа погледа си, прекалено е отпуснато, не реагира нито на глас, нито на докосване.
– В устата му няма слюнка. Устните са много напукани.
– Има сухота в очите. Очните ябълки са хлътнали навътре.
– В продължение на повече от 7 часа, въобще не е пишкало.
– Тахикардия (ускорен пулс).
– Бледа кожа.

Но, за да не се стига до това тежко състояние и да се наложи да се сложи система, спазвайте горните правила и разстройството ще отмине за около един ден при всяко дете. Вие ще си отдъхнете, че не се е наложило да стигате до болница, а мъничето ще играе весело около вас и ще бъде отново в добро здраве.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация